Skocz do zawartości

Matagi Tr76 SuperShore LL 10lb - w co ubrać?

pikuś

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za podpowiedzi.Temat przelotek klaruje się w kierunku Tich 16M do 3.Na tytany Fuji nie będę się napinał do kijka który bedzie miał najwyżej 30% obłożenie w czasie sezonu,Minimy uważam za udane i wystarczające do UL(urzywam Tich oraz Hard i nic się złego nie dzieje).Wędek na tzw. dożywocie nie wymyślam,szkoda czasu,może za miesiąc zakocham się w plecionce wiklinowej lub innej cepelii i co wtedy z japan czy clasic style? :) Skoro "Pstrągman" ma tak uzbrojony ten blank to doskonale poradzi sobie ze stopkami , zresztą sam mnie w dużym stopniu nakierował na Matagi.Przepraszam,są kije na dożywocie(nieplanowane),spojrzałem na ściane na piękny polski klasyk Wigry-klejonka tonkinowa,uchwyt alu,nienaganny korek(bialutki) i prawie 40 omotek nowych już niestety które kręciłem na kolanie.Gotowy do boju, :wub: ,starszy niż wielu rodbuilderów

• Like 1

Marcin, przeczytaj swój ostatni post i zastanów się nad jego sensem;-)

Dokładnie to co miałem na myśli. Jeżeli bym wiedział, że na blanku powstanie kij mojego życia ;) to ubrałbym go na bogato. Jeżeli buduję kij aby zobaczyć czy spełnia moje oczekiwania to robię go w wariancie podstawowym, albo budżetowym.

Jak uzbroję kij na pełnym wypasie i okaże się, że trafi na giełdę to w większości wypadków oddam go poniżej ceny komponentów i stracę kilkaset pln, niewykluczone wcale, że będzie to cena komponentów budżetowych - nie każdemu pasuje uchwyt, rękojeść, omotki, tipety etc. Tak ja uważam. I tyle.

Dokładnie to co miałem na myśli. Jeżeli bym wiedział, że na blanku powstanie kij mojego życia ;) to ubrałbym go na bogato. Jeżeli buduję kij aby zobaczyć czy spełnia moje oczekiwania to...................... 

Za każdym razem, jeśli buduję, to na "dożywocie"  ;)

Czasami jednak, łaskawy sędzia, jakim jest tzw. "trafność wyboru", udziela amnestii   :lol:  :lol:  :lol:

• Like 5

Dokładnie to co miałem na myśli. Jeżeli bym wiedział, że na blanku powstanie kij mojego życia ;) to ubrałbym go na bogato. Jeżeli buduję kij aby zobaczyć czy spełnia moje oczekiwania to robię go w wariancie podstawowym, albo budżetowym.

Marcinku, budujesz kijek zakładając przetestowanie blanku ubierając go w coś, co być może nie pozwoli go dobrze ocenić;-)

"W wariancie podstawowym, albo budżetowym" chcesz go miarodajnie oceniać? A co jeśli pazur w innym dopiero pokaże? O to mi chodziło, imho założenie z tyłka delikatnie ujmując;-)

No chyba, że przewaliłeś już setki blanków w dziesiątkach wariantów uzbrojenia i potrafisz przewidzieć jak gotowy kijek zachowa się w innym uzbrojeniu, to zwracam honor:)

Ja akurat nie rozdrabniam się nad milionem wariantów bo nie wierzę, że dostrzegę różnice ułamków grama w wadze przelotek na kiju, w sumie do tego to się sprowadza.

Nie trzeba też przerzucić wielu kijów, żeby w miarę ogarnąć blank i opcje uzbrojenia - oczywiście nie mam namyśli ubierania dragonfly'a w forecasty, ale pomiędzy minimami i tytanami, JA różnicy bym nie zobaczył i nie poczuł.

Oczywiście jakby budżet nie miał dla mnie żadnego znaczenia to ubierałbym wszystko w tytany bo podoba mi się kolor ramki ;)

Edytowane przez mdziam_78
  • Like 1

A tak na marginesie to mój Matagi się rozlatuje....

Jakbym wyje....ł do wody górny skład z przelotkami za kilkaset pln to bardzo by bolało, a tak minimy są warte jakąś 100, więc ujdzie.

Nie brałeś pod uwagę, że właśnie TO jest przyczyną? No chyba, że "rozlatuje" wziąłem zbyt dosłownie. ;)

Edytowane przez popper

Akurat pojawiło się niewielkie pęknięcie lakieru na omotce przy złączu - jakieś 2mm, mogę albo zobaczyć co będzie dalej i ryzykować pęknięcie i rzut szczytem do wody, albo wysłać element w podróż do Azji za kilkadziesiąt $$ i mieć nadzieję, że uznają reklamację.

Gdybym miał na tym elemencie kilka stów pewnie już bym wysyłał, a takto poczekam i zobaczę.

To oczywiście odejście od tematu uzbrojenie optymalne vs. fukncjonalne w kierunku budżetowe vs. kosztowne.

Ileż przyjemności bym stracił mając nieograniczony budżet, same tytany,borony,matagi i stelki do tego,ohyda ;),a tak mam miesiąc frajdy w wymyślaniu jak w założonym skromnym budżecie np.1,2tyś osiągnąć maximum wartości urzytkowych w dużym kompromisie z aktualnymi upodobaniami estetycznymi.Zmiany,poszukiwania,poznawanie nowości to lubie i choć niektóre kije darze senytmentem to odpuszczam wydumane" ideały "i tak wylądują za szafą wyparte przez te nowe.Taka choroba i już :) Tak mi wychodzi że najlepsze są średnie cenowo projekty już dość przyzwoite jakościowo i nie żal w razie W ,a ładnie i z pomysłem zrobiona omotka bardziej mnie cieszy niż tytan który trzyma.Dzisiaj jeszcze Matagi niezaczęte a umnie w glowie juz coraz głośniej się dobija myśl Blaas F Nano i pewnie się wykluje taki projekcik bo niema innej rady :rolleyes:

• Like 2

• 4 tygodnie później...

Ten sam blank chce ubrać w KR, od KL16H na wejściu do KT4 w tunelu.

Pod plecionkę głównie PE 0.8

Będzie dobrze? :)

NIEEEEE rób tego.

Jakie KL i jakie KT? przecież to najcięższe z możliwych przelotek. Przemyśl to jeszcze bo "zabijesz" wędkę.

Widzę, że na chłit maketindodi pana z pewnej pracowni łapią się ludzie jak muchy na lep.

• Like 1

NIEEEEE rób tego.

Jakie KL i jakie KT? przecież to najcięższe z możliwych przelotek. Przemyśl to jeszcze bo "zabijesz" wędkę.

Widzę, że na chłit maketindodi pana z pewnej pracowni łapią się ludzie jak muchy na lep.

ciekawe ciekawe  :lol:

nawet odwazne stwierdzenie  :lol:

Ja przy tym zestawie przelotek ma to: PacBay XFXZT Micro Top z wkładem cyrkonowy

Może i ciekawe tylko mało zabawne.Ciągle czekam,ale zdecydowałem że ten blank będzie ubrany w Tich 16M do 3W.Macie pomysł na p. szczytową?Myśle o najmniejszych LGST lub TLGST,było by dobre coś z tego?

NIEEEEE rób tego.

.. a szarpnąłem się na jeszcze mało popularne torzite, to może te mi blanku nie zabiją ;) sam się z nich śmiałem ale ciekawość silniejsza

.. a szarpnąłem się na jeszcze mało popularne torzite, to może te mi blanku nie zabiją ;) sam się z nich śmiałem ale ciekawość silniejsza

Gratuluję zakupu,kijek będzie na bogato.Jeśli będziesz mógł to opisz wrażenia z działania takiego zestawu.Mnie się narazie ręka trzęsie jak mam wydać kasę na takie topowe produkty ale swoją drogą to fajnie tak bez kompromisów.

Malo czasu na łowienie to duzo myślenia a z myślenia takie rzeczy sie rodzą. Siedzę teraz dużo za granicą jeszcze mi wizzair trawelek złamał i z tego wszystkiego za duzo myslalem nad koncepcja kilku wedek i tak wyszlo. Od nastepnej delegacji wedka bedzie latac w sztywnej tubie i kręcioł też! Bo na domiar złego na poprzedniej delegacji te same linie mi stopke w kołowrotku ułamały.  Namiar na priv dostales na torzite tansze o polowe niz u nas :) wiec dramatu nie ma.