miramar69 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 (edytowane) Witam,Chciałem zbudować wedkę pod suma, taki troszkę uniwersał pływakowo-brzegowy do łowienia woblerami (20-35gr) głęboko nurkujacymi. Wędka w długości 270cm (bo to ma być uniwersał) i 40lb mocy.Posiadam obecnie Xzoge JA-S 90 (10-30lb; 100gr-CW); teraz aby nie zdublować sobie wędki wyszperałem coś ze stajni LAMIGLASA G-1000 mianowicie :- GLB 108 2ML - GLB 108 2MH Ten pierwszy w polskich pracowniach opisany jako 15-40lb natoniast na stronie Lamiego 20lb ????ten drugi natomiast u nas 20-50lb a u Lamiego 30lb ???. Nie chcę strzelić sobie w kolano i dlatego mam pytanko - "KTÓRY Z NICH WYBRAĆ I CZY W OGÓLE TE BLANIK NADADZĄ SIĘ DO TEGO????" Czy ktoś posiada wędeczki na tych blankach ukierowane pod w/w połów i zechce się ze mną podzielić wiadomościami ???? Może coś podpowiedzieć na ich temat??? Proszę też nie pisać że poco szukać jakiś cudów i tak długich kijów kiedy są XZOGI. Przepraszam i od razu mówię że (bez urazy ) NIE bo NIE. Poprostu tak mam i lubię długie kije, chyba że w końcu doczekam się takiej XZOGI !!!!!. Jeśli jest ktoś użytkownikiem tych blanków jeszcze raz bardzo proszę o opinie i podzieleniem się wrażeniami. Edytowane 16 Grudnia 2013 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbox4 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Może weź pod uwagę też taki blank:CF1082M-MHX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Może weź pod uwagę też taki blank:CF1082M-MHXWitam, może i tak ale na początek jeśli możesz to opisz mi te w/w blanki. Masz je u siebie w ofercie . Dlaczego jest taka różnica w opisach naszych pracowni i na stronie Lamiego??? Jak by to wygładało w porównaniu ze wspomnianą Xzoga???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbox4 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 (edytowane) Nie wiem dlaczego jest taka różnica. Pewnie ktoś zrobił błąd a większość skopiowała. Albo opisy są stare a nastąpiła zmiana parametrów.NIe miałem tych blanków w rękach, ale już z opisu parametrów nie pasuja mi na spinning. 20 mm na dolniku to jak dla mnie troche za dużo.Też lubie długie blanki i niestety na razie nie znalazłem nic godnego uwagi. MOże nowa Black MAmba będzie dla mnie w sam raz. Edytowane 13 Grudnia 2013 przez robbox4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Nie wiem dlaczego jest taka różnica. Pewnie ktoś zrobił błąd a większość skopiowała. Albo opisy są stare a nastąpiła zmiana parametrów.NIe miałem tych blanków w rękach, ale już z opisu parametrów nie pasuja mi na spinning. 20 mm na dolniku to jak dla mnie troche za dużo.Też lubie długie blanki i niestety na razie nie znalazłem nic godnego uwagi. MOże nowa Black MAmba będzie dla mnie w sam raz.A może coś wiecej na temat BLACK MAMBA co to miało by być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Po rozmowie z chłopakami z ART ROD wiem że zrobili kilka wędek na tych blankach pod sumy. Może ktoś w końcu puści parę ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbox4 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 (edytowane) Co do Black Mamba:XZOGA * ROD BLACK MAMBA - BMS 90MHF2 /15-35LBCzyli 275cm, w 2 kawałkach, na spigocie, cw od 15 gr do 80 Edytowane 13 Grudnia 2013 przez robbox4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Czyli o małe oczko więcej niz JA-S 90MH czyli 10-30LB 100gr. Czy tylko różnica w opisach ,a blanki o podobnych parametrach??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbox4 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 (edytowane) Troche inna charakterystyka.Blank dołem mocniejszy ale nadal z tym płynnym ugięciem jakie ma JAS. Edytowane 13 Grudnia 2013 przez robbox4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 (edytowane) Nie wierzę że nikt o tych blankach Lamiego nie słyszał i nikt nie posiada wędki na tych blankach. Może ktoś w przypływie szczerości oraz dobroci przedświątecznej podpowie coś o nich Ewentualnie może jakieś inne opcje ze stajni Lamiglasa które nadawały by się pod mój projekt???? Edytowane 17 Grudnia 2013 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 Mam wedke na blanku Z mat. G1000 - 2,3m 30LB, chyba byl opisany do 3oz. Nie jest to 2,7 ale charakter mysle, ze ten sam. Z tym, ze ta moja juz raczej nie produkowana (podobnie jak 2,3m 25LB).Nadaje sie na suma.....i na szczupaka przy solidnoprzynetowym podejsciu do sprawy. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 Gumo ,moze jakies fotki pod obciażeniem tego kijaszka? Chetnie bym luknał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 (edytowane) Witam i dzięki za odpowiedź.Dostałem również odpowiedź na priv od kolegi z forum abym zainteresował się modelem GS 1082h 40lb kenai force. Może coś na ten temat ktoś mi coś podpowie skoro nikt nie ma/chce podpowiedzieć na w/w. Edytowane 23 Grudnia 2013 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 No nie wiem @pietrus, watek w tematyce wydaje sie byc...dosc ortodoksyjny. Nie wiem co na to jego zalozyciel...aczkolwiek mysle, ze ch-ter pracy bedzie bardzo podobny jak 2,7m.Kenai'a 30LB ale 2,6 posiada kolega - straszna pala ale zachowywal sie niezle podczas holu sporego suma. Z lodki za dlugi...Z krotszych jeszcze ciekawszy pod suma bylby St.Croix scII 2,4m 40LB (jeszcze produkuja?) - ten juz typowo sumowy... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Jeżeli ktoś ma jakieś inne ,ale "MARKOWYCH" producentów ciekawe propozycje wędek/blanków to jestem otwarty. Walić śmiało i nie patyczkować się . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Skoro preferencje luzniejsze to cos tam jeszcze sie tlucze za szafa....bardziej do "naszych" ryb ( dosc trudno u nas przekroczyc 2m a jak sie przekroczy to ryby raczej blizej 50kg jak 100) jest Talon 2,4m IM6+ 30LB.Reszta to juz typowe armatki wsrod ktorych "prym" wiedzie Lamiglas tri flex 2,6m do 50LB oraz Tri flex 2,3m 100LB. Oba o sciankach zdumiewajaco grubych acz pracujacych ladnie. Zrobilem jeszzce blizniaczego do tego 100LB ale blank Mudhol - jest nieco odchudzony w stos do Lamiglasa. Bardziej to na jakies potwory typu halibut albo inne adekwatne niz na naszego suma...aczkolwiek, przy podejsciu silowym...? Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c1esla Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Witam jestem w sumowaniu laikiem.Bardzo proszę doświadczonych kolegów o pomoc jaki wybrać kij na Wąsy łowić będę na Górnej Wiśle z pływadła i z Brzegu ?górna granica cenowa 500 złdziękuję z góy i pozdrawiam C1esla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 24 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Wydaje mi się, aby pogodzić pływadło i łowienie z buta to by trza cosik 2,60m wybrać i najlepiej celować w 30-35lb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crizz100 Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Mowa o kijku czy calosci? Jezeli chodzi o mlynek polecam sprawdzonego slammera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Witam.Proponuje kijek Shimano Beast Master BX 2,70 do 100 gram,lub z pierwszej serii AX Travela 3 m tez do 100 gram.Wytrzymają wszystko,i hol okazałego suma i rzucanie wędziskiem o kamienie.Takie używam,choć numerem 1 jest u mnie travel 3 m na blanku ALPS skromnie opisany na 10-60 gr.Praktycznie jest to 80-90 gr.Hol tym wędziskiem to sama przyjemność,wymęczy największe sumy jakie są w Odrze.Świetnie spisuje się zarówno w spinningu jak i w trolu. Ale tym wędziskiem łowię wyłącznie z łodzi. Proponuję Panu w miarę wzrostu doświadczenia właśnie zainwestować w budowę wędki na dobrym blanku.Kołowrotek - nie ma specjalnych wymogów.Powinien posiadać bardzo dobry precyzyjny hamulec.Może być Slammer lub inne w wielkości 5000 - 6000.Bardzo dobrym i niedrogim kołowrotkiem jest Ryobi Applause,ale od wielkości 6000. PozdrawiamJózef Lesniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wildriver Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 (edytowane) Łukaszweź sobie daiwe sea hunter 2,7 do 120g,młynek ryobi arctica 6000,akurat w 5 stówkach sie zmieścisz.Pozdro600 Edytowane 25 Lipca 2014 przez wildriver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CM Punk Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 Beastmaster AX Multi Silurus,w zasadzie dwa kije w jednym-2,7 albo 3 metry,do 200 g,nie jest lekki,bo waży ponad 300 gram,ale ma normalny uchwyt dokręcany nakrętką,a nie jakieś wynalazki,nie testowany na rybach,ale na grubych zaczepach daje radę . Można dorwać kijek w zbliżonej kwocie,którą chcesz wydać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rózgaś Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 Arctica jest na pstrągi. nie słuchaj. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wildriver Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 Odezwał się...pstrągorz.Kup se apllausa bo rózgaś ma,to ci łożyska powymienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rózgaś Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 Łożyska nie lubią półgodzinnego topienia w mule i wiślance.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi