Skocz do zawartości
  • 0

Czyszczenie silnika elektrycznego

brando

Pytanie

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

No cóż, przedmiotowy syf jest wynikiem wilgoci która dostała się do pędnika i spowodowała utlenianie części z duraluminium i rdzewienie stalowych. Może to być wynik zużytych uszczelniaczy i uszczelek na pędniku lub nawet przechowywania silnika w wilgotnym miejscu. Do czyszczenia polecam szczotkę drucianą a po usunięciu osadów WD40. Oczywiście proponuję wcześniej zdemontować szczotkotrzymacz  :) . Brak jest informacji o wieku i przebiegu tejże Minn Kotki co mogłoby kilka niejasności wyjaśnić.

Zdjęcie jest umieszczone do góry nogami. W dolnej części pędnika tam gdzie jest biała uszczelka znajduje się biały osad a to oznacza że była tam wilgoć (góra jest czysta a to oznacza że woda zbierała się na dole), tym samym podejrzewam, że woda dostawała się również ta drogą. Gdyby uszczelka była cała i dobrze dokręcona szpilkami to w tym miejscu nie powinno być białego osadu.

Edytowane przez Paprykarz
  • Like 1

• 0

Pewnie, mam ;) . Mówimy o komplecie uszczelniaczy - 2szt, dwóch uszczelkach pędnika (biała i czarna), dwie uszczelki pod szpilki, szczotki 2 szt ? Chyba o niczym nie zapomniałem ? Czy w szczotkotrzymaczu była kartonowa podkładka ? Nie we wszystkich wersjach występuje dlatego pytam.

• 0

Pewnie, mam ;) . Mówimy o komplecie uszczelniaczy - 2szt, dwóch uszczelkach pędnika (biała i czarna), dwie uszczelki pod szpilki, szczotki 2 szt ? Chyba o niczym nie zapomniałem ? Czy w szczotkotrzymaczu była kartonowa podkładka ? Nie we wszystkich wersjach występuje dlatego pytam.

A do Traxxisa 55 z maksymizerem masz taki zestawik?