Skocz do zawartości

Najlepszy kołowrotek muchowy - subiektywny ranking użytkowników

robert.bednarczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Forest nie podniecałbym się tą amerykańskością, bo to jest "amerikan drim"  made in China podobnie jak te wallmartowe żółte szklaki i zielone cgr. Litery AK po serii oznaczają Hong Kong, CJ to byłby japończyk, przełom lat 70/80.

Edytowane przez randomrodmaker
  • Like 2

Witam.

Paweł ... Nie podniecam się amerykańskością wyrobu, bo jak wół są na nim nalepki że majfrendy go robiły.

Ten amerikan drim w postaci taniego, prostego i dostępnego niemal wszędzie sprzętu do flajfiszingu, spowodował że jest tam (w USA) więcej wędkarzy muchowych niż wszystkich wędkarzy w Europie razem wziętych ...I dlatego teraz można podniecać się łinstonami, sejdżami, ablami, śimsami i dziesiątkami innych merykańskich marek.

Takie tanie i proste konstrukcje zrobiły dzisiejszy popyt na wszystko co jest związane w USA z flajfiszingiem, łącznie z flajfiszingową kulturą, powszechnym zwyczajem szanowania i wypuszczania ryb oraz obecnym trendem burzenia zapór utrudniających ich migrację.

Pewnie uogólniam, ale te kręciołki na żywo są jak śliczne zabawki ... trafił przez przypadek w moje ręce kawałek historii światowego flajfiszingu  :P

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura
  • Like 2

..

Ten amerikan drim w postaci taniego, prostego i dostępnego niemal wszędzie sprzętu do flajfiszingu, spowodował że jest tam (w USA) więcej wędkarzy muchowych niż wszystkich wędkarzy w Europie razem wziętych .....

Mysle ze gdybys rozdal sprzet muchowy w Polsce nawet za darmo to nie zwiekszylaby sie znaczaco ilosc muszkarzy w naszym kraju. Bo oprocz sprzetu to jeszcze musimy miec co i gdzie lowic.

W tej chwili czesc dawnych purystow (na muche to tylko lososiowate i lipien) zaczyna przenosic swoje zainteresowania na brzany, klenie, jazie swinki itp inny bialoryb czy drapiezniki, jako alternatywe dla ryb ktore znikaja w oczach.

Ale umowmy sie, w wiekszosci rzek nizinnych lowienie leszczy czy nawet jazi nie jest tak skuteczne na muche jak na inne metody. Podobnie z drapieznikami. Wprawny spinningista bedzie mial na pewno lepsze wyniki na statystycznej rzece nizinnej niz muszkarz.

Jesli trend bedzie sie poglebial (coraz wieksza lipa z pstragiem a szczegolnie lipieniem), to czesc muszkarzy przerzuci sie na mulaki a czesc po prostu odpusci. A nowych za wielu sie nie pojawi. I nie pomoze dostepnosc i taniosc sprzetu. Bo trzeba jeszcze tym miec co lapac.

• Like 2

Pewnie uogólniam, ale te kręciołki na żywo są jak śliczne zabawki ... trafił przez przypadek w moje ręce kawałek historii światowego flajfiszingu  :P

Pozdrawiam.

Ziemowicie, oczywiście kawał klasyki, pisałem o tych oznaczeniach literowych, taka ciekawostka,

kiedyś polowałem na te kręcioły, stąd temat trochę znam, ale mi przeszło, podobnie jak ze starszymi

konstrukcjami innych firm. Kupiłem, sprzedałem.

Bardzo ładną kolekcję dorwałeś, życzę radości z łowienia tym sprzętem, a ze szklakami tworzą koszerny wizualnie zestaw.

Póki co pozostanę przy alufelgach lamsona (trafiłeś z porównaniem ;)

Kołowrotki te (guru, velocity, force) są nie do zdarcia, poza napisami,

którymi nad wodą nie muszę epatować :)

Zawsze można drożej ale czy lepiej?

Cenię sobie te "bezduszne" konstrukcje za precyzyjną regulację i pracę hamulca,

która się przydaje przy gwałtownych odjazdach rzecznych tęczaków.

Cenię je za bezobsługowy charakter, piach nie wchodzi w tryby,

zmiana szpuli na wcisk i klik, bez śrubek, nakrętek itp., a

temat gwarancji nie spędza snu z powiek, co niestety bywa bolączką tego hobby.

Pozdrawiam!

post-61741-0-21481400-1572085878_thumb.jpg

post-61741-0-63493300-1572085889_thumb.jpg

post-61741-0-88673500-1572085904_thumb.jpg

Edytowane przez randomrodmaker
  • Like 4

"zmiana szpuli na wcisk i klik, bez śrubek, nakrętek itp.,". Rozwiązanie wygodne, ale bardzo trzeba uważać. O czym miałem okazję kiedyś się przekonać. Kolega dokręcił hamulec na maksa, zrobił siłowy klik i łożysko było do wymiany. Na szczęście z serwisem u nich bez problemu i to wielki plus dla firmy. Malutki minusik za te znikające napisy i dość mikre knoby. Cała reszta na duży plus. Alufelgi chyba jednak spodobały się wędkarzom, bo już od lat pewnie połowa chińskiej produkcji jest ich wierna kopią i jest też sprzedawana pod innymi markami.  

• 1 miesiąc temu...

Przejrzałem temat, dowiedziałem sie co nieco o kołowrotkach za 500 i za 3500, ale nie za wiele mi to dało. Dlatego mam prośbe o konkretną poradę.

Jaki polecacie kołowrotek do wędki Scierra memento 9' AFTM 4 ?

Chciałbym żeby spełniał nastepujące warunki :

-tańszy niż wędka

-możliwość zmiany na prawą rękę bez korzystania z serwisu

-cicha terkotka

-terkotka działająca tylko przy wyciaganiu sznura a przy zwijaniu cisza.

Dość dawno na targach ogladałem jakiś taki ale wtedy byłem totalnie zafascynowany jerkami i nie pamietam czy był to jakis Dragon, Scierra czy jeszcze co inne.

Przejrzałem temat, dowiedziałem sie co nieco o kołowrotkach za 500 i za 3500, ale nie za wiele mi to dało. Dlatego mam prośbe o konkretną poradę.

-tańszy niż wędka

-cicha terkotka

Dość dawno na targach ogladałem jakiś taki ale wtedy byłem totalnie zafascynowany jerkami i nie pamietam czy był to jakis Dragon, Scierra czy jeszcze co inne.

Kup sobie aluminiowy młynek Konger World Champion Fly lub coś podobnego z Leichichina. Z pewnością spełni Twoje oczekiwania i posłuży długie lata.

-tańszy niż wędka

-cicha terkotka

Wszystkie Twoje kryteria spełnia Shimano Biocraft XT 5/6, dodatkowo ma super hamulce. Używam takiego już kilka lat, nakręcił sporo dużych ryb, nie szczególnie o niego dbam i " Nic".

Niestety, dostępny już tylko na rynku wtórnym.

-tańszy niż wędka

-cicha terkotka

wysłałem priv

• 2 miesiące temu...

Koledzy czy jesteście w stanie polecić jakiś dobry młynek do szczupakówki ( kij xi2 #9) moja ścierra padła na amen. Potrzebuję coś pod linkę #9/10 pływająca i tonąca główne Big dady visiona. Podkładu około 100m 30 lb.

Mocny ,lekki ,szczelny hamulec wskazany .z góry dziękuję.

Na stronie Danielsson ma duże ,promocje nawet bardzo duże

To nie są promocje, zawsze tak ma. Od czasu jak porzucił dystrybucję przez sieć dealerów (pod marką loop) i sprzedaje tylko online prosto z fabryki, pokazuje ile musiały by kosztować te młynki jakby dystrybucja wzięła swoją działkę.

To nie do końca tak......

Do rozwodu z Loop'em doszło dość dawno temu a zmiana sposobu sprzedaży na bezpośrednią, to chyba z dwa lata temu.

Ceny kołowrotków spadły wtedy o jakieś 30-40% i na stałym poziomie utrzymywały się dość długo. Wiem bo kupiłem wtedy w cenach takich jak teraz F3W, L5W i H5D.

Jak spojrzałem teraz na ceny, to po obniżce są dalej są na tym samym poziomie ale "ceny wyjściowe" urosły i to znacznie......:-)

Nie ma to jak "duży rabat na zachętę" kupującego.....

Co nie zmienia faktu że z technicznej strony to całkiem dobre kołowrotki. I dużą zaletą są stosunkowo "tanie" szpule .......

tomaszek11