Andrzej Stanek Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Porównawczo rzut z góry. Dobrze to oglądać na dużym monitorze - link... - http://i1378.photobucket.com/albums/ah112/agencjafolder/HATCH-02_zpsantpx6p4.jpg~original 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
randomrodmaker Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Andrzeju, ten uchwyt kołowrotka z lewej to Lemke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Andrzeju, ten uchwyt kołowrotka z lewej to Lemke? REC - chyba ten z linku, platyna. http://www.rec.com/product_information Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 Co do Hatcha to ma przeciętne parametry użytkowe.Waga i średnica Hatcha 3 jak w Vision Gt 5/6,a cena 2 razy wyższa.Być może ładniej wykończony.Dobry kręcioł tej klasy DLA MNIE powinien mieć najlepiej około 9cm średnicy,bo irytuje mnie właśnie to wolne zwijanie.Dlatego niektórych kołowrotków nawet nie mam w planach z tego względu.Więc mówię,bo mam tego Gt,a miałem i accesa 3 i evolutiona 2.Dziś to czego DOŚWIADCZYŁEM mówi mi,że duża średnica to rzecz dobra i wskazana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 (edytowane) Radek - miałeś Hatch w ręce, używałeś? Odnoszę wrażenie, że nie wiesz o czym piszesz... Edytowane 20 Marca 2016 przez Andrzej Stanek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marszal Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 Radek - miałeś Hatch w ręce, używałeś? Odnoszę wrażenie, że nie wiesz o czym piszesz... Nie sądzę Andrzeju, nie sądzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 Nie miałem u jak napisałem nie planuję.Hatch F 3 plus 138 gram i 8,2 cm średnicy to wynik raczej kiepski.Wygląd ma dla znaczenie, ale to parametry są ważniejsze. Nie piszę tego że zazdroszczę bo nie chciałbym mieć tego kołowrotka. Dlatego np.sprzedałem Rossa bo przegrał u mnie z Gt.Miałem i nautilusa fwx 7/8 ale...na wadze mnie oszukali (he he) i też sprzedałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 i nie obrażajcie się na to co piszę , bo tak po prostu uważam. Nie kupię kołowrotka tylko dlatego, że jest ładny, dobrze spasowany i ma dobry chamulec. To za mało. To jest dobry kręcioł, ale...PARAMETRY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 Nie miałem u jak napisałem nie planuję.Hatch F 3 plus 138 gram i 8,2 cm średnicy to wynik raczej kiepski.Wygląd ma dla znaczenie, ale to parametry są ważniejsze. Nie piszę tego że zazdroszczę bo nie chciałbym mieć tego kołowrotka. Dlatego np.sprzedałem Rossa bo przegrał u mnie z Gt.Miałem i nautilusa fwx 7/8 ale...na wadze mnie oszukali (he he) i też sprzedałem. Zapewne masz rację, tak trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 Z czym mam rację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 20 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 Po pierwsze Szanowni Panowie, to każdy ma prawo do swojej opinii i rzeczywiście, jak pisze Radek, nie ma sensu szczególnie się emocjonować różnicą zdań w tym przedmiocie.Po drugie - jeśli dla potencjalnego użytkownika jakość hamulca kołowrotka nie ma znaczenia to wydatkowanie sporej kasy na Hatcha nie ma sensu. Po trzecie wreszcie oczywistym jest, że im konstrukcja hamulca bardziej uproszczona, a co za tym idzie jego efektywność słabsza, kołowrotek siłą rzeczy jest lżejszy i tu znowu koło się zamyka, bo wybór pozostaje kwestią indywidualnych preferencji. Zapewne najlżejsze będą w danej klasie młynki bez hamulca czyli z tradycyjnym, cenionym przez wielu, "klikiem".Po czwarte Radku troszkę jednak błądzisz pisząc o kręćku, którego nie znasz. Otóż Hatch Finatic 3 Plus to kołowrotek dedykowany do klas od 3 do 5, a opisywany przez Ciebie Vision GT VG 56 ma teoretycznie węższe spectrum zastosowań, bo do klas od 5 do 6. Sam jednak piszesz, że to pod względem "parametrów" kołowrotki zbliżone. Propnuję byś dokonując teoretycznych ocen z większą rezerwą podchodził do określonych przez producentów klas zastosowań poszczególnych modeli, zwłaszcza, że każdy Hatch Finatic występuje w opcjach szpul large (płytsza) i mid (głębsza), na którą wejdzie więcej linki. Warto też zwrócić uwagę, że Vision oferuje zaledwie pięć modeli do klas wędek od 4 do 12, a Hatch Finatic to aż dziewięć, przy czym w klasach niskich - do 7 jest ich aż sześć - 1 Plus do linek # 0-2, 2 Plus do linek # 2-4, 3 Plus do #3-5, 4 Plus do # 4-6, 5 Plus do #5-7. Zwróć uwagę, że poszczególne modele "zazębiają" się w klasach granicznych, co pozwala na wybranie odpowiedniego kręćka według własnych preferencji co do jego gabarytów, ciężaru itp., itd. Do zakupu Cię Radku nie zachęcam, a wręcz zniechęcam skoro hamulec dla Ciebie jest nieistotny. Z własnych dwuletnich doświadczeń z Hatchami mogę jednak zapewnić, że to kołowrotki znakomite.Serdeczności. Robert. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 Robercie czy ja napisałem że hamulec nie ma znaczenia? Gt ma bardzo dobry,mocny i jedwabisty.I co z tego skoro ma małą średnicę. PARAMETRY . W testach tridenta Hatch 4 okazuje się że tak jak nautilus ma zaniżoną wagę.155 gram przy tej średnicy to przeciętny wynik.Widzisz Robercie Lamson waży mniej a jednak hamulce ma lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 Poza tym klasy producenta można brać z przymrużeniem oka. Liczy się ile wchodzi podkładu, ile waży kołowrotek i jakie linki wchodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 20 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 Coś mi się rzeczywiście kołacze, że "czwórka" w testach Tridenta nie wygrała, za to już model Hatch Finatic 7 Plus wziął laur pierwszeństwa. Testy testami, Trident swoje Yellowstone swoje - istotne jest jedno - Hatche wcróżnych kłasach zawsze wysoko, Viosinów tam nie znajdziesz, a Lamsony różnie. Nie przywiązuję większej wagi testów - dla mnie to jedynie jakaś tam ogólna informacja, obawiam się wypaczona nieco różnymi marketingowymi zabiegami. Moje pozytywne opinie na temat Hatcha wiążą się z użytkowaniem modelu 3 i 5. 7 Plus też mam, ale jeszcze wody nie widział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 20 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 Poza tym klasy producenta można brać z przymrużeniem oka. Liczy się ile wchodzi podkładu, ile waży kołowrotek i jakie linki wchodzą.I w tym właśnie rzecz Radku. Podpisuję się pod tym obiema rękami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 Visinów nie znajdziesz, co nie znaczy, że są słabe.Taki XLA cze Kela byłyby w czubie.Testy testami a życie życiem.Ja z evolutiona lt 2 nie byłem zadowolony bo podobnie jak hatch wolno zwija linkę.Dlatego go sprzedałem.Zresztą gt dla mnie okazał się lepszy od rossa.Fwx 7/8 miał być lżejszy a okazało się że waży zamiast 117 gram 140.Na sanie szybkie zwijanie może nie ma znaczenia, ale jak trza zwijać linkę w powietrzu bo krzuny to te 8,2 mojego gt czy hatcha może być denerwujące.Zresztą ogólnie lubię jak kręcioł szybko zwija linkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 140 zamiast deklarowanych 117 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 Kołowrtków loopa czy danielsona też w testach nie ma a wysoka to półka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercik2 Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 . Warto też zwrócić uwagę, że Vision oferuje zaledwie pięć modeli do klas wędek od 4 do 12, a Hatch Finatic to aż dziewięć, przy czym w klasach niskich - do 7 jest ich aż sześć - 1 Plus do linek # 0-2, 2 Plus do linek # 2-4, 3 Plus do #3-5, 4 Plus do # 4-6, 5 Plus do #5-7. k zapewnić, że to kołowrotki znakomite.Serdeczności. Robert. Przepraszam że się wtrącam ale tylko w kwestii formalnej.Z moich obliczeń wynika że Glasgow Angling Centre ma w ofercie 16 modeli kołowrotków Visiona, czy możesz wyjaśnić skąd liczba 5 w Twojej wypowiedzi? Póki co Hatch to nie moja półka więc nie mam takich dylematów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 Przepraszam że się wtrącam ale tylko w kwestii formalnej.Z moich obliczeń wynika że Glasgow Angling Centre ma w ofercie 16 modeli kołowrotków Visiona, czy możesz wyjaśnić skąd liczba 5 w Twojej wypowiedzi? Póki co Hatch to nie moja półka więc nie mam takich dylematów Robertowi chodziło nie o modele, a o rozmiar danego modelu. GT ma ich 5 http://hurch.pl/gt-p177.htmlRobercie czy ja napisałem że hamulec nie ma znaczenia? Gt ma bardzo dobry,mocny i jedwabisty.I co z tego skoro ma małą średnicę. PARAMETRY . W testach tridenta Hatch 4 okazuje się że tak jak nautilus ma zaniżoną wagę.155 gram przy tej średnicy to przeciętny wynik.Widzisz Robercie Lamson waży mniej a jednak hamulce ma lepsze.Na jakiej podstawie tak uważasz? Powiem szczerze, że jest to bardzo odważne stwierdzenie, które należałoby poprzeć odpowiednimi badaniami. Każdy może mieć odmienne zdanie i dobrze, że każdemu odpowiada co innego, ale dyskutując nie można z góry skreślać danego modelu bo jakiś parametr, który dla nas jest ważny w danym kołowrotku jest niezadowalający... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 20 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 Visionen GT nie łowiłem, ale jest bardzo ładny i z tego co słyszałem od kolegi - użytkownika - dobry. Kolega ma też Hatcha i dostrzega różnicę na korzyść tego ostatniego.Przepraszam że się wtrącam ale tylko w kwestii formalnej.Z moich obliczeń wynika że Glasgow Angling Centre ma w ofercie 16 modeli kołowrotków Visiona, czy możesz wyjaśnić skąd liczba 5 w Twojej wypowiedzi? Póki co Hatch to nie moja półka więc nie mam takich dylematów Jeśli tak to przepraszam - mój błąd - zerknąłem tu i sądziłem, że nasz Vision ma pełną "rozmiarówkę".http://hurch.pl/gt-p177.htmlPatrzę teraz na Glasgow Angling Centre i nadal widzę 5 modeli kołowrotków Vision GT.https://www.fishingmegastore.com/vision-gt-reels~5689.html Może czegoś nie umiem odszukać. Wrzuć proszę link z tymi 16 GT.No chyba, że zaszło nieporozumienie i masz na myśli w ogóle różne kręćki Viosiona, ale my polemizowaliśmy wokół modelu GT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 20 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 Kacper mnie uprzedził o jedną minutkę. Panowie - uwierzcie - nie zamierzam za Hatchem kłaść się Rejtanem. Lubię kołowrotki - to taki mój wędkarski fetysz, bardziej cieszą niż najlepszy kij. Trochę ich przerobiłem i "obmacałem" mimo krótkiego wędkarskiego doświadczenia. Hatche należą do tych co to się ciężko czegoś czepić, a nie jest to zjawisko powszechne nawet w grupie młynków w wyższych strefach cenowych. Gdyby tak nie było żadna siła by mnie nie przekonała do wywalenia 600 USD i kupna trzeciego - 7 Plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercik2 Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 (edytowane) Dokładnie jeśli chodziło Ci o GT to masz racje. Po prostu nie załapałem że chodzi tylko o ten jeden model. Robert mnie przekonywać nie trzeba Edytowane 20 Marca 2016 przez albercik2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 20 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 Dokładnie jeśli chodziło Ci o GT to masz racje. Po prostu nie załapałem że chodzi tylko o ten jeden model. Robert mnie przekonywać nie trzeba Luzik, nic się nie dzieje. Pozdrówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
randomrodmaker Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 Dorzucę swoje trzy grosiki. Hatch jest pięknie zaprojektowany. Nie miałem w łapie, ale parametry to jedno a praktyka to drugie. Używam lamsonów ale w życiu bym się jak Radek nie odważył napisać, że są lepsze od hatcha. Niższa waga też nie zawsze jest zaletą. O tym, że coś nam siedzi albo nie decydują detale jak długość korbki, i dźwięk krecioła. Robert wbrew skromności, ma duże doświadczenie i fakt, że łowi jedną rodziną młynkow wynika i wplywa na pewien automatyzm i pewność reakcji nad wodą wynikające z powtarzalnosci ich pracy. Robercie sprostuj proszę jeśli się mylę, finatic ma super look, a jak oceniasz feel? Jeśli zacznę łowić czymś w wyższej klasie to na pewno dokupię mocniejszy model ulubionego młynka. Kolekcjonowanie rodzinki młynków ma moim skromnym zdaniem absolutnie sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi