Skocz do zawartości

Matagi Auriga Solid Carbon blank

antilag

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba Twoje pytanie brzmiało trochę inaczej ale sporo edytowałeś i mogę się mylić - mi chodzi o rzutność blanku, bo ugięcie widać na fotach chociaż bez opisu obciążenia. Potrzebuję stosunkowo mocnego blanku na kij do małych i lekkich przynęt, przy tym szybkiego, pozwalającego dość ostro animować przynętą o masie łącznej minimum 3g. Kij ma także miotać takie przynęty na spore odległości. Najłatwiej pogodzić to wklejką i poważnie zaczynam o tym myśleć, tylko jest jeden problem - łowię wyłącznie plecionką a taką wklejkę bardzo łatwo uszkodzić kiedy na szczycie pojawi się pętelka (nie da się uniknąć) i nie zauważy się tego. W taki sposób połamałem już kilka wklejek, tylko były to kije budżetowe seryjne i płaczu po tym wielkiego nie było ale też nie do końca spełniały moje oczekiwania. Tubularną konstrukcję trudniej uszkodzić, tylko ciężko o taką, która pracowała by od samego szczytu.

To chyba nie matagi chociaż gnie się cudnie, niby trochę tych nuowo się sprzedało ale żadnej opinii w necie - albo takie dobre albo trochę lipa i niema co chwalić. Bez możliwości pomacania trudno wydać za blank tyle, co za uzbrojony średniej klasy kij.

• 4 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...

Odkopię trochę temat. Czy ktoś mógłby się podzielić wrażeniami i doświadczeniami z użytkowania blanku auriga nuovo ? W jakim przedziale wagowym można komfortowo animować jigiem?  Czy taki kij można np wykorzystać do woblerów na małych rzeczkach ? czy jest za szybki ? Na pewno są tacy co już trochę połowili na ww. kijek :)

• 4 lata później...

Panowie mam pytanie o aurige raczej do rodbuilderow. Wiem, że każde cięcie to ingerencja i to duża w blank, ale ponoć są blanki lepiej i gorzej reagujace na cięcie ... Zatem czy aurige xul można przyciąć bez negatywnych konsekwencji ?

Edytowane przez Sławek Nikt

11 % z długości... Trochę dużo. Ale robiąc np w delcie i montując delfina na końcu blanku (bez rear gripu) charakterystyka względem nie ciętego i klasyslcznie zbrojonego będzie podobna... Cięcie z góry wiąże się ze wzrostem dolnego ciężaru wyrzutowego, tnąc z dołu ucieka ci cześć blanku odpowiadająca za moc.... Jest jeszcze solid od qualii krótszy w oryginale...

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Wędka będzie w wersji cast. Ten solid od qualia blanks nie zapracuje tak jak auriga podczas wyrzutu co wyczytałem z opinii ... Już lepszy będzie kraag elite. Gdyby koszt blanków, o których piszę był powiedzmy w granicach około 300 zł. to bym nie pytał tylko zamawiał i ciął, ale to koszty razy dwa i życzyłbym dobie dokonać dobrego wyboru.

Wędka będzie w wersji cast. Ten solid od qualia blanks nie zapracuje tak jak auriga podczas wyrzutu co wyczytałem z opinii ... Już lepszy będzie kraag elite. Gdyby koszt blanków, o których piszę był powiedzmy w granicach około 300 zł. to bym nie pytał tylko zamawiał i ciął, ale to koszty razy dwa i życzyłbym dobie dokonać dobrego wyboru.

No właśnie qualia sporo tańsza... Każdego solida można jeszcze samemu "podszlifować " pod siebie. To na plus. Mam qualie 601ML co prawda w spinie i rzuca fajnie... Na plus szerokie spektrum obsługiwanych gramatur i moc przy nickiem relatywnie c.w.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Solida Qualii oprócz cięcia można przeszlifować, zmienisz mu charakterystykę i będzie "prawie jak Auriga". 

Co do chlastania Aurigi jak naprawdę wiesz, że blank ze znacznie osłabionym dołem jest Ci potrzebny to chlastaj. Przy stosunkowo  małej zbieżności Aurigi "mi się" że możesz dostać w efekcie cielęcy ogon.

Ale jest ryzyko jest zabawa. Aby było taniej Może SUB 581 przycięty subtelnie z góry a mniej subtelnie z dołu i przeszlifowany w dole.

• Like 1