Skocz do zawartości

Sprzęt Sumowy

miramar69

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,Chciałem zbudować wedkę pod suma, taki troszkę uniwersał pływakowo-brzegowy do łowienia woblerami (20-35gr) głęboko nurkujacymi. Wędka w długości 270cm (bo to ma być uniwersał) i 40lb mocy.

Posiadam obecnie Xzoge  JA-S 90 (10-30lb; 100gr-CW); teraz aby nie zdublować sobie wędki wyszperałem coś ze stajni LAMIGLASA G-1000 mianowicie :

- GLB 108 2ML  

- GLB 108 2MH 

Ten pierwszy w polskich pracowniach opisany jako 15-40lb natoniast na stronie Lamiego 20lb ????

ten drugi natomiast u nas 20-50lb a u Lamiego 30lb ???.

Nie chcę strzelić sobie w kolano i dlatego mam pytanko - "KTÓRY Z NICH WYBRAĆ I CZY W OGÓLE TE BLANIK NADADZĄ SIĘ DO TEGO????"

Czy ktoś posiada wędeczki na tych blankach ukierowane pod w/w połów i zechce się ze mną podzielić wiadomościami ????

Może coś podpowiedzieć na ich temat???

Proszę też nie pisać że poco szukać jakiś cudów i tak długich kijów kiedy są XZOGI. Przepraszam i od razu mówię że (bez urazy ) NIE bo NIE. Poprostu tak mam i lubię długie kije, chyba że w końcu doczekam się takiej XZOGI !!!!!. 

Jeśli jest ktoś użytkownikiem tych blanków jeszcze raz bardzo proszę o opinie i podzieleniem się wrażeniami.

Edytowane przez miramar69

Może weź pod uwagę też taki blank:

CF1082M-MHX

Witam, może i tak ale na początek jeśli możesz to opisz mi te w/w blanki. Masz je u siebie w ofercie . Dlaczego jest taka różnica w opisach naszych pracowni i na stronie Lamiego??? Jak by to wygładało w porównaniu ze wspomnianą Xzoga????

Nie wiem dlaczego jest taka różnica. Pewnie ktoś zrobił błąd a większość skopiowała. Albo opisy są stare a nastąpiła zmiana parametrów.

NIe miałem tych blanków w rękach, ale już z opisu parametrów nie pasuja mi na spinning. 20 mm na dolniku to jak dla mnie troche za dużo.

Też lubie długie blanki i niestety na razie nie znalazłem nic godnego uwagi. MOże nowa Black MAmba będzie dla mnie w sam raz.

Edytowane przez robbox4

Nie wiem dlaczego jest taka różnica. Pewnie ktoś zrobił błąd a większość skopiowała. Albo opisy są stare a nastąpiła zmiana parametrów.

NIe miałem tych blanków w rękach, ale już z opisu parametrów nie pasuja mi na spinning. 20 mm na dolniku to jak dla mnie troche za dużo.

Też lubie długie blanki i niestety na razie nie znalazłem nic godnego uwagi. MOże nowa Black MAmba będzie dla mnie w sam raz.

A może coś wiecej na temat BLACK MAMBA co to miało by być?

Nie wierzę że nikt o tych blankach Lamiego nie słyszał i nikt nie posiada wędki na tych blankach. Może ktoś w przypływie szczerości oraz dobroci przedświątecznej  podpowie coś o nich :)

Ewentualnie może jakieś inne opcje ze stajni Lamiglasa które nadawały by się pod mój projekt????

Mam wedke na blanku Z mat. G1000 - 2,3m 30LB, chyba byl opisany do 3oz. Nie jest to 2,7 ale charakter mysle, ze ten sam. Z tym, ze ta moja juz raczej nie produkowana (podobnie jak 2,3m 25LB).

Nadaje sie na suma.....i na szczupaka przy solidnoprzynetowym podejsciu do sprawy.

Gumo

Witam i dzięki za odpowiedź.

Dostałem również odpowiedź na priv od kolegi z forum abym zainteresował się modelem GS 1082h 40lb kenai force. 

Może coś na ten temat ktoś mi coś podpowie skoro nikt nie ma/chce podpowiedzieć na w/w.

• 2 tygodnie później...

No nie wiem @pietrus, watek w tematyce wydaje sie byc...dosc ortodoksyjny. ;) Nie wiem co na to jego zalozyciel...aczkolwiek mysle, ze ch-ter pracy bedzie bardzo podobny jak 2,7m.

Kenai'a 30LB ale 2,6 posiada kolega - straszna pala ale zachowywal sie niezle podczas holu sporego suma. Z lodki za dlugi...

Z krotszych jeszcze ciekawszy pod suma bylby St.Croix scII 2,4m 40LB (jeszcze produkuja?) - ten juz typowo sumowy...

Gumo

Skoro preferencje luzniejsze to cos tam jeszcze sie tlucze za szafa....bardziej do "naszych" ryb ( dosc trudno u nas przekroczyc 2m a jak sie przekroczy to ryby raczej blizej 50kg jak 100) jest Talon 2,4m IM6+ 30LB.

Reszta to juz typowe armatki wsrod ktorych "prym" wiedzie Lamiglas tri flex 2,6m do 50LB  oraz Tri flex 2,3m 100LB. Oba o sciankach zdumiewajaco grubych acz pracujacych ladnie. Zrobilem jeszzce blizniaczego do tego 100LB ale blank Mudhol - jest nieco odchudzony w stos do Lamiglasa. Bardziej to na jakies potwory typu halibut albo inne adekwatne niz na naszego suma...aczkolwiek, przy podejsciu silowym...?

Gumo

• 6 miesięcy temu...

Witam.

Proponuje kijek Shimano Beast Master BX 2,70 do 100 gram,lub z pierwszej serii AX Travela 3 m tez do 100 gram.Wytrzymają wszystko,i hol okazałego suma i rzucanie wędziskiem o kamienie.

Takie używam,choć numerem 1 jest u mnie travel 3 m na blanku ALPS skromnie opisany na 10-60 gr.Praktycznie jest to 80-90 gr.Hol tym wędziskiem to sama przyjemność,wymęczy największe sumy jakie są w Odrze.Świetnie spisuje się zarówno w spinningu jak i w trolu. Ale tym wędziskiem łowię wyłącznie z łodzi. Proponuję Panu w miarę wzrostu doświadczenia właśnie zainwestować w budowę wędki na dobrym blanku.

Kołowrotek - nie ma specjalnych wymogów.Powinien posiadać bardzo dobry precyzyjny hamulec.Może być Slammer lub inne w wielkości 5000 - 6000.

Bardzo dobrym i niedrogim kołowrotkiem jest Ryobi Applause,ale od wielkości 6000.

Pozdrawiam

Józef Lesniak

Beastmaster AX Multi Silurus,w zasadzie dwa kije w jednym-2,7 albo 3 metry,do 200 g,nie jest lekki,bo waży ponad 300 gram,ale ma normalny uchwyt dokręcany nakrętką,a nie jakieś wynalazki,nie testowany na rybach,ale na grubych zaczepach daje radę :D . Można dorwać kijek w zbliżonej kwocie,którą chcesz wydać.