Skocz do zawartości

Najlepszy kołowrotek muchowy - subiektywny ranking użytkowników

robert.bednarczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Piękny kołowrotek. Jak wspomniał Kacper, jego azurowość nadaje mu niesamowitej lekkości. Tworzy z twoim Orvisem Helios_2 kapitalna parę. Taki zestaw praktycznie "nic nie waży" i jest doskonale skomponowany. Kołowrotek do prawdziwego łowienia na muchę przy zastosowaniu sznura  - jak tradycja nakazuje :)

• Like 1

Witam.

A ja nie będę się rozpisywał jaki to fajny kręcioł, tylko powiem wprost - kolejne wielkie młyńskie koło, aż nienaturalnie wyglądające przy kiju w #5 klasie.

Oczywiście to moje subiektywne zdanie z kórym nikt nie musi się zgodzić. Kołowrotki o tej średnicy bardzo ładnie i naturalnie komponują się z solidnymi kijami w klasach #7-8 i długościach 9'6-10'

Nie rozumiem w ogóle tej mody na tak wielkie szpule, jaką lansują od paru lat niemal wszyscy producenci muchowych kręćków.

Chyba wychodzą z założenia że z większej średnicy kręcioła musi jakaś proporcja cenowa wynikać ...  :huh:

Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

Tower, rynek obojętny, choć lepiej nowy, żebym Niemcy musiał go jakoś poławiać szczególnie ciężko.

Marian, super propozycja, szukam sklepu z Rossami.

Edyta

Niestety, flyrise jest już raczej niedostępny w polskich sklepach.

Edytowane przez wojciiech

Jeśli chcesz wydać te 500 PLNów na rynku pierwotnym to dużego wyboru nie ma. Primo to Daiwa Lochmor SLA, fajny lekki kołowrotek i super lansiarski kolor. Druga opcja to to Scierra Traxion 2, ciekawie rozwiązane pokrętło hamulca i ogólny dizajn, ale jest zdecydowanie cięższy od Daiwy. Ew. można zerknąć na coś z oferty Vison-a. Ale jeśli rozoatrujesz trochę tańsze rozwiązania i niekoniecznie musi być super dizajn to może nieśmiertelna Okuma SLV? I za resztę dokupić zapasowe szpule...

• Like 1

Witam.

Chciałem coś napisać o tej posusze dobrych kręćków za pinć stóf ... ale ugryzłem się w ozór i edytowałem   :rolleyes: ...

Pozdrawiam.

Ja to mam w powiadomieniu, jakbyś potrzebował sobie odtworzyć ;)

Od siebie mogę tylko napomknąć, że jakbym miał kupować "topowy model" Mikado, Snowbee czy innego Ego, wybrałbym sobie najładniejszy i kupił za pół ceny u producenta. Używam zresztą Snowbee Spectre, do którego dokupiłem w cenie zapasowej szpuli chińskiego bliźniaka "no name" i nie dostrzegam różnic.

Ale z tytułowym "najlepszym kołowrotkiem muchowym" niewiele to ma wspólnego. Bo najlepszy jest Ross Evolution LT :D

• Like 1

(...)

Ale z tytułowym "najlepszym kołowrotkiem muchowym" niewiele to ma wspólnego. (...)

Chyba że potraktujemy go jako "najlepszy w danym segmencie cenowym"...

Natomiast co do cen kołowrotków muchowych to trzeba powiedzieć sobie szczerze że jest to najbardziej przewartosciowany element ekwipunku. Bo nawet w przytoczonym Ross-ie nie ma włożonej takiej technologii by kosztował te 300$,niexsdpominajac o innych Hardy-ch, Anka-Ch czy Orwis-ach za 4tysie... Jednak zawsze jest alternatywa i można se sprawić użytkową Okume SLV za 250pln.

• Like 1

Ja to mam w powiadomieniu, jakbyś potrzebował sobie odtworzyć ;)

Od siebie mogę tylko napomknąć, że jakbym miał kupować "topowy model" Mikado, Snowbee czy innego Ego, wybrałbym sobie najładniejszy i kupił za pół ceny u producenta. Używam zresztą Snowbee Spectre, do którego dokupiłem w cenie zapasowej szpuli chińskiego bliźniaka "no name" i nie dostrzegam różnic.

Ale z tytułowym "najlepszym kołowrotkiem muchowym" niewiele to ma wspólnego. Bo najlepszy jest Ross Evolution LT :D

Witam

Teraz zastąpił go Ross Evolution LTX :)

Kłaniam się Marian.

• 3 tygodnie później...

https://www.hatchoutdoors.com/catalog/15-year-reel/

Korci mnie okropnie, choć byłoby to nieracjonalne. Limitowana edycja - 75 sztuk na 15 rocznicę Hatcha. Pewnie nieosiągalny, ale pomarzyć warto. To już bardziej flyfishingiwa biżuteria niż sprzęt użytkowy.

• Like 1

E, każdy z nas jest trochę perwersyjny. Oby tylko ta perwersja życia nam nie zrujnowała. A Robert, wraca na właściwe tory :D :D :D

Perwersja to Hardy Zane Ti... Zresztą nawet Hatch miał bardziej wyrafinowane serie limitowane.

@Marszal

Masz rację hehe :-D

@hi tower

To już nawet nie perwersja tylko dewiacja :-D Wisi jeden na ebay-u angielskim za 6000£. Kupiłbym za to sprzęcik z górnej półki na cały muchowy żywot:-D

• Like 1

To już jest muchowa perwersja :-D

Prawda. Ale z drugiej strony pewnie właśnie te za 20 lat podwoją wartość.

E, każdy z nas jest trochę perwersyjny. Oby tylko ta perwersja życia nam nie zrujnowała. A Robert, wraca na właściwe tory :D  :D  :D

O tak Mario, ostatnie 2 miesiące to był praktycznie tylko casting, który strasznie namieszał mi w głowie. Jednak tęsknota za muchą, miłością pierwszą, wróciła. Cast będzie tylko jej uzupełnieniem.

• Like 2