Marszal Opublikowano 29 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 Utyrany ten Lamson, oj utyrany. Ale klasę kołowrotków poznaje się własne w takich momentach. Oczywiście po holu wielkich ryb też. No i ten Z-Axis, jego zieleń ..... Też piękna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sierżant Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Marcus, doskonały zestaw. Wszystko mi się w nim podoba; to mocowanie kołowrotka tradycyjne, jak w starych klejonkach...Niby zestaw prościutki, a z jakim smakiem. Cóż, Hardy!Gratuluję. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marckus Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Marcus - super fajny zestaw.Gratuluję .Niestety nie mogę łowić na klasyki click - dzwięk z każdym sezonem bardziej mi przeszkadza.Zaburzenia w odbiorze pewnych dwięków niestety... Akcja wędziska, o tym nam napisz.Uchwyt powala, Hardy ma nadal klasę.. Dziękuję Paweł Dźwięk jest specyficzny to trzeba przyznać. Jeśli chodzi o akcję wędki to będzie trzeba poczekać do następnego roku, niestety Marcus, doskonały zestaw. Wszystko mi się w nim podoba; to mocowanie kołowrotka tradycyjne, jak w starych klejonkach...Niby zestaw prościutki, a z jakim smakiem. Cóż, Hardy!Gratuluję. Dziękuję Ryszardzie Zgadza się zestaw prościutki, ale w coś nim jest. Co racja to racja, uchwyt mnie też powalił (mocno trzyma kołowrotek). Mam nadzieję, że zestaw się sprawdzi, wyjścia nie ma 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 8 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Dziś kupiłem w Caddisie nowego Nautilusa X, rozmiar XS (najmniejszy). Zgodnie z planem dostał linkę DT Rio Trout LT i pierwszy raz został "sparowany" z wędką Orvis Helios 2 #4 9'. Na sucho wszystko to układa się idealnie. Wracając do kołowrotka - wykonanie piękne, spasowanie perfekcyjne, kolor, czarny mat robi wrażenie. Hamulec bardzo precyzyjny z dużym zakresem regulacji - 3,25 pełnego obrotu, płynny. Kołowrotek jest bardzo lekki, co bez wątpienia osiągnięto mocno ażurową konstrukcją, a przede wszystkim ramą w kształcie litery X. Cena - 1250 zł., wydaje się znośna, choć można marudzić, że wysoka jak na takiego maluszka. Wewnętrzna szerokość szpuli ok.2.7 cm, a więc sporo, średnica szpulki ok. 8,2 cm, głębokość ok. 2,3 cm, z tym, że szpula wewnątrz ma częściowo stożkowy kształt. Rączka wykonana bardzo starannie, choć z nielubianego przeze mnie czarnego plastiku...., jednak ładna. W moim podstawowym, dotychczas, Hatchu jest zdecydowanie ładniejsza, bo metalowa, ale.... No właśnie, przekonałem się, ze w bardzo niskich temperaturach Hatchowe metalowe rączki nieco się usztywniają i mają skłonność do utrudnionego ruchu obrotowego. Wydaje się, że w X-ie to zjawisko nie powinno wystąpić, choć wypada to zweryfikować. Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne, choć wypada wspomnieć o drobnej niedoskonałości - nakrętka mocowania szpulki przy jej zbyt mocnym dokręceniu może sprawić trudność przy odkręcaniu. Pisał o tym Pawełek Bugajski, oceniając swojego X-a w rozmiarze XM. Odkręcenie nie jest niewykonalne, ale trzeba trochę "pary" w paluchach mieć. Łatwo tem zaradzić dokręcając do pierwszego oporu. Wysoce prawdopodobnym jest, że "dotarcie" kołowrotka, poprzez wykonanie kilkudziesięciu "operacji" wymiany szpuli spowoduje, że problem zniknie. W dwóch Hatchach też na początku miałem podobne zjawisko, które z czasem ustąpiło. Jeszcze jedno, bo bym zapomniał - bardzo przyjemna, dyskretna terkotka o równomiernym dźwięku w obie strony - taka jak lubię. Reasumując - moim zdaniem nowy Nautilus X może się stać liderem wśród kołowrotków pstrągowych, w zakresie klas -3-6, do cięższych łowów raczej szukałbym czegoś ...., no powiedzmy bardziej pancernego, niekoniecznie w wadze piórkowej. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 8 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 (edytowane) Kilka dodatkowych fotek Nautilusa X. Ze szczególną dedykacją dla Andrzeja Stanka i na jego prośbę zestawienie gabarytów X-a i Hatcha 3 Plus. Który lepszy....., nie mam pojęcia. Hatch sprawdzony w boju, niekiedy nienajlepiej traktowany, ale nadal w formie najwyższej. X ...., no cóż cieszy bardzo, piękny, ale póki co to zaledwie debiutant. Edytowane 8 Grudnia 2016 przez robert.bednarczyk 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 (edytowane) Dzięki Robert za foty. Ciekawość zaspokojona, śpię spokojnie - Hatch rules... Linka którą kupiłeś dla mnie (DZIĘKI) w niedzielę przejdzie pierwsze testy, oby mróz nie pokrzyżował planów. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1811009219160916&set=a.1518991028362738.1073741830.100007555663794&type=3&theater Edytowane 8 Grudnia 2016 przez Andrzej Stanek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 "Wreszcie dotarł brakujący element do wędki Hardy Lightweight, "kręcioł" Hardy Lightweight model Featherweight. W nowym sezonie, będzie współpracować (mam nadzieję, że dobrze) z linką RIO InTouch Trout LT WF#5. Poczekamy zobaczymy". Wkręty dobrze dokręciłeś? Czy na kleju są? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Roberto - gratuluję X-a. Czarny mat- to wyjątek " Będzie Pan zadowolony " Ponieważ to wątek wybitnie sprzęciarski dodam, że X jest świetnym kołowrotkiem, który niewiele ustepuje kultowemu NV/NVG. Los/przypadek/opatrzność (wybierz wlasciwe ) sprawiły, że mogę ocenić wszystkie modele nauti dostepne na rynku i nowość czyli x robi doskonałe wrażenie...A na koniec fotka x-a, juz po rybnej inicjacji... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marckus Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Wkręty dobrze dokręciłeś? Czy na kleju są? Na gumkę recepturkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 8 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Roberto - gratuluję X-a. Czarny mat- to wyjątek " Będzie Pan zadowolony " Ponieważ to wątek wybitnie sprzęciarski dodam, że X jest świetnym kołowrotkiem, który niewiele ustepuje kultowemu NV/NVG.]Pawełku, generalnie zgadzając się z Tobą, zgłoszę zdanie odrębne w pewnej kwestii, o czym nawiasem mówiąc już gadaliśmy. Nie ma oferty NVG w rozmiarach pstrągowych w najmniejszych klasach 3-4, a modelu 5/6 do kija # 4 nie zapnę, bo za ciężki (5,1 oz.), za wielki... Zatem jesteśmy w tym zakresie "skazani" na X-a i wg mnie w związku z tym te kołowrotki w "wadze lekkiej" trudno porównywać. Podobna relacja dotyczyła już nieprodukowanych modeli FWX i NV (Twojego, jakże słusznie uwielbianego). Też trudno je było porównywać. Chyba tylko Hatch realizuje politykę minimalizacji rozmiarów od monstrualnego modelu Finatic 12 Plus do mikroskopijnego 1 Plus, przy zachowaniu tożsamości konstrukcyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 10 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2016 No i mam. Kolejne kołowrotki od Sage'a.Tym razem coś do "suchych" zestawów i delikatnego łowienia.Oba Clicki w rozmiarach 3/4/5.Kolor lime podnosi ich wartość o jakieś 35% i tym samym sprawia, że cała reszta wygląda blado w ich otoczeniu ;-)Niech się chowają wszystkie Nautiliusy :-D 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włodzimierz Janowicz Opublikowano 11 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 (edytowane) Panie Michale,Gratuluję pięknych kołowrotków. Do Pana Sage CIRCA 389-4 będzie pasował idealnie. Mam wszystkie trzy generacje CLICK'a. Wszystkie bardzo lubię.Włodek. Edytowane 11 Grudnia 2016 przez Włodzimierz Janowicz 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 11 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 No i mam. Kolejne kołowrotki od Sage'a.Tym razem coś do "suchych" zestawów i delikatnego łowienia.Oba Clicki w rozmiarach 3/4/5.Kolor lime podnosi ich wartość o jakieś 35% i tym samym sprawia, że cała reszta wygląda blado w ich otoczeniu ;-)Niech się chowają wszystkie Nautiliusy :-DPiękne kołowrotki, śliczny kolor.Kiedyś saab miał taką barwę karoserii swych pościgowców.Ponieważ to ranking subiektywny, oparty na własnych spostrzeżeniach ( lub co lepsze-doświadczeniach eksploatacyjnych), chętnie obejrzę zdjęcia tych kołowrotków z nawiniętymi linkami i w różnych wędkarskich okolicznosciach.No bo przecież o to w tym wątku chodzi, prawda? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 najlepszy kołowrotek to ten, ktory mamy przykręcony do kija nad wodą ;-)Bez względu na wielkość, kolor czy producenta.Przekonałem sie o tym kilka lat temu gdy wybrałem się na ryby chwilkę po tym jak przewijałem linki i w pośpiechu zostawiłem kręcioł na stole zamiast wsadzić go w kieszeń kamizelki ;-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 11 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 No i mam. Kolejne kołowrotki od Sage'a.Tym razem coś do "suchych" zestawów i delikatnego łowienia.Oba Clicki w rozmiarach 3/4/5.Kolor lime podnosi ich wartość o jakieś 35% i tym samym sprawia, że cała reszta wygląda blado w ich otoczeniu ;-)Niech się chowają wszystkie Nautiliusy :-DMichał.... każdego z nich będziesz używał, bo mam wrażenie jakiegoś nadmiaru obfitości ? Czyżbyś odbijał od wielbionych "Hatchy" ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 11 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 Od przyszłego roku moja Magdalenka rusza ze mną na łowy. Zbroimy się pomalutku. ;-)Robert, jako, że lubię mieć, to i mam, a właściwie mamy ;-) Hatche są i zawsze będą!Paweł, na tę chwilę mogę Cię uszczęśliwić takim widokiem linek.Przy odrobinie wysiłku zapewne jesteś w stanie wyobrazić sobie je na szpulach.O odczuciach z placu boju napiszę w swoim czasie.Venom, czytając Twojego posta właśnie sobie przypomniałem zabawną historyjkę, która mi się kiedyś przytrafiła.Jest akcja lipień na Roztoczu. Jedzie nas dwóch. Wyruszamy wczesnym świtem, do przejechania 120km.. Dzień wcześniej postanawiam ze sobą zabrać dwie wędki. Nimfa i sucha (nie wiem po co, ale tak postanawiam)W wieczór poprzedzający wyciągam wędki z tub i stwierdzam, że są mocno brudne. Zabieram się za czyszczenie. Po tym zabiegu wkładam je do pokrowców i odkładam na bok zapominając o tubach.Rano jak zawsze w pośpiechu łapię wszystkie graty w tym dwie tuby. W aucie rozmawiamy i opowiadam koledze o tym, że tym razem postanowiłem zabrać wędkę do suchej, bo ble ble ble.... Jest super, jak to przed każdym wypadem na lipienie. Dojeżdżamy na miejsce, wyciągamy swoje rzeczy z bagażnika, no i zabieramy się za rozkładanie wędek. Właściwie tylko Piotrek zaczyna rozkładać swoją wędkę, moje zostały w domu, piękne czyste i pachnące :-) Tego dnia łowiliśmy jedną wędką na zmianę co drugi dołek :-) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Rydel Opublikowano 11 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 Bywa...Ja w zeszłym roku pojechałem na ryby z nieuzbrojonym blankiem, który dla bezpieczeństwa wsadziłem do tuby. Właściwą wędkę w pokrowcu schowałem do cordurowej tuby na kilka wędek, w której woże wędki w bagazu lotniczym ;-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 11 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 Bywa...Ja w zeszłym roku pojechałem na ryby z nieuzbrojonym blankiem, który dla bezpieczeństwa wsadziłem do tuby. Właściwą wędkę w pokrowcu schowałem do cordurowej tuby na kilka wędek, w której woże wędki w bagazu lotniczym ;-)Tenkara??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 11 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 Na Tenkare u nas nie wolno ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 28 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 Dzisiaj dotarła do mnie przesyłka z nowym nabytkiem, podziękowania dla poprzedniego właściciela Prezentuje się bardzo zacnie, pozwalam sobie wstawić fotkę autorstwa dotychczasowego posiadacza ... 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 Za długo się cholera zastanawiałem i masz Ci los poszedł w niepowołane ręce. Gratulacje dobry sprzęt miałem III. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 28 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 Jakie niepowołane ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marszal Opublikowano 28 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 Niech służy jak najdłużej i jak najbardziej niezawodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 29 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 Szanowni Koledzy - bardzo proszę byście nie odbierali tego jako przyczynek do kolejnej forumowej awanturki, ale musze podzielić się z Wami kilkoma krytycznymi uwagami dotyczącymi kierunku, w którym dryfuje ten wątek.Otóż gdy z nim startowałem, w atmosferze burzy i naporu, wyrażającą się wieloma krytycznymi, tudzież kąśliwymi uwagami, intencją moja było stworzenie, swoistego kompendium wiedzy na temat kołowrotków muchowych, zawierającego galerię fotek i opis podstawowych choćby parametrów technicznych, takich jak waga, średnica szpuli, jej głębokość, szerokość. Niezwykle cenne byłyby także uwagi dot. subiektywnej oceny jakości wykonania, spasowania, jakości hamulca, łatwość wymiany szpuli, itp., itd.Trudno oprzeć się wrażeniu, że trochę nam to umyka. Nie uzurpuje sobie jakichkolwiek praw do "gospodarzenia" w wątku, zatem potraktujcie to jako serdeczna prośbę. Przyłóżmy się wszyscy trochę bardziej, piszmy więcej, by inni mogli skorzystać, by temat niósł jakąś wartość dodaną. Pozdrawiam. Robert. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 29 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 (edytowane) Faktycznie, trochę nam się zrobił watek typu - pochwal się nowym sprzętem, w ramach "poprawy" wklejam podstawowe dane kołowrotków Orvis Access Edytowane 29 Grudnia 2016 przez janusz.walaszewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi