Skocz do zawartości

Najlepszy kołowrotek muchowy - subiektywny ranking użytkowników

robert.bednarczyk

Rekomendowane odpowiedzi

A czym Cie Tałerku może zaskoczyć po zmoczeniu ??

Wiele kołowrotków nie ma uszczelnianych hamulców.

Czasem po zamoczeniu-długim bo np.odplątujemy przypon ze szczytówki -hamulec bardzo się "poluźnia"

Tak miewałem, ale modelu nie pamiętam. Chyba Marquis silent check :unsure: :unsure: :unsure:

i na mrozie podobnie?? ;)

Miałem taką sytuację, zwalałem na hamulec, potem na puszczające łożysko jednokierunkowe, a problemem okazała się minimalnie zbyt mała średnica "osi/bieżni" łozyska.

Co do hamulca, to ja w swoich "otwartych" smaruje delikatnie przekładki olejem (na sucho jak zopominałem odkręcić, to potrafiły sie lekko przypiekać) i obecnie jedyne co im może się zdarzyć to zgrzyt jak się mułu dostanie ;) 

Jak napisałem wyżej Tomek - hamulec w kołowrotku to w sumie sprzęgło i do tego "mokre" ;)

Smarowałem przekładki olejem (cieniutko, ot tylko przetarte wilgotnym paluchem) i nie zauwazyłem takich dolegliwości.

Do tego "luzowanie" pokrętła po kazdym łowieniu i nic sie nie dzieje...

Pewnie że bęben i możesz kontrolowac ręką. Problem jeśli przy wymachach chcesz wydłużyć linkę, pociagasz a szpula obraca się jak w multiku przy rzucie ;)

Masz piekne ptasie gniazdo z linki i fqrwa na następne kilka kilkanaście minut ;)

• Like 3

Marian, przecież po to aby wyeliminować opisane wyżej zjawisko wystarczy najprostszy hamulec, łącznie z takim typu "click" stosowanym w wielu super, hiper markowych sprzętach. I żeby nie było, nie neguję zachowania zwolenników markowych wyrobów z najwyższej półki, jak i tych, którzy wolą budżetowe wyroby. Warto tu wspomnieć, że pomiędzy wspomnianymi biegunami, jest miejsce na całkiem solidny sprzęt za niewygórowaną kasę. 

• Like 1

Dobry sprzęt ma cztery cechy:

• odziedziczą go wnuki
  • jest ładny
  • nie denerwuje wędkarza
  • jest najtańszy (np. 50-letni Hardy kosztuje tylko 2,5 zł miesięcznie... i dalej działa)

Dlatego jeśli kupować kołowrotek to albo do 300 zł na 5 lat albo powyżej 1500 zł na 50 lat. Średnia półka jest zwykle najgorszym wyborem. Aby uzyskać należytą trwałość, należy kupować najdroższe kołowrotki. Aby iść na ryby, wystarczy zwykłe pokrętło.

• Like 1

Witam.

W Waszych kalkulacjach cenowych brak jednego szczegółu - rzadko kiedy kupuje się tylko kręćka. Z reguły to albo kręcioł plus 2-4 dodatkowe szpule, albo od razu komplet dwóch kręćków z mniejszą (ale jednak zawsze) ilością dodatkowych szpul.

Wtedy z najtańszego kołowrotka robi się w komplecie już spory wydatek, a za ten sprzęt co to ma posłużyć wnukom, to już można np. małżonce szanownej auto zmienić żeby sobie miała czym na zakupy i do pracy pojeździć.

W związku z powyższym i nawiązując do tematu wątku postawię tezę że najlepszym kołowrotkiem w moim subiektywnym odczuciu był, jest i będzie ... kaseciak.

Bez wdawania się w zbędne szczegóły co do marki, modelu i rodzaju hamulca.

;)

Pozdrawiam.

Tutaj akurat mowa o kiju a nie kołowrotku.... 

Trafiło właśnie na Hardyego za 970 Euro i chciał się z nim "ożenić" , ale nie wyszło im...

Szlag go trafił w pierwszym sezonie podczas rzutu (dobrze rzucał, także to nie to...)

A ja cholera tego swojego Jaxona Syriusa od 16 lat  katowania, karcenia, miotania i ścinania pokrzyw nie mogę wykończyć.

Chciałem już mieć preteks przed moją kochaną małżonką, żeby sprawić sobie chociaż Lamiglasa, ale ta franca nie chce się poddać i na dodatek jeszcze łowi takie ładne ryby i nie chcą się na nim spinać.....

Edytowane przez TomekSudety

Dobry sprzęt ma cztery cechy:

• odziedziczą go wnuki
  • jest ładny
  • nie denerwuje wędkarza
  • jest najtańszy (np. 50-letni Hardy kosztuje tylko 2,5 zł miesięcznie... i dalej działa)

Dlatego jeśli kupować kołowrotek to albo do 300 zł na 5 lat albo powyżej 1500 zł na 50 lat. Średnia półka jest zwykle najgorszym wyborem. Aby uzyskać należytą trwałość, należy kupować najdroższe kołowrotki. Aby iść na ryby, wystarczy zwykłe pokrętło.

Na forum FF nie wchodzę, bo zdominowałeś je pisząc bzdury,

tutaj również rozkręcasz festiwal niedorzeczności.

Akurat średnia półka (komisowa) oferuje całą paletę dobrych rozwiązań.

Wybierz się nad rzeki, gdzie tęczaki 40+ zweryfikują te poglądy od czapy...

• Like 6

Po co?? niejedne niedorzeczności zostały zweryfikowanie już. Tylko Tobie Krzysztof nie da się wytłumaczyć, wciąż wałkujesz swoje głupie poglądy na wszystkich forach. Wymyśliłeś sobie pewne poglądy i na siłe próbujesz to ludzią wmówić. Ale jak taki masz cel życia? Powodzenia

Marcin,

Ten z UK to wierzę, bo Kolega ma takiego już kupę lat i wygląda jak nowy. Ale ten z Chin... no nie wiem, nie wiem.

W dzisiejszych czasach produkty z UK mogą być produkowane przez zaćpanych i zapijaczonych Angoli lub inne nacje, których na wyspach nie brakuje. Koszt takiej miejscowej produkcji cały czas jeszcze dużo wyższy niż w Chinach. I najważniejsze chyba, jakość wyrobów sygnowanych przez "najlepsze" marki a produkowanych w Chinach jest bardzo wysoka i pewnie nie do utrzymania w wykonaniu europejskich nierobów. Apple swoje iPhone'y itd od ponad 10 lat robi w Chinach tak samo Samsung  :P

• Like 1

W dzisiejszych czasach produkty z UK mogą być produkowane przez zaćpanych i zapijaczonych Angoli lub inne nacje, których na wyspach nie brakuje. Koszt takiej miejscowej produkcji cały czas jeszcze dużo wyższy niż w Chinach. I najważniejsze chyba, jakość wyrobów sygnowanych przez "najlepsze" marki a produkowanych w Chinach jest bardzo wysoka i pewnie nie do utrzymania w wykonaniu europejskich nierobów. Apple swoje iPhone'y itd od ponad 10 lat robi w Chinach tak samo Samsung  :P

Kolega raczył żartować i to w angielskim stylu... pozwolę sobie mieć odmienne zdanie. 

• Like 4