marian-56 Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Tak.Miałem kiedyś kołowrotek z terkotką .Na sprężynkę nałożyłem rurkę i podgrzałem .Zaciśnięta "wytłumiła " dzwięk terkotki.Warunek musi być luz między spręrzynką a korpusem kołowrotka -żeby nie "haczyło".Nie pamiętam nazwy kołowrotka.To było ...naście lat temu .Pierwsze rurki "zdobyłem" w połowie lat 80-tych.Bardzo dobre (niełamliwe)były z nich antetki do spławików- po podgrzaniu i skórczeniu.To na marginesie.Marian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sierżant Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 (edytowane) Nieporozumienie. Ty, Marian, napisałeś o sprężynce, a ja miałem na myśli kamień. Źle przeczytałem po prostu.Oczywiście masz rację. Co do sprężynek...Wykonanie sprężynki przez kogoś nie znającego dobrze obróbki cieplnej jest wyzwaniem nie do pokonania.Za miękka nie spełni swojej roli, za twarda będzie pękać. W ogóle hartowanie stali jest wielką sztuką, z którą nie radzą sobie nawet profesjonalne firmy produkujące noże, zlecając na zewnątrz hartowanie głowni. Ci nie zdradzą tajemnic nagrzewania, wymrażania, odpuszczania. Nie dziwota, to kosztowne procesy.W miarę przyzwoite sprężynki robiłem z takich damskich wsuwek do włosów, dawały jakoś radę, ale były okrutnie szpetne.Nie dla estety! Edytowane 6 Lutego 2016 przez sierżant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Ciekawe dywagacje! Klasyki faktycznie hałasują, zwróćcie jednak uwagę, ze po założeniu backingu i linki dźwięk staje się łagodniejszy. System ząbka i kółka zębatego jest strasznie leciwy, większość kołowrotków Hardy'ego, także tych produkowanych dla innych - np Orvis;a - nadal jest tak zbudowanych. Perfect, Marquis, Sunbeam,Ultralite i wiele innych, niezależnie od sposobu regulacji docisku ząbka do zębatki opiera się na tym pomyśle. Przyznać jednak trzeba, że firma ma też w ofercie kołowrotki o hamulcach ciernych nadając im dawne nazwy uzupełnione literkami.Klasykoterkoty - cóż, albo się to lubi albo nie, istotnym jest aby przed kupnem wiedzieć, że tak właśnie jest.Stąd istotnym jest by katalogowe zdjęcia kołowrotka zawierały także ujęcie po zdjęciu szpuli. Muszę przyznać, że stopniowo skłaniam się ku konstrukcjom o hamulcach ciernych, szczególnie tych oddających linkę z cichutkim, miękkim terkotem, wręcz sykiem, a będących bezgłośnymi przy jej zwijaniu.To jednak rzadkość, jedynym, który w moim arsenale spełnia w 100% to oczekiwanie jest Nautilus NV.Rozmawiajmy - w dziale baitcasting koledzy poświęcili kilkadziesiąt stron jednemu modelowi multiplikatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 7 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Jako muchowy świeżak, któremu nie dane był zaznać klasyki w okresie gdy była teraźniejszością, muszę Wam powiedzieć, że nijak nie mogę się przekonać do wędek full flex, a jeszcze bardziej, głośno, metalicznie terkoczących kołowrotków. Miałem bardzo ładny i technicznie naprawdę dobry kołowrotek Orvis Acces, który zmienił właściciela właśnie z uwagi na zbyt hałaśliwą terkotkę, działającą z równym natężeniem w obie strony. Gdy łowiłem używając go, a w pobliżu byli inni wędkarze, miałem wrażenie, że każde jego użycie skupiało ich uwagę na mnie....Pewnie to natręctwo lepiej wyjaśniłby psychiatra, ale nic na to nie poradzę, że nie potrafiłem się z tym uporać. Koledze, który go kupił w żaden sposób to nie przeszkadzało. O klasycznych hamulcach typu "klik", czyli w zasadzie braku hamulca nawet nie chcę myśleć......, w moim odczuciu ten jazgot jest nie do zniesienia.W kołowrotkach postawiłem na nowoczesność, dając się uwieść dyskretnej melodii terkotki kołowrotków Hatch. Oczywiście, jak słusznie zauważył Paweł Bugajski, nie należy ostatecznie oceniać natężenia dźwięku kołowrotka na pusto, bo backing i linka zdecydowanie to wszystko tłumią. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian-56 Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Ciekawe dywagacje! Klasyki faktycznie hałasują, zwróćcie jednak uwagę, ze po założeniu backingu i linki dźwięk staje się łagodniejszy. System ząbka i kółka zębatego jest strasznie leciwy, większość kołowrotków Hardy'ego, także tych produkowanych dla innych - np Orvis;a - nadal jest tak zbudowanych. Perfect, Marquis, Sunbeam,Ultralite i wiele innych, niezależnie od sposobu regulacji docisku ząbka do zębatki opiera się na tym pomyśle. Przyznać jednak trzeba, że firma ma też w ofercie kołowrotki o hamulcach ciernych nadając im dawne nazwy uzupełnione literkami.Klasykoterkoty - cóż, albo się to lubi albo nie, istotnym jest aby przed kupnem wiedzieć, że tak właśnie jest.Stąd istotnym jest by katalogowe zdjęcia kołowrotka zawierały także ujęcie po zdjęciu szpuli. Muszę przyznać, że stopniowo skłaniam się ku konstrukcjom o hamulcach ciernych, szczególnie tych oddających linkę z cichutkim, miękkim terkotem, wręcz sykiem, a będących bezgłośnymi przy jej zwijaniu.To jednak rzadkość, jedynym, który w moim arsenale spełnia w 100% to oczekiwanie jest Nautilus NV.Rozmawiajmy - w dziale baitcasting koledzy poświęcili kilkadziesiąt stron jednemu modelowi multiplikatora Jestem w posiadaniu takiego kołowrotka -przy zwijaniu linki cisza,odwijanie linki -delikatna terkotka.No i wygląd ...prawie LOOP.Marian. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sierżant Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Bardzo lubię klasyki, ale aż takim konserwatystą nie jestem, aby inne odrzucać. Mam kilka kręciołków, wyposażonych w hamulec cierny, regulowany dociskową nakrętką.Mimo wszystko na ogół jednak wybieram do muchowania te pierwsze. Tutaj chciałbym poradzić młodym kolegom, którzy nie mają ochoty wydawać dużej sumy na nowoczesne wyroby, a chcą mieć niezły kołowrotek:Okuma Integrity. Przed laty nabyłem, później leżał długo nieużywany, aż zabrałem go nad wodę.Okazał się doprawdy całkiem dobrym zakupem, mimo braku urody, w moich oczach rzecz jasna. Bardzo, bardzo precyzyjna regulacja hamulca za pomocą dużej, gwiaździstej nakrętki, delikatny, miły dźwięk przy wydawaniu linki, nie ma się do czego przyczepić.Trochę przyciężki do delikatnych muchówek, ale ja łowię na długie kije, więc u mnie okej.Dla rozsądnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Też urzekły mnie dźwiękiem.Integrity I(gwiazdka) i II(pokrętło hamulca-moletowany walec,aktualnie w kolekcji DAM) zdecydowanie zaskakują płynnością hamulca i to w każdej wielkości 5/6,7/8,8/9,10/11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian-56 Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Bardzo lubię klasyki, ale aż takim konserwatystą nie jestem, aby inne odrzucać. Mam kilka kręciołków, wyposażonych w hamulec cierny, regulowany dociskową nakrętką.Mimo wszystko na ogół jednak wybieram do muchowania te pierwsze. Tutaj chciałbym poradzić młodym kolegom, którzy nie mają ochoty wydawać dużej sumy na nowoczesne wyroby, a chcą mieć niezły kołowrotek:Okuma Integrity. Przed laty nabyłem, później leżał długo nieużywany, aż zabrałem go nad wodę.Okazał się doprawdy całkiem dobrym zakupem, mimo braku urody, w moich oczach rzecz jasna. Bardzo, bardzo precyzyjna regulacja hamulca za pomocą dużej, gwiaździstej nakrętki, delikatny, miły dźwięk przy wydawaniu linki, nie ma się do czego przyczepić.Trochę przyciężki do delikatnych muchówek, ale ja łowię na długie kije, więc u mnie okej.Dla rozsądnych Faktucznie bardzo dobre kołowrotki.Miałem kilka(teraz ktos inny używa).Tylko waga duża,ale za to "pancerne".Marian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teethar Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 cieszę się, że tak pobudziłem dyskusję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thymalus Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 (edytowane) Piękna ta dyskusja na temat subtelności dźwięku "terkotek". Ostatnio nasi "politycy" zwrócili uwagę na istotę akcentu przy wydobywaniu z siebie dźwięków wszelakich. Przysłuchałem się i... Mam angielski kołowrotek ale terkotka jakby z chińskim akcentem terkocze... Edytowane 11 Lutego 2016 przez thymalus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Dźwięk Hardy'ego "Marquis"(chyba 'cockney' ) płoszy skutecznie całą okolicę,ale Ross Momentum(colorado ) już nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Dźwięk Hardy'ego "Marquis"(chyba 'cockney' ) hahaha to tak jak powiedziec ze w gorale w Zakopcu mowia po kaszubsku Calkiem inny region kraju calkiem inny akcent Hardy ma siedzibe prawie przy granicy ze Szkocja, a cockney to wschodni Londyn 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Chodzi mi o dźwięk klikacza...a nie lokalizację firmy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Chodzi mi o dźwięk klikacza...a nie lokalizację firmy . Wiem przeciez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Próbowałem go używać,ale nie byłem sam nad wodą...wszystkie spojrzenia na płani OS-u na mnie ,gdybym nie wyłączył hamulca to by się pewnie linczem skończyło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 A Hardy to nie tlucze tych swoich kolowrotkow teraz u czinkow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 (edytowane) Teraz to nie wiem, moje z XX wieku. Edytowane 11 Lutego 2016 przez darek1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniolo Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Robią chyba w Chinach, natomiast jakość wykonania, wykończenia i spasowania na najwyższym poziomie. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teethar Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 ja pierdziu... ale śliszny! Ile to cudo kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Robią chyba w Chinach, natomiast jakość wykonania, wykończenia i spasowania na najwyższym poziomie.Poprzednią wersję ultralita robili w Korei, chyba w tej samej fabryce w której loop robi Opti... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariusz Opublikowano 12 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 Hardy Ultrarite CADDmoim zdaniem design bardzo ładny, mi sie podoba. Cenowo startuje od 289€ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
caen Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Częśc kołowrotków ( niższe ceny ) Hardy produkuje w Chinach i Korei.Kołowrotki klasyczne ,będące w ofercie od wielu lat jak Bougle, Wide Spool Perfekt.St.George produkowane są w Alnwick w Anglii. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 6 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 http://allegro.pl/kolowrotek-d-a-m-quick-exquisite-fly-la-7-9-i6025964258.html Ktoś coś o tym sprzęcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian-56 Opublikowano 6 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 http://allegro.pl/kolowrotek-d-a-m-quick-exquisite-fly-la-7-9-i6025964258.html Ktoś coś o tym sprzęcie?Patrząc na zdjęcie to SCIERRA robiła takie kołowrotki seria XPD.Marian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 7 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 To ekonomiczne produkty chińskie (na ali... na pewno jest tani z gratis wysyłką),a Scierra czy Dam tylko znakuje.Z doświadczenia-zwykle jest jakiś słaby punkt:rdzewiejący hamulec,za wąski wkręt w korbie,słabe mocowanie osi itppo prostu trzeba użyć ew rozkręcić i ocenić...Po wielu próbach wyżej cenię produkty europejskie z XX wieku,może nie mają wyglądu za to funkcje spełniają bez najmniejszych zastrzeżeń nawet po utopieniu czy zapiaszczeniu.Kiedyś pokazałem znajomemu prosty test: kołowrotek Leeda Magnum 140 D utopiłem,zapiaszczyłem i spłukałem ponownie topiąc i...działał jak wcześniej,zaproponowałem podobny test jego Megaloop'a-minę miał bezcenną . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi