Skocz do zawartości

Najlepszy kołowrotek muchowy - subiektywny ranking użytkowników

robert.bednarczyk

Rekomendowane odpowiedzi

W latach ‘80-tych bywałem często w Sromowcach pod Trzema Koronami. Letnie wakacje z muchówką w ręku. Sprzęt zacny prosto z Grodzkiej w Krakowie Pewex i wielkie ambicje na duże ryby. Jakie było moje zdziwienie gdy holując kolejnego lipienia usłyszałem wyrazisty dźwięk płynący znad wody i to nie był mój ABU Diplomat. Obok jakieś naście metrów odjazd u kolegi Wieśka G. - obywatel Sromowiec. Tego dnia miał klejonkę spod ręki Pana Guta i kołowrotek który znałem tylko z opowieści - Hardy Marquis prezent od turysty (emigrant w którymś pokoleniu) którego gościł, oprowadzał, zwoził jako flisak Przełomem Dunajca. Nosz k... cudo, do tej pory słyszę i widzę linkę tnącą wodę na spadzie obok słowackiej przystani. Niby nic a całe życie się pamięta...

• Like 6

zawsze powtarzałem i powtarzał będę, że na rybach wolno śpiewać i to nawet głosno, ale za cholerę nie wolno na brzegu tańczyć ;)

Miałem takie doświadczenie,że obserwowałem klenie zza krzoka.Stały se spokojnie i spokojnie pływały.Kichło mi się i te france zaczęły nerwowo pływać po miejscówce.

Miałem takie doświadczenie,że obserwowałem klenie zza krzoka.Stały se spokojnie i spokojnie pływały.Kichło mi się i te france zaczęły nerwowo pływać po miejscówce.

Gupi! ;)  Trza było zaraz potem ziewnąć, to pomyślałyby, żeś senny i same by oczka zmrużyły ... to by się znosiło z ich nerwówką i zaczęłyby brać, jak wariaty! :P  :lol:

• Like 1

Gupi! ;) Trza było zaraz potem ziewnąć, to pomyślałyby, żeś senny i same by oczka zmrużyły ... to by się znosiło z ich nerwówką i zaczęłyby brać, jak wariaty! :P :lol:

Albo puścić bąka i je uśpić na amen.

Przy kleniach tańczyć się nie da,a przy lipieniach jak najbardziej.

Im to nic nie przeszkadza.

Przynajmniej tam gdzie łowię.

Ja używam na trocie Vision Deep 9/10 265 gr cena 399

Na szczupaki mam Vision Deep 7/8 178 gr cena 319

Oba przetestowane w ciężkich warunkach. Hamulec bardzo dobry, wodoszczelny korpus. No i cena też dobra.

vision_deep_black1s.jpg

Posiadam jeszcze starego Vision Extreme 35 160 gr sznur max 5 hamulec działa dobrze

Do linki 5 idealnie pasuje

s-l1600.jpg

• Like 2

Michał, czemu taka linka (Micro Scagit)? Jakie są jej zalety w stosunku do innych linek?

Kołowrotek zajebiście ładny, w przeciwieństwie do większości obecnie produkowanych modeli.

Witam.

Na zakrzaczonej rzeczce łatwiej mi zrobić pętlę czy nawet rzut tzw. perry poke i linka poleci gdzie chcę nawet na dalszą odległość bez machania nad głową, dosyć istotne nawet na Łupawie

Tutaj fotki Kołowrotka extreme

phoca_thumb_l_busz6839_resize.jpg

phoca_thumb_l_busz6838_resize.jpg

• Like 1

Witam.

Na zakrzaczonej rzeczce łatwiej mi zrobić pętlę czy nawet rzut tzw. perry poke i linka poleci gdzie chcę nawet na dalszą odległość bez machania nad głową, dosyć istotne nawet na Łupawie

Tutaj fotki Kołowrotka extreme

Nie cytujemy zdjęć!

Witam.

Konstrukcja kołowrotka to ABEL.

Równiez fima GUIDELINE sprzedawała w/w kolowrotki z logo firmowym.

"Guzikiem" z przodu szpuli można szybko "dohamować"szpule ,bez dokręcania pokrętła.

Hamulec korkowy.

Kłaniam się Marian.

Edytowane przez Kacper.K

Witam.

Konstrukcja kołowrotka to ABEL.

Równiez fima GUIDELINE sprzedawała w/w kolowrotki z logo firmowym.

"Guzikiem" z przodu szpuli można szybko "dohamować"szpule ,bez dokręcania pokrętła.

Hamulec korkowy.

Kłaniam się Marian.

Ja tam nie mam "guzika" a Extreme ma pełną ramę pomimo lat działa bardzo dobrze. Kupił bym drugi taki.