fario1969 Opublikowano 2 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2021 Andrzej Stanek, tak jak pisałem Ci na FF a słabość do Shimano.Ja w soiwch Ultegra nie zauważyłem problemów z klinowaniem się linki. Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Krasnopolski Opublikowano 10 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 Uzupełnię te zbiory swoim ulubionym . Seria oryginalna Danielsson Dry Fly. Prostota i niezawodność . 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włodzimierz Janowicz Opublikowano 12 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 (edytowane) Artist is Casey Underwood. Abel TR 2/3 Light Olive. Edytowane 12 Marca 2021 przez Włodzimierz Janowicz 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 12 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 Śliczny i jeszcze to malowanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włodzimierz Janowicz Opublikowano 13 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 Abel w środku. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 17 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2021 Dawno mnie tu nie było, ale dziś muszę. Z rana, jako stały klient i wyznawca marki Hatch, zostałem obdarowany mailem. Hatch wchodzi z nowością o nazwie Iconic, a Finatic gen, 2 na stronie oznaczony już jako sold out. Czytam o parametrach i nie wyłapuję różnicy …., z wyjątkiem jednej - ten Iconic nieco cięższy ma być. Dziwne, bo jeśli Hatch był w wagach lekkich (rozmiary 3-5) krytykowany (wg mnie niesłusznie ) to właśnie z powodu większej wagi niż konkurencja. Pewnie mnie ta nowość skusi, nie mam tez wątpliwości, że wykonanie będzie, jak dotychczas iście jubilerskie, jednak póki co jestem dość sceptyczny na zasadzie - na cholerę to było. Żeby wkurzyć zadowolonych fanów marki, żeby wyciągnąć parę dolarów więcej za lekki lifting ? Bo oczywiście nowy, w rozmiarze 3 plus „jedyne” 525 USD, podczas gdy odpowiednik Finaatic - 450. Wkurza mnie ten marketingowy trend. Chyba, że któryś z kolegów przekona mnie, że tam jakieś cuda technologiczne upakowane….., w co jednak trudno uwierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 17 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2021 https://www.hatchoutdoors.com/products/iconic-fly-reel-3-plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 17 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2021 Inflacja(2 biliony$ dodrukowali),ceny min.alu na światowych giełdach poszły w górę,to i podnieśli cenę finalną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 17 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2021 Inflacja(2 biliony$ dodrukowali),ceny min.alu na światowych giełdach poszły w górę,to i podnieśli cenę finalną.Chyba taka to smutna, marketingowa prawda Radku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 17 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2021 Witam.Ale fajne maseczki za to mają z logo po dwie dychy ... Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nati Opublikowano 18 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2021 Poprawili hamulec, bo był pięta achillesową kontrukcji, a co za tym idzie, z topowych kołowrotków używanych do połowu w morzu, te lądują najczęściej w serwisach z powodu korozji. Problemem była szczelność lub raczej nieszczelność. Niewiele osób z grona wędkarzy łowiących pstrągi czy inne ryby słodkowodne o tym wie, bo po prostu 'rynek użytkowników dotkniętych problemami' jest specyficzny, ergo, nikt tych problemów nie kolportuje na ogólnych portalach wędkarskich. Natomiast osoby często łowiące w tropikach i używające tych kołowrotków kilkanaście czy kilkadziesiąt razy w roku, znają te bolączki. Dla zainteresowanych mogę dodać, że np. w review nowego modelu ionic przez trident fly fishing jest wyraźnie wskazany problem z nieszczelnością starego modelu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 19 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2021 Na wodach słonych nigdy nie łowiłem zatem nie będę mędrkował, niemniej jednak, z tego co kojarzę, Hatch Finatic 2 generacji miał poprawiony hamulec i to dość istotnie. Może jednak zabieg nie był do końca udany. Pozostaje mi zatem cieszyć się moimi „słodkimi” Hatchami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włodzimierz Janowicz Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Abel VAYA 4/5 w customowym wykonaniu "Underwood-On the Hunt-Deep Green" z aluminiową rączką. https://photos.app.goo.gl/8biBdxhEfp55aGxR6 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Nie wiem czy najlepszy, ale na pewno piękny. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włodzimierz Janowicz Opublikowano 1 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2021 ABEL VAYA 4/5 Native Brown Trout. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 2 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2021 Przepiękne te Able. A można grzecznie poprosić o więcej info na ich temat, hamulec, waga, itp ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włodzimierz Janowicz Opublikowano 3 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2021 Proszę uprzejmie:ABEL VAYA model 4/5waga 5,15 ozŚrednica szpuli 3,360 inSzerokość szpuli 0,976 inHamulec to szereg dysków z włókna węglowego i stali. Płynny i precyzyjny.Można wejść na stronę Abel'a w zakładkę pod nazwą BUILD NOW i puścić wodze fantazji. Pozdrawiam serdecznie,Włodek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 4 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2021 (edytowane) Czołem!Jakiś czas temu zakupiłem sobie mój pierwszy "klikający" kołowrotek. Był to Hardy Marquis.O ile sama idea łowienia pstrągów z tego typu kołowrotkiem bardzo mi pasuje, o tyle Hardy wylądował w szafie po dwóch wypadach na ryby.Straciłem dwa ładne pstrągi, ponieważ nie byłem w stanie wybrać luzu w momencie kiedy ryba zaczęła płynąć w moim kierunku. Bezzadziorowy hak, moment luzu i po zabawie.Więc Hardy w szafie, a reszta sezonu z "normalnym" młynkiem. Trzeba trafu że w zeszłym tygodniu pojawiło się ogłoszenie na spaypages o sprzedaży lub zamianie Sage Click na marquisa wlasnie. Od razu się zdecydowałem. Głównie dlatego że jest to large arbour, więc przygody jak powyzej raczej się już nie przydadzą.Wczoraj nadeszła paczuszka z Ontario.Młynek jest naprawdę ładny, pięknie wykonany i spasowany. Co ciekawe po dokręceniu kliku, trzeba użyć zauważalnie większej siły do wyciągnięcia linki. W Hardym miałem wrażenie że kręcenie pokrętłem zupełnie nie wpływa na "siłę kliku" Nie to, że ma to dla mnie ja jakies znaczenie, bo używam mocnych przyponów, ale dla kogoś kto lowi delikatnymi tippetami pewnie będzie to istotne. Na młynek ( mam rozmiar 4/5/6)wchodzi ok 30mbackingu 20lb, 100 yardów "lasera" i głowica Skagit Scout ( w moim przypadku)Jedyna wada młynka to taka że jest za lekki.Mój Loomis leci na pysk..Pozdrówka Sent from my Pixel 4a (5G) using Tapatalk Edytowane 4 Grudnia 2021 przez peresada 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 4 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2021 Czołem!Jakiś czas temu zakupiłem sobie mój pierwszy "klikający" kołowrotek. Był to Hardy Marquis.O ile sama idea łowienia pstrągów z tego typu kołowrotkiem bardzo mi pasuje, o tyle Hardy wylądował w szafie po dwóch wypadach na ryby.Straciłem dwa ładne pstrągi, ponieważ nie byłem w stanie wybrać luzu w momencie kiedy ryba zaczęła płynąć w moim kierunku. Bezzadziorowy hak, moment luzu i po zabawie.Więc Hardy w szafie, a reszta sezonu z "normalnym" młynkiem. Trzeba trafu że w zeszłym tygodniu pojawiło się ogłoszenie na spaypages o sprzedaży lub zamianie Sage Click na marquisa wlasnie. Od razu się zdecydowałem. Głównie dlatego że jest to large arbour, więc przygody jak powyzej raczej się już nie przydadzą.Wczoraj nadeszła paczuszka z Ontario.Młynek jest naprawdę ładny, pięknie wykonany i spasowany. Co ciekawe po dokręceniu kliku, trzeba użyć zauważalnie większej siły do wyciągnięcia linki. W Hardym miałem wrażenie że kręcenie pokrętłem zupełnie nie wpływa na "siłę kliku" Nie to, że ma to dla mnie ja jakies znaczenie, bo używam mocnych przyponów, ale dla kogoś kto lowi delikatnymi tippetami pewnie będzie to istotne. Na młynek ( mam rozmiar 4/5/6)wchodzi ok 30mbackingu 20lb, 100 yardów "lasera" i głowica Skagit Scout ( w moim przypadku)Jedyna wada młynka to taka że jest za lekki.Mój Loomis leci na pysk..Pozdrówka Sent from my Pixel 4a (5G) using Tapatalkcześć,pytanie o wybieranie luzujak to było? kołowrotkiem wybierałeś czy ręką, z linki? Sage ładny, ale IMHO tylko full cage sprawdza się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Richi55 Opublikowano 4 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2021 Podstawowy błąd,wybieranie luzu kołowrotkiem,zero szans.Mam dużą wprawę w wybieraniu ręką,wiele lat łapania na przepływankę ze spławikiem oczywiście jak nie było tyczek,zdarza mi się nie zdążyć ale na tym polega radość łapania.Cieszy mnie jak rybie uda się mnie wykiwać. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 4 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2021 (...),zdarza mi się nie zdążyć ale na tym polega radość łapania.(...)Przy łowieniu boleni w morzu ściągam zasadniczo streamera na dwie ręce z kijem pod pachą. Jednak zdaża się że rozpędzona ryba połyka przynętę (co widać) jednak nadal płynie w moją stronę i nie zawsze udaje się nadążyć z zebraniem linki i wcięciem ryby. Ale strzał adrenaliny jest mocny ! Uroki tej zabawy 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 4 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2021 No niestety.Klasyka choć ładna nie ma u mnie też zastosowania.Denerwująca przy małej średnicy jest prędkość zwijania linki.Chociaż sam ryby holuję z ręki to właśnie ta przypadłość eliminuje posiadanie kołowrotka o małej średnicy.A jaki kij do tego używasz że leci na pysk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 4 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2021 Sorrki, ale to jakiś z czapy argument oceny kołowrotka, w takich sytuacjach czasem kołowrotek spinningowy nie daje rady. Duża średnica kołowrotka to dla mnie tylko lepsze/zdrowsze układanie/konfekcjonowanie linki. koło 75mm - D= 15cmkoło 95mm - D= 19cm no procentowo/marketingowo to faktycznie jest różnica (27% więcej nawoju), a w praktyce żadna - całe 4cm na obrót Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 4 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2021 Chyba raczej całe 8-9cm na obrót.Szczególnie szybkość zwijania czuć jak mamy dużo linki na wodzie,a mało na kołowrotku.Oczywiście jednym i drugim można zwijać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 4 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2021 (edytowane) Jezu jak ja to policzyłem, covid:), ale nadal to wg mnie nic nie zmienia, przy lince po rant masz 23,55 i 29,83 czyli 6,28cm - ile razy jesteś w stanie obrócić korbką w ciągu sekundy ?W zeszłym roku miałem dwie sytuacje, gdy kołowrotek spinningowy nawijający 81cm nie wyrobił na zwrocie po uderzeniu. Edytowane 4 Grudnia 2021 przez BazyL 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi