Andrzej Stanek Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 G4 od 5-8 gada... Solidne maszynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thymalus Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Czyli 4-6 nie ma terkotki? Może ktoś wie jaka idea przyświeca robieniu kołowrotków bez "terkotki"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Czyli 4-6 nie ma terkotki? Może ktoś wie jaka idea przyświeca robieniu kołowrotków bez "terkotki"?Może odwrotna do tej, która przyświeca robieniu kołowrotkòw z terkotką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Kumpel mówi ze uwielbia loopa classic za to ze od razu wszyscy na poolu wiedzą że ma rybę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszek11 Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Czyli 4-6 nie ma terkotki? Może ktoś wie jaka idea przyświeca robieniu kołowrotków bez "terkotki"? No właśnie, kiedyś bawiłem się kilkoma z tej "kolorowej" edycji, był wśród nich dry fly, granatowa rama i czerwona szpula. Zapamiętałem, że miał terkotkę hamulca choć mogę się mylić bo kołowrotków wtedy sporo leżało na stole i godzina późna była.....W katalogach też różnie piszą, zależy w której edycji. Pewnie najprościej sprawdzić w Hariusie ale Andrzej też pewnie dobrze pamięta.Dry fly, ma czy nie ma ??? A jak w porównaniu wypada Evotec G4? Trochę tak jak w innych "obszarach".......Można lubić szczupłe, wysokie i mniej krągłe -- 115/25 mmLub bardziej obfite, gdzie kto lubi -- 97/35 mm Wymiary runner vs G4 LW. Ale o tej porze można wstawić sobie inne....Generalnie, jakość wykonania na tym samy poziomie, waga prawie ta sama, hamulec ten sam. Oba zamiennie do kija streamerowego #6 lub #7.O włos wygrywa Runner ale ja generalnie lubię większe kołowrotki więc ten naturalnie wpisuję się w oczekiwania. Wzajemne proporcje, a w konsekwencji szybkość wybierania linki stawiają go na pierwszym miejscu wśród kołowrotków do wędek streamerowych.Moc hamulca można wstępnie zmieniać w zależności od tego na jakie gatunki się nastawiamy, to też pewien plus gdyby trzeba było się spakować na 10 funtowe bonefish'e. tomaszek11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gfg8 Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Dry fly nie ma. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszek11 Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Czyli 4-6 nie ma terkotki? Może ktoś wie jaka idea przyświeca robieniu kołowrotków bez "terkotki"?Więc jednak nie ma. Pewnie się w creek'u i dry fly'u nie zmieściła do kasety z hamulcem a zmiana czegokolwiek pociągnęła by zmianę całej geometrii kołowrotków, co zmieniło by sens projektowania ich w tej formie.Z drugiej strony, 99% multiplikatorów też nie ma terkotki. Można się pewnie przyzwyczaić i ryby łowić. Przy sprzęcie muchowym pewnie analogicznie.To przecież nie jest tak, że tylko zmysł słuchu informuje nas o tym co robi ryba, mnóstwo innych informacji także dociera w czasie holu, choć przyzwyczajenie jest wielkie. tomaszek11 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 3 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 (edytowane) Do mnie dotarl kolowrotek na Atlantyk Redington Behemoth ktory ma sie zmierzyc z marlinami i tunczykami Hamulec na sucho - cudowny! Straszliwie mocny! Obok niego Ross Flyrise 1 Edytowane 3 Marca 2017 przez ictus 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 3 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Widzę, że poważnie podchodzisz do tematu, składniki diety Małysza też widać, bez bułki co prawda, no ale to codziennie rano świeżutkie chrupiące się kupuje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansolo Opublikowano 3 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Fajowy , jeszcze 3 sztuki i będą alusy do hot - roda. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 3 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Robiony na bazie felgi alu ? Weź go jutro na muszkowe spotkanie:) Do zobaczenia! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 3 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Ps. Po tych pierwszych wypadach z muchówką wybrałem się na ryby z zestawem castingowym. Takie rzucanie woblerem i ściąganie go do brzegu wydało mi się zajęciem nudnym i płytkim. Po dwóch godzinach wróciłem do domu, a w głowie zaczęła kiełkować myśl, aby wystawić na giełdę sprzęt i przynęty spinningowe. Co się dzieje, czy to jest normalne??? Czytając wpisy kolegów między innymi w tym temacie , ale i w innych . Mam wrażenie ,że takie naturalne przejście z spinningu na wędkarstwo muchowe dotyczy przede wszystkim tych , dla których w wędkarstwie złowienie ryby wcale nie jest najważniejsze. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 3 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 (edytowane) Czytając wpisy kolegów między innymi w tym temacie , ale i w innych . Mam wrażenie ,że takie naturalne przejście z spinningu na wędkarstwo muchowe dotyczy przede wszystkim tych , dla których w wędkarstwie złowienie ryby wcale nie jest najważniejsze. Myślę że nie ma co otwierać tej puszki z Pandorą Edytowane 3 Marca 2017 przez mack 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansolo Opublikowano 3 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Czytając wpisy kolegów między innymi w tym temacie , ale i w innych . Mam wrażenie ,że takie naturalne przejście z spinningu na wędkarstwo muchowe dotyczy przede wszystkim tych , dla których w wędkarstwie złowienie ryby wcale nie jest najważniejsze. Nie w temacie ale napiszę, masz dużo racji. Jako zapalony skręcacz kilometrów żyłki widywałem muszkarzy i politowanie tylko mi do głowy przychodziło. Plum w lewo , prowadzenie, plum w lewo i tak dalej / nimfa/. Tak było do czasu gdy jadąc w Bieszczady za mostem w Lesku usłyszałem tatoooooo sikuuuuu nie wytrzymam. Zatrzymałem się i zobaczyłem widok jaki poprzestawiał mi klepki w łapetynie. Muszkarz łowiący na suchą, ten sznur pięknie rzucany, mgiełka wody z niego spadająca, po prostu niesamowity widok, w lekko zachodzącym słońcu. Teraz żyłka to tylko do przyponów . Ta choroba jest nieuleczalna, ale zdrowieć nie zamierzam. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bezi Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Daniel, mógłbyś w kilku zdaniach opisać ten kołowrotek? Jaka praca, jak terkotka itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Miałem ten kołowrotek dosłownie na chwile na sesję miałem 10 minut. Paczka ze sprzętem od EGO przyszła a za 10 minut przyjechał po niego kolega. Ogólnie jest to zastępca Beethovena. Od Beethovena różni się wyglądem oraz hamulcem, poprawiono i ulepszono ten element bo niestety ale w Beethovenach zdarzały się modele w których hamulec popuszczał. Kołowrotek dobrze spasowany, bez luzów powinien być OK.Jaka to półka cenowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 (edytowane) Czy ktoś z Was używa redington rise III ? https://www.redington.com/fly-fishing-reels/rise Edytowane 5 Marca 2017 przez Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiekcom Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Jaka to półka cenowa? #5/6 --- 315 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 #5/6 --- 315 złDzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Parametry tego Redingtona idealne.Rośnie konkurencja dla tych "najlepszych".I cena znośna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Parametry tego Redingtona idealne.Rośnie konkurencja dla tych "najlepszych".I cena znośna.. Dla kogo rosnie konkurencja? Jakie modele masz na myśli? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Myśle że dla wszyskich dużych firm.Bo do tej pory Redington miał średnie te kołowrotki.Czym więcej kołowrotków w dobrych cenach o dobrych parametrach tym lepiej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Dla mnie najważniejsze rzeczy w kołowrotku to bezawaryjność,trzymanie ustawień hamulca i jego płynna regulacja i moc,szybkie pobieranie linki,niska waga i ogólnie dobra ergonomia.A jak cena do tego jest dobra to bajka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 No i gwarancja i serwis jakby co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercik2 Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Redington olewał Europę i nadal traktuje ją trochę po macoszemu spójrz na ofertę w USA inaczej to wygląda. Nigdy nie była i pewnie nigdy nie będzie najwyższa półka ale sporo ciekawych produktów w świat poszło z pod ich fabryk. Czy ktoś z Was używa redington rise III ?redington-rise-iii-fly-reel-3.gifhttps://www.redington.com/fly-fishing-reels/riseTo już chyba trzecie wydanie tego kołowrotka za oceanem sporo dobrych opinii zbiera. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi