Skocz do zawartości

Najlepszy kołowrotek muchowy - subiektywny ranking użytkowników

robert.bednarczyk

Rekomendowane odpowiedzi

No przepiękny. Klasyk Hardy'ego w najlepszym wydaniu.

Szczere gratulacje.

Mam ci ja stary model, ale nie jest tak urodny. Z pełną ramą, jednakowoż :) 

Wiele lat eksploatacji i nic mu nie brakuje, kręci i trzeszczy jak nowy.

Mariusz - model nad wyraz urodziwy więc musiałem się postarać...  ;) Tak się zastanawiam - jakie z nas "świry" kawałek metalu obrobiony pilnikiem a frajdy tyle co u kobitek torebka od Versace.  :D

...albo i więcej...

Moja kobitka, widząc, że chodzę jakiś rozdrażniony, zawsze sugeruje: a kupiłbyś sobie coś nowego na ryby, jakiś kołowrotek, lub inne szpejo...

• Like 4

• 2 tygodnie później...

Troszkę pytanie nie do tego wątku ale : Mam ci ja tego Dragona od 3 lat i nawet nie pierdnie . Hamulec dobry, duża regulacja , cichy . Jedyny mankament to ta dolna poprzeczka na korpusie co blokuje linkę / nie wiem jak to nazwać  inaczej, ta na fotce z napisem /.  Jest moim zdaniem źle wyprofilowana , krawędzie dość " ostre ". W moim przypadku gdy lewą ręką wysnuwam szybko linkę przy sucharach, linka mocno trze o tę poprzeczkę. Zeszlifowałem i wyprofilowałem ja i jest git.  Jak na rozmiar 3/4 to dośc ciężkawy np w porównaniu do Jaxona Monolitha. Ogólnie solidna bestia. Spokojnie mieści WF 5 i sporo podkładu. Bardzo szeroka szpula.

10870812_WP_20161008_11_50_51_Pro.jpg

Edytowane przez Hansolo
  • Like 3

Obrót szpuli o 90 stopni pozwala na rzucanie tak jak z kołowrotka o szpuli stałej (w założeniu - pozwala)  ;)

Patent chyba nie jest "ruski", ale to @BOB1 będzie wiedział

Edytowane przez Janusz Wałaszewski

To nie jest młynek muchowy tylko spinningowy, ruski patent.

Witam.

Po kilku rzutach żyłka była tak skręcona ,że mozna było wywalić do smieci kołowrotek razem z żyłką.

Przy wyrzucie obracało się kołowrotek poprzecznie do wędziska.żyłka spadała jak kołowrotka spinnigowego.

Wszystkie rosyjskie patenty były "prawie dobre".

Kłaniam się Marian.

• Like 1

Witam.

Po kilku rzutach żyłka była tak skręcona ,że mozna było wywalić do smieci kołowrotek razem z żyłką.

Przy wyrzucie obracało się kołowrotek poprzecznie do wędziska.żyłka spadała jak kołowrotka spinnigowego.

Wszystkie rosyjskie patenty były "prawie dobre".

Kłaniam się Marian.

ale Rosjanie użyliby czcionki łacińskiej?

nie cyrylicy?

dziwne...

Nawet ten patent nie jest ruski tylko "zapożyczony" (co nie jest niczym nadzwyczajnym w ich przypadku ;) )

Ok 1922 wyprodukowano np w australijskiej firmie ALVEY tego typu kołowrotki, które głównie stosowano do wędkowania z plaży (niektórych średnice talerza był bliskie 30cm). Firma istnieje do dzisiaj i w dalszym ciągu wytwarza takie konstrukcje. Mój jest z lat 70-tych :)

post-52107-0-36225500-1518867699_thumb.jpg

post-52107-0-33069600-1518867716_thumb.jpg

• Like 4

Nawet ten patent nie jest ruski tylko "zapożyczony" (co nie jest niczym nadzwyczajnym w ich przypadku ;) )

Ok 1922 wyprodukowano np w australijskiej firmie ALVEY tego typu kołowrotki, które głównie stosowano do wędkowania z plaży (niektórych średnice talerza był bliskie 30cm). Firma istnieje do dzisiaj i w dalszym ciągu wytwarza takie konstrukcje. Mój jest z lat 70-tych :)

Wiedziałem, że Robert będzie/jest niezastąpionym źródłem takowych informacji  :)

co ciekawe, na moim nie ma żadnej nazwy

logo czy innych napisów - tylko patent i jego numer

co ciekawe, na moim nie ma żadnej nazwy

logo czy innych napisów - tylko patent i jego numer

I to nie jest niczym nadzwyczajnym dla rosjan.

Wrzucam fotkę ciekawego kompletu (przepraszam ale nie mam niczego takiego w zestawie muchowym), ale chciałem zobrazować temat. Na razie bez wyjaśnienia i pytanie o producenta?

post-52107-0-06002600-1518868737_thumb.jpg

• Like 1

Brawo! :clappinghands:

Polski Consul (mam jeszcze wersję czerwoną i złotą. Podobno są jeszcze srebrne i różowe?)

Czerwony ABU Ambassadeur

Czarny ... USSR  brak na obudowie jakichkolwiek znaków, liter, cyfr, nazwy. Nazwa na styropianowym opakowaniu ORION 007 ;)

(nie lubili opisywać "swoich" sukcesów :P  :D )

Edytowane przez BOB1
  • Like 1

Z góry przepraszam że tutaj... Czy ktoś wie jak ściągnąć łożyska siedzące na "tulejkach" w modelu Loop/Danielsson Oryginal Nymph W. Zdobyłem starego Loop-a i chciałbym go wymyć, przesmarować, sprawdzić łożyska. Łożysko mam prawie że na widelcu i nie schodzi, możliwe, że z góry jest zaciśnięte plastikową zatyczką rozporową, miał ktoś z czyś takim do czynienia, jakiś koncept... 

post-46662-0-92146400-1519322888_thumb.jpg

Często spotykam się z pytaniem, jaki kołowrotek zakupić. Przedstawiam zatem model kręciołka, niestety już nieprodukowanego, ale trafiającego się na rynku wtórnym.

Bezawaryjny, z doskonałym, precyzyjnym hamulcem, co podkreślam, bo dla niektórych kolegów jest to istotne.

Pojemny, można nawinąć sporo podkładu. I urodny, choć gusta są różne.

Jedyna rzecz, która nie budzi mojego entuzjazmu, to blokada obrotów wstecznych wykonana na łożysku jednokierunkowym, nie przepadam za tym rozwiązaniem, choć uczciwie przyznaję, że działa zgodnie z założeniem producenta. Może być kłopot na mrozie, gdy dostanie się woda do wspomnianego łożyska.

Kołowrotek ma wartość taką, jaką zaproponuje sprzedający (!), jeśli jest oczywiście w dobrym stanie.

Używam kilkanaście lat, wyglądają  jak nowe. I podobnie działają.

post-60006-0-87566200-1519326611_thumb.jpg

post-60006-0-53265900-1519326621_thumb.jpg

post-60006-0-55199700-1519326626_thumb.jpg

• Like 3