Skocz do zawartości

Najlepszy kołowrotek muchowy - subiektywny ranking użytkowników

robert.bednarczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Postanowiłem wczoraj przetestować swojego nowego Hatcha Finatica drugiej gen. w rozmiarze 5+, który jeszcze wody nie widział. Po kilku rzutach pierwsza radość: wyważa mój podstawowy kijek w 6-tej klasie idealnie. Złowiłem dwie ryby, obie po wybraniu luzu holowane z kołowrotka. O ile pierwszy tęczak, ok. pięćdziesiątak zafundował hamulcowi Hatcha niejako dosyć solidną rozgrzewkę, to już druga ryba, znacznie większa i masywniejsza, na moje oko ok. 57-59 cm. dała mu solidnie w kość :) Hamulec w Hatchu spisał się na 5+ :)

Dodatkowa satysfakcja to fakt, iż obie ryby wzięły na własnoręcznie ukręconą nimfę, na haku bezzadziorowym #14.

Uprzedzając ewentualne pytania: łowisko typu Catch&Release, obie ryby natychmiast po złowieniu i szybkich fotkach wróciły do wody.

Pozdrawiam

IMG_4105.jpg?dl=0

IMG_4106.jpg?dl=0

IMG_4108.jpg?dl=0

• Like 12

Bauer to bardzo fajny kołowrotek - miałem go w łapkach na lubelskiej Rybomanii. Lekki, bardzo solidnie wykonany. Jedno mnie nieco skonsternowało - system regulacji hamulca i odkręcania szpuli znajduje się po tej samej stronie co korbka. To ten czerwony element. Nie krytykuję, bo to rozwiązanie ma swoje zalety - bez przekładania wędki do drugiej ręki regulujemy hamulec. Z drugiej jednak strony jakoś nie czuję tego. Nie umiałem wyraźnie uchwycić momentu czy jeszcze reguluję hamulec czy już odkręcam szpulkę. Może kwestia bliższego poznania kołowrotka, co nie było mi dane. No i zastanawiam się czy po paluchach też można dostać korbą gdy ryba odjedzie w chwili manipulowania przy hamulcu. Chyba jednak wolę regulacje po przeciwnej stronie niż korba.

• Like 1

Witam wszystkich. Wędkarstwem Muchowym zaraziłem się rok temu i „niestety” wpadłem. Jako, że zima sprzyja czytaniu forum oraz przeglądaniu internetu, postanowiłem stuningować swój sprzęt. Oto efekt poszukiwań - piękny Ultegra Fly. Subiektywnie to właśnie dla mnie najlepszy kołowrotek:) Pięknie wykonany, no i z tego co wyczytałem w Waszych postach niezawodny. To wszystko prawda, działa nienagannie mimo swoich latek. Dziękuję za cenne rady i życzę pięknych ryb.

post-46550-0-44348600-1521578010_thumb.jpg    post-46550-0-45088900-1521578036_thumb.jpg

Edytowane przez spyrdys
  • Like 10

Jeśli to ten z FF to faktycznie dobra cena. Gratuluję zakupu. Do mnie za kilka kwadransów zapuka jego większy "brat", kurier w drodze. Młynek prosto z fabryki, tranzyt Karkonosze... Dzięki Mariusz!   :)

Oj się będzie działo na spotkaniu kompletnego Klubu 50 +, oj będzie co oglądać i się spierać nad wyższością różnych kołowrotków i wędzisk...., oj się doczekać nie mogę. Cieszę się Jędruś, że będziesz.

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Roberto, u mnie "hacze browarów otwieracze" w promo ;-)

O szczegółach w prywatnej wiadomości.

Pozdrowionka!

Pozdrawiam Hatch manów i powiem, że zieleń (prawie tak ładna jak u Nauti) wspaniale gra z Winstonem.

Michale, jeden otwieracz dla niehatchowca? ;)

• Like 1

witam!

tarfił do mnie lamson velocity. z początku wieku, jeszcze nie klasyk

ale parę lat już ma. w idealnym stanie,  cena na pudełku ponad $300

ja go drapnąłem za 100CAD

będzie idealny do mniejszego speya.

na focie z airflow skagit compact 480gr.

muszę napisać że pięknie terkocze, zupełnie inaczej niż współczesne lamsony.

pozdrówka

P4010480.jpg
P4010482.jpg
P4010483.jpg

• Like 8

Witam,

czy może się ktoś wypowiedzieć na temat kołowrotka: "Einarsson 5 plus"?

Proszę o dwa słowa komentarza jeśli ktoś używał lub wie coś więcej na jego temat.

Przymierzam się w tym tygodniu do kupna.

Z góry dziękuję za każdą radę lub komentarz.

Witam,

czy może się ktoś wypowiedzieć na temat kołowrotka: "Einarsson 5 plus"?

Proszę o dwa słowa komentarza jeśli ktoś używał lub wie coś więcej na jego temat.

Przymierzam się w tym tygodniu do kupna.

Z góry dziękuję za każdą radę lub komentarz.

Czołem.

Einarssona nie mam i nie miałem, choć swego czasu brałem pod uwagę właśnie w model Plus w rozmiarze 5. Ciężko tu będzie o recenzję kogoś kto użytkuje, bo z tego co kojarzę nigdy w temacie te kołowrotki nie pojawiły się w formie rzetelnej recenzji. Jako, że trochę o nich czytałem to mogę powiedzieć, że to jeden z topowych producentów. W rankingach najwyżej plasował się model Invictus, przeznaczony do cięższych łowów, do linek od #6 w górę, do 12. Plus startuje już od linek #3. Ten model też jest wysoko oceniany i sądzę, że Cię nie zawiedzie. Niestety wszystko to tylko teoria, bo osobiście postawiłem na kołowrotki Hatch. Może jednak pojawi się użytkownik, który będzie miał więcej do powiedzenia.

A jaki kołowrotek w wielkości 7-8, do którego dostępne są szpule, moglibyście polecić? Budżet bazowy za koło + 2 szpule to 1 tysiąc pln. Może być zarówno nowy, jak i używany, ważne by miał sprawny i płynny hamulec.

Dzięki za opinie.

Zdecydowanie radzę poszukać na wyprzedażach, bądź „używek” na giełdach kołowrotka Orvis Hydros pierwszej generacji. Recenzowałem tu modele II i V w początkach istnienia tematu. To są bardzo dobre kołowrotki, solidnie wykonane, trwałe, z bardzo dobrym hamulcem. Tyle tylko, że nie wiem czy w tym budżecie zmieścisz 2 dodatkowe szpule...., raczej wątpię.

polecam  kołowrotki Scierra Traxion 2 lub 3.

mam trzy te kołowrotki.są ciężkie powyżej 200 gr ale wyważają bez problemu  mocne ,długie wędki 

wielkość 8/10 mam przy 10-stopowej 8#  a 5/7 przy 10 stopowych 5 # i 6#

śmiało mogę powiedzieć że są to najlepsze obecnie kołowrotki do metody żyłkowej mają bardzo precyzyjny hamulec i wyważają 11-12 stopowe wędki

lubię gdy wędka jest "przeciążona" na kołowrotku i pracuje jak"wańka-wstańka"

http://allegro.pl/kolowrotek-muchowy-scierra-traxion2-7-9-i6937975701.html

http://allegro.pl/kolowrotek-muchowy-scierra-traxion3-fr-g-smoke-7-9-i6938253924.html

szpule kupisz bez problemu

• Like 1

Czołem.

Einarssona nie mam i nie miałem, choć swego czasu brałem pod uwagę właśnie w model Plus w rozmiarze 5. Ciężko tu będzie o recenzję kogoś kto użytkuje, bo z tego co kojarzę nigdy w temacie te kołowrotki nie pojawiły się w formie rzetelnej recenzji. Jako, że trochę o nich czytałem to mogę powiedzieć, że to jeden z topowych producentów. W rankingach najwyżej plasował się model Invictus, przeznaczony do cięższych łowów, do linek od #6 w górę, do 12. Plus startuje już od linek #3. Ten model też jest wysoko oceniany i sądzę, że Cię nie zawiedzie. Niestety wszystko to tylko teoria, bo osobiście postawiłem na kołowrotki Hatch. Może jednak pojawi się użytkownik, który będzie miał więcej do powiedzenia.

Witam,

dziękuję za informacje.

Liczę, że jednak znajdzie się ktoś, kto miał okazję testować ten kołowrotek i podzieli się wrażeniami, bo jednak trochę kasy muszę wydać.

pozdrawiam

Edytowane przez ChomikBoo