Skocz do zawartości

Najlepszy kołowrotek muchowy - subiektywny ranking użytkowników

robert.bednarczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisz tez coś więcej o królu Hatch, o ile wcześniej gdzieś już o nim nie pisałeś i nie wymieniłeś jego zalet. Jeżeli jest taki opis (np. w wątku "Najlepszy mlynek ...") to proszę podrzuć na priv. Chętnie poczytam.

W wątku o kołowrotkach temat króla chyba został wyczerpany. Pamiętam, że Robert pisał tam jakieś elaboraty w temacie ;-)

Napisz tez coś więcej o królu Hatch, o ile wcześniej gdzieś już o nim nie pisałeś i nie wymieniłeś jego zalet. Jeżeli jest taki opis (np. w wątku "Najlepszy mlynek ...") 

Arek,

Królów jest wielu, Hatch, Tibor, Galvan ale nad nimi jest Bóg....Bauer.

post-46130-0-25747800-1549349799_thumb.jpg

Edytowane przez mart123
  • Like 5

Wkurz sie Arek. Nie wiem co Cię jeszcze przed wkurzeniem i zbauerowaniem powstrzymuje. :rolleyes:

Ja się już wkurzałem 3 razy. Ostatni raz pare dni temu. :)

A  poważnie, bardzo dobre konstrukcje. Jak pisze producent:

"Najlżejsze "rolki "w swojej klasie, Zaprojektowany i wyprodukowany w Stanach Zjednoczonych.
Gwarancja na całe życie. Patent USA nr 5921492.."

i to powinno wystarczająco Ci wystarczyc żeby sie "wkurzyć" i dać sie "zBauerować" :)

dla przykladu fur Huchen fischen : Bauer Rogue 4, Schnurfassung WF 8 + 170m 20lbs , Durchmesser Spule 9,5 cm, Gewicht 164 gr. :)

post-58960-0-78965700-1549476917_thumb.jpg

post-58960-0-14954300-1549476941_thumb.jpg

Edytowane przez border river
  • Like 3

• 4 tygodnie później...

Czy ktoś z reel maniaków może mi obrazowo wytłumaczyć czym się funkcyjnie różni nowy ross animas od ltx 5/6?

niczym ?

Witam

W linku jest opis kołowrotków ROSS 

http://www.rossreels.com/shop.html

Posiadam od ubieglego roku RE LTX 5/6. Jest  :clappinghands:  :rockon:

Niestety nie posiadam Animasa, więc nie mogę porównać

Mogę porównać do RC LT 4/5 który posiadam już 2 lata .Tez jest  :rockon:  :clappinghands:

Mam nadzieję ,że pomoglem w wyborze.

Klaniam się Marian.

post-51629-0-02105500-1551738608_thumb.jpg

post-51629-0-53847500-1551738840_thumb.jpg

Witam.

Czy kołowrotki muchowe należy regularnie moczyć w wodzie, aby się nie rozeschły, tak jak drewniane części impulsowników kinetycznych z ręcznym naprowadzaczem trzonkowym ?

;)

Pozdrawiam.

Celnie Ziemowicie wyłowiłeś swoistą modę na fotki muchowych kołowrotków na mokro.

A już tak poważnie to moje, oczywiście Hatche (innych nie używam), są puszczane w dryf dość regularnie .... i nie jest to związane z robieniem fotek, ale tym wkurzającym momentem, gdy brodząc po pas linka mi się omota się tak wokół szczytówki, że muszę chwycić wędzisko w pół by ręką rozwikłać problem. Wątpiących zapewniam - Hatchom to nie szkodzi. Ufny w ich jakość przestałem zważać na ich niemoczenie. Pracuję nad techniką, by owo motanie linki, częściej żyłki, zdarzało się niezbyt często.

Ucierpieć może jedynie marny smar czy oliwka, których użyto w danym kołowrotku. Sam "mechanizm" nie ucierpi bo w sumie te konstrukcje są pozbawione takowego ;)

Konstrukcja skomplikowana prawie jak cep...

Mam sporo kołowrotków muchowych i chyba każdy zaznał moczenia. Żadnemu bez względu na markę, to nie zaszkodziło.

Mi te 10 sekund więcej nie przeszkadza, i tak się nie spieszę. ostatecznie na rybach jestem... ;)

Edytowane przez aero
  • Like 2

Loopa Opti Speedrunnera moczyłem w tropikach do bólu. W kołowrotku Vision XLA po jednym sezonie zabetonowało mi solą i drobinkami łożysko na amen. Mimo tego że po każdym łowieniu myłem starannie w słodkiej wodzie. A jak się brodzi po flatsach kołowrotek musi się zmoczyć.

Edytowane przez tzienkiewicz

O ile w naszych wodach śródlądowych moczenie kręćka nie ma dla niego takiego znaczenia,to w tropikach taki mechanizm jak w Hatchu czy Nautilusie czy innych takich konstrukcjach to chyba raczej konieczność.

Mylę się?

Nie mylisz się.

Do czasu wyjazdu w tropiki przez myśl mi nie przeszło aby kupić Hatcha. Na wyprawie prawie cały czas łowiłem hatchtchem kolegi, po tym jak hamulec w moim megaloopie szlag trafił po pierwszym dniu łowienia. Teraz juz wiem ze jeśli wybiorę się na powtórkę z saltwater to zamówię Hatcha.

Jednak dalej nie kupił bym tego kołowrotka w małym rozmiarze do łowienia w słodkiej wodzie lekkimi zestawami. Po prostu wszystko ma swoje przeznaczenie, miejsce i czas. Dla mnie Hatch to kije #10+ i hamulec który powinien zatrzymać furgonetkę. Gładkość na niskich ustawieniach i niska startup inertia nie mają znaczenia, jak na przyponie jest fluorocarbon 0,9 mm. Tylko brutalna moc hamulca się liczy.

No i żeby się nie sfajczył...

Edytowane przez mack
  • Like 3

• 2 miesiące temu...