popper Opublikowano 29 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Ktoś już miał w ręku ten model? Jakie wrażenia???http://allegro.pl/abu-garcia-veritas-spin-722ml-219cm-3-15g-i4454493733.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 29 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 popper po tobie sie nie spodziewalem... wyszukiwarka.... Ja uzywam (mialem 4 sztuki 2x ML, jednego M i jednego MH w tym momencie mam tylko 2 ML i MH wszystkie 3 maja opisy jak z usa i sa 1czesciowe). widzialem juz tyle wersji, ze mz opis mozesz sobie wsadzic w buty (widzialem kije opisane 150g opisane inna czcionka, ktore nie roznily sie od mojego MH opisanego jako 3/4oz, widzialem kije MH grubosci moich ML a majac w reku ML i M niemalze nie widzialem roznicy). MOJ (podkresle) ML spokojnie rzuca 15g+ gumka 5-10cm, sliderem 7 etc (moze i 10 by poszla nie agesywnie z zacieciem juz by moglo byc gorzej), MH lekko rzuca 40g pilkerami, sliderem 10. ML opisany jako 10lbs uzywam z linka 14-30 lbs, MH opisanego jako 14lbs uzywam z linka 30 lbs i nie szczypie sie z hamulcem - brakuje mi ramienia by mh wygiac ponad polowe. chcialem sobie kupic casta na morze, ale maja strasznie krotkie rekojesci...ps kiepskie przelotki (z kazdego kija odpadla mi conajmniej 1 sztuka). procz polowow na morzu nie uzywam innych wedek od dluzszego czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 29 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Fakt. Czytałem już te opisy. Przypomniałeś. Nie skojarzyłem jedynie tego co czytałem, z kijkiem z allegro. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 29 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 popper po tobie sie nie spodziewalem... wyszukiwarka.... Ja uzywam (mialem 4 sztuki 2x ML, jednego M i jednego MH w tym momencie mam tylko 2 ML i MH wszystkie 3 maja opisy jak z usa i sa 1czesciowe). widzialem juz tyle wersji, ze mz opis mozesz sobie wsadzic w buty (widzialem kije opisane 150g opisane inna czcionka, ktore nie roznily sie od mojego MH opisanego jako 3/4oz, widzialem kije MH grubosci moich ML a majac w reku ML i M niemalze nie widzialem roznicy). MOJ (podkresle) ML spokojnie rzuca 15g+ gumka 5-10cm, sliderem 7 etc (moze i 10 by poszla nie agesywnie z zacieciem juz by moglo byc gorzej), MH lekko rzuca 40g pilkerami, sliderem 10. ML opisany jako 10lbs uzywam z linka 14-30 lbs, MH opisanego jako 14lbs uzywam z linka 30 lbs i nie szczypie sie z hamulcem - brakuje mi ramienia by mh wygiac ponad polowe. chcialem sobie kupic casta na morze, ale maja strasznie krotkie rekojesci...ps kiepskie przelotki (z kazdego kija odpadla mi conajmniej 1 sztuka). procz polowow na morzu nie uzywam innych wedek od dluzszego czasu.Nie miałeś żadnych uszkodzeń blanku? Na zagranicznych forach zdarzają się opisy o pękaniu blanku za rękojęścią, miałem to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 29 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Waldek, to już customy nie wystarczają ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 29 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Jestem na rybach pomiedzy 2 a 20h tygodniowo. Na slodkiej 90% mojego lowienia to vetitas ml mysle ze bedzie blisko rok. Glownie uzywam glowek 10 i 17g i gumek 5 do 10cm oraz much spinningowych moj ml ma na koncie chyba 2 szczupaki kolo 1m i mase takich kolo 50 60 i okoni. Sladu na nim nie ma. Kupilem 2go bo chcialem do pl zawiezc ale nie jade jednak samochodem wiec kij mi czeka na swoja kolej. Mh uzylem tylko kilkanascie razy. Ps mialem tez w rekach kilka kijow 2.5 czy 2.7m zupelnie inne wedki miekkie. Ps na ml jak dobrze sie wczuc to poczuc mozna opad bandita10 znaczy ze ogonem macha a przy podbijaniu mozna pomylec ze branie delikatne. Mialem od kolegi fenwicka jakiegos smallmoutcha 2cz chyba najdelikatniejszego i mi abu bardziej podchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 30 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 (edytowane) Teraz czekam na coś nowego ze stanów ze stajni abu, ciekawe jak to będzie się zachowywać, jestem b.ciekaw. Mam nadzieję, że wad fabrycznych się uchronię, bo veritas 6'9" 20lb mi pękł za rękojeścią jakby żyletką odciął, typowa wada fabryczna. Edytowane 30 Lipca 2014 przez Tomek88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 30 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Waldek, to już customy nie wystarczają ??Wystarczają......Tylko, dla mnie, na customach świat się nie kończy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 30 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Lekkość veritasów względem mocy jest b.dobra, ze świecą nawet takiego customa szukać ośmieliłbym się powiedzieć. Co do czułości może to nie phenix, ale i tak jest dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 30 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Szczerze to ja myslalem czy w moim ml nie pozmieniac przelotek tak by sie do solanki nadawal.a do jigowania mogla tylko szczytowka byc troszke mieksza. O ile na twardym wyraznie czuc opad to na miekkim juz musze zerkac na nia bardzo uwaznie a i to bardziej po lince widac opad. Ps leci na pysk nawet ze slammerem 260 albo abu soronem 40. Nawet owijalem olowiem dolnik dla balansu. Bylem zadowolony ale raz sciagnalem i mi sie nie chce na nowo bawic pozatym jestem profanem trzymajacym wedke w bok miast do gory i nawet mi to wywazenie nie przeszkadza. I mz super rekojesc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 31 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 (edytowane) Wtórowałbym zachwytowi nad veritasem choć mi pękł na łódce, ale wyjątek może potwierdza regułę w tym przypadku Byłbym bardziej zdania, że to kij do koguta ideał niż do gumki, ew jakiś jerk na lekko, bolek oraz co do pękania to może jest spowodowane znacznym przeciążaniem. Możliwe, że ten kij tylko pozornie daje się przeciężać a ze względu na swoją budowę nie jest stworzony do tego żeby giąć się po rękojść tylko pracować na zamierzonym fabrycznie odcinku i sztywno trzymać rybę oraz wabiki, tak by podpowiadała logika.Są nowe modele abu z podobnych materiałów, zobaczymy co jesień przyniesie mi ze stanów Edytowane 31 Lipca 2014 przez Tomek88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 31 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 (edytowane) I veritas to nie najwyzszy model. Myslalem o kupnie wyzszego ale najpierw sie musze jakos zrazic do veritasow. Ps bardzo interesuje mnie opinia o modelu ul dostepnym w fm. Nawet na stronie pure fishing go nie bylo jak sprawdzalem. Co do przeciazania to moj ml regularnie rzuca przynetami 20g+ a mh 40g+ to to 50 do 100% przeciazenie.. Edytowane 31 Lipca 2014 przez gooral Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 31 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 Nie wiem nic o UL miałem 6'6" 20 funciaków i było super do pęknięcia Wyższe modele są i owszem, ale to jak patrzę bardziej przerost formy nad treścią niż lepszy blank.Fantasia Nano Shiro miałem w ręku z wyjmowaną rękojeścią z blanku, no cóż materiał super, szybko się gasi, mniej sztywny niż weritas, ale cena circa ~1200 no i w spinie to było. W tych pieniądzach raczej poważnie bym się zastanawiał nad customem. Veritas po prostu ma jeszcze taką cenę, że można go kupić w klasie eko nie myśląc o kiju z pracowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 31 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 Dokladnie. Procz przelotek kij z pracowni chyba bym chcial uzbrojony identycz a do tego ccc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 31 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 A castami ktoś z Was łowił? Ten MF 17 lb rzuci do 50 gram? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 31 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 (edytowane) Ja miałem właśnie casta 20lb i 60gram to już było troszkę czary mary i przy tym ciężarze strzelił. 17lb bym ocenił na 30gr. Do takich przynęt 20lb ale to już jego max. Edytowane 31 Lipca 2014 przez Tomek88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 31 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 U mnie w sklepie jest cast z micro przelotkami opisany jako mh 14lbs i wygladajacy identycznie jak moj spin mh ktory spokojnie rzuca sliderem 10 a to wlasnie okolica 40 50g. Niemniej jednak 2 rzeczy: lowie na niego sporadycznie a do tego widzialem w innym sklepie kij opisany identycznie a fizycznie zblizony do mojego ml. Jak juz pisalem w innym watku kod z moich wedek ten dlugi vs77... etc nie pasuje do naklejek na tychrze wg strony pure fishing amerykanskiej. Na pewno nie kupuj kija przez internet bo mz mozesz sie przejechac na opisach. Siedze w biurze mam wedki w samochodzie jak cos moge spisac numery zrobic fotki etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi