malcz Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Witam, chciałbym zapytać czy ktoś miał styczność z jeziorem Lönern? Chodzi mi o to Lonern z pojezierza Boras, po lewej stronie od Vattern. Jezioro według informacji na szwedzkich stronach jest dość zasobne w sandacza, nawet odbywają się na nim jakieś miejscowe zawody sandaczowe. Co ciekawe akwen bardzo płytki jak na Szwedzkie realia, max 11metrów a średnia 3m....Co myślicie o takiej wodzie na przełom września i października? Co do twardości dna, Ph, koloru wody - niestety nie mam - na razie - informacji.... Wszelkie konstruktywne komentarze - mile widziane Pozdrawiam,malcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 Lönern nie znam, ale co do zasady, o ile normalnie wolałbym jechać na jezioro głębokie niż płytkie, o tyle jesienią wolałbym płytkie niż głębokie. Zdecydowanie łatwiej by było znaleźć rybę, która o tej porze roku rozlezie się i będzie trudniejsza do znalezienia niż na początku lata. Jak na moje preferencje za mała woda i jest za duże ryzyko, że będzie ćwiczona. Na jesieni taka wielkość może być atutem, bo w okolicy wielkich jezior lubi dmuchnąć. Na dwoje babka wróżyła: jesienią, na kameralnej, płytkiej wodzie można fajnie połowić i odpocząć, pod warunkiem, że są ryby i nie ma za dużo ekip. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jak6b Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 Jeziorko z sandaczami ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jak6b Opublikowano 27 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
budzik Opublikowano 31 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 Witam, chciałbym zapytać czy ktoś miał styczność z jeziorem Lönern? Chodzi mi o to Lonern z pojezierza Boras, po lewej stronie od Vattern. Jezioro według informacji na szwedzkich stronach jest dość zasobne w sandacza, nawet odbywają się na nim jakieś miejscowe zawody sandaczowe. Co ciekawe akwen bardzo płytki jak na Szwedzkie realia, max 11metrów a średnia 3m....Co myślicie o takiej wodzie na przełom września i października? Co do twardości dna, Ph, koloru wody - niestety nie mam - na razie - informacji.... Wszelkie konstruktywne komentarze - mile widziane Pozdrawiam,malczhej znam te wodę dosć dobrze pływałem tam mnóstwo razy a moi koledzy z którymi kiedyś pracowałem pływają do dzisiaj. jest tam sporo szczupaka ale wielkością nie powalają 1,5 2,5 kg największe jakie tam złapalismy miały około 6 max 7kg i to wszystko przez 6lat raz w porywach 2 razy w tygodniu . sandacza też troche jest ale raczej drobny zazwyczaj okolice wymiaru (55cm) trafiają sie takie w okolicach 2,5 kg a nasz wewnętrzny rekord to 4,70 jezeli chodzi o najlepsze miejsce to własnie to o którym wspomniałes 11metrów jest to dość długi kamienisty"wał" z jednej strony dosć szybko opadający do 11 metrów a z drugiej do 6 na szczycie są jakieś 2metry 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi