Marszal Opublikowano 6 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 Nowy nabytek bez pełnej ramy... Ale i tak jest pikny. Widać rękę Mistrza. Żyleta. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 6 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 Mariusz - model nad wyraz urodziwy więc musiałem się postarać... Tak się zastanawiam - jakie z nas "świry" kawałek metalu obrobiony pilnikiem a frajdy tyle co u kobitek torebka od Versace. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sierżant Opublikowano 6 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 No przepiękny. Klasyk Hardy'ego w najlepszym wydaniu.Szczere gratulacje. Mam ci ja stary model, ale nie jest tak urodny. Z pełną ramą, jednakowoż Wiele lat eksploatacji i nic mu nie brakuje, kręci i trzeszczy jak nowy. Mariusz - model nad wyraz urodziwy więc musiałem się postarać... Tak się zastanawiam - jakie z nas "świry" kawałek metalu obrobiony pilnikiem a frajdy tyle co u kobitek torebka od Versace. ...albo i więcej... Moja kobitka, widząc, że chodzę jakiś rozdrażniony, zawsze sugeruje: a kupiłbyś sobie coś nowego na ryby, jakiś kołowrotek, lub inne szpejo... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wonsz Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Ma ktoś team dragon fx400? Pomacałem go troszkę i wywarł miłe wrażenie na mnie, jak sie spisuje? Piasek i woda go zniszczą czy troszkę pokręci? Dodam ze dla mnie kręciol to bardziej magazynek na linkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansolo Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 (edytowane) Troszkę pytanie nie do tego wątku ale : Mam ci ja tego Dragona od 3 lat i nawet nie pierdnie . Hamulec dobry, duża regulacja , cichy . Jedyny mankament to ta dolna poprzeczka na korpusie co blokuje linkę / nie wiem jak to nazwać inaczej, ta na fotce z napisem /. Jest moim zdaniem źle wyprofilowana , krawędzie dość " ostre ". W moim przypadku gdy lewą ręką wysnuwam szybko linkę przy sucharach, linka mocno trze o tę poprzeczkę. Zeszlifowałem i wyprofilowałem ja i jest git. Jak na rozmiar 3/4 to dośc ciężkawy np w porównaniu do Jaxona Monolitha. Ogólnie solidna bestia. Spokojnie mieści WF 5 i sporo podkładu. Bardzo szeroka szpula. Edytowane 16 Lutego 2018 przez Hansolo 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 a ja posiadam młynek muchowy z numerem patentu, wybitym na uchwycieco więcej - można zmieniać pozycję kołowrotka na kiju;-)szczerze mówiąc, nie za bardzo wiem, w czym ten patent ma pomóc;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 a ja posiadam młynek muchowy z numerem patentu, wybitym na uchwycieco więcej - można zmieniać pozycję kołowrotka na kiju;-)szczerze mówiąc, nie za bardzo wiem, w czym ten patent ma pomóc;-)To nie jest młynek muchowy tylko spinningowy, ruski patent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 To nie jest młynek muchowy tylko spinningowy, ruski patent.o widzisz ;-)i numer patentu Rosjanie wybili na stopce? do czego służy ta ruchomość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 (edytowane) Obrót szpuli o 90 stopni pozwala na rzucanie tak jak z kołowrotka o szpuli stałej (w założeniu - pozwala) Patent chyba nie jest "ruski", ale to @BOB1 będzie wiedział Edytowane 17 Lutego 2018 przez Janusz Wałaszewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian-56 Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 To nie jest młynek muchowy tylko spinningowy, ruski patent.Witam.Po kilku rzutach żyłka była tak skręcona ,że mozna było wywalić do smieci kołowrotek razem z żyłką.Przy wyrzucie obracało się kołowrotek poprzecznie do wędziska.żyłka spadała jak kołowrotka spinnigowego.Wszystkie rosyjskie patenty były "prawie dobre".Kłaniam się Marian. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Witam.Po kilku rzutach żyłka była tak skręcona ,że mozna było wywalić do smieci kołowrotek razem z żyłką.Przy wyrzucie obracało się kołowrotek poprzecznie do wędziska.żyłka spadała jak kołowrotka spinnigowego.Wszystkie rosyjskie patenty były "prawie dobre".Kłaniam się Marian.ale Rosjanie użyliby czcionki łacińskiej?nie cyrylicy?dziwne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Na wewnętrzy rynek opisywano cyrylicą , na eksport łacińskim. Zobacz aparaty Zenit.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 patent ponadczasowy - widziałem ostatnio jakiś filmik reklamowy Japońskiego kołowrotka muchowego z tak przekręcaną szpulą.Do linek #0000 i nimf na głowkach wolframowych jak znalazł... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 patent ponadczasowy - widziałem ostatnio jakiś filmik reklamowy Japońskiego kołowrotka muchowego z tak przekręcaną szpulą.Do linek #0000 i nimf na głowkach wolframowych jak znalazł...czyli to spinningowy kołowrotek z opcją muchową?;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Nawet ten patent nie jest ruski tylko "zapożyczony" (co nie jest niczym nadzwyczajnym w ich przypadku )Ok 1922 wyprodukowano np w australijskiej firmie ALVEY tego typu kołowrotki, które głównie stosowano do wędkowania z plaży (niektórych średnice talerza był bliskie 30cm). Firma istnieje do dzisiaj i w dalszym ciągu wytwarza takie konstrukcje. Mój jest z lat 70-tych 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Nawet ten patent nie jest ruski tylko "zapożyczony" (co nie jest niczym nadzwyczajnym w ich przypadku )Ok 1922 wyprodukowano np w australijskiej firmie ALVEY tego typu kołowrotki, które głównie stosowano do wędkowania z plaży (niektórych średnice talerza był bliskie 30cm). Firma istnieje do dzisiaj i w dalszym ciągu wytwarza takie konstrukcje. Mój jest z lat 70-tych Wiedziałem, że Robert będzie/jest niezastąpionym źródłem takowych informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Nawet ten patent nie jest ruski tylko "zapożyczony" (co nie jest niczym nadzwyczajnym w ich przypadku )Ok 1922 wyprodukowano np w australijskiej firmie ALVEY tego typu kołowrotki, które głównie stosowano do wędkowania z plaży (niektórych średnice talerza był bliskie 30cm). Firma istnieje do dzisiaj i w dalszym ciągu wytwarza takie konstrukcje. Mój jest z lat 70-tych co ciekawe, na moim nie ma żadnej nazwylogo czy innych napisów - tylko patent i jego numer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Zawstydziłeś mnie .Proszę moda o usunięcie wpisu Janusza! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 co ciekawe, na moim nie ma żadnej nazwylogo czy innych napisów - tylko patent i jego numerI to nie jest niczym nadzwyczajnym dla rosjan.Wrzucam fotkę ciekawego kompletu (przepraszam ale nie mam niczego takiego w zestawie muchowym), ale chciałem zobrazować temat. Na razie bez wyjaśnienia i pytanie o producenta? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Zielony - Made in PolandCzarny - Made i CCCPCzerwony - nie pamietam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 czyli to spinningowy kołowrotek z opcją muchową?;-)Można tak powiedzieć, to taka ukryta opcja muchowa.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 (edytowane) Brawo! Polski Consul (mam jeszcze wersję czerwoną i złotą. Podobno są jeszcze srebrne i różowe?)Czerwony ABU AmbassadeurCzarny ... USSR brak na obudowie jakichkolwiek znaków, liter, cyfr, nazwy. Nazwa na styropianowym opakowaniu ORION 007 (nie lubili opisywać "swoich" sukcesów ) Edytowane 17 Lutego 2018 przez BOB1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 Z góry przepraszam że tutaj... Czy ktoś wie jak ściągnąć łożyska siedzące na "tulejkach" w modelu Loop/Danielsson Oryginal Nymph W. Zdobyłem starego Loop-a i chciałbym go wymyć, przesmarować, sprawdzić łożyska. Łożysko mam prawie że na widelcu i nie schodzi, możliwe, że z góry jest zaciśnięte plastikową zatyczką rozporową, miał ktoś z czyś takim do czynienia, jakiś koncept... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercik2 Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 A próbowałeś u źródła poprosić o instrukcję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sierżant Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 Często spotykam się z pytaniem, jaki kołowrotek zakupić. Przedstawiam zatem model kręciołka, niestety już nieprodukowanego, ale trafiającego się na rynku wtórnym.Bezawaryjny, z doskonałym, precyzyjnym hamulcem, co podkreślam, bo dla niektórych kolegów jest to istotne.Pojemny, można nawinąć sporo podkładu. I urodny, choć gusta są różne.Jedyna rzecz, która nie budzi mojego entuzjazmu, to blokada obrotów wstecznych wykonana na łożysku jednokierunkowym, nie przepadam za tym rozwiązaniem, choć uczciwie przyznaję, że działa zgodnie z założeniem producenta. Może być kłopot na mrozie, gdy dostanie się woda do wspomnianego łożyska.Kołowrotek ma wartość taką, jaką zaproponuje sprzedający (!), jeśli jest oczywiście w dobrym stanie.Używam kilkanaście lat, wyglądają jak nowe. I podobnie działają. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi