Skocz do zawartości

Najlepszy kołowrotek muchowy - subiektywny ranking użytkowników

robert.bednarczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Podstawowy błąd,wybieranie luzu kołowrotkiem,zero szans.Mam dużą wprawę w wybieraniu ręką,wiele lat łapania na przepływankę ze spławikiem oczywiście jak nie było tyczek,zdarza mi się nie zdążyć ale na tym polega radość łapania.Cieszy mnie jak rybie uda się mnie wykiwać.

Zapewne to prawda. Co ciekawe nie zdarza mi się to kiedy używam dużego arbour. Łowię swingiem więc linka jest napięta czasy czas. Oczywista jest inaczej kiedy ryba zaczyna płynąć w moim kierunku. Generalnie large arbour załatwia problem

Sent from my Pixel 4a (5G) using Tapatalk

No niestety.

Klasyka choć ładna nie ma u mnie też zastosowania.

Denerwująca przy małej średnicy jest prędkość zwijania linki.

Chociaż sam ryby holuję z ręki to właśnie ta przypadłość eliminuje posiadanie kołowrotka o małej średnicy.

A jaki kij do tego używasz że leci na pysk?

Łowię loomisem imx 3111.

Nie jest to duży kłopot, bo w swingu trzymam po prostu kij trochę wyżej ( prawie za blank)

Pozdrowka

Sent from my Pixel 4a (5G) using Tapatalk

• 3 miesiące temu...

Do zielonego chyba najlepiej pasuje złoty.

I zielony również. Z_Axis ma srebrny uchwyt, zatem ładnie komponuje się się z kołowrotkiem o srebrnej stopce i w kolorze zielonym.

Nieźle prezentuje się również z zielonym Nautiliusem i czarną stopką. Cały srebrny również ujdzie, wówczas uchwyt kołowrotka i sam kołowrotek tworzą całość. 

Estetyka ma znaczenie, może nie w łowieniu ale w poczuciu dobrze skomponowanego zestawu jak najbardziej.

Pozdrawiam.

• Like 2

Możesz jeszcze poszukać na stronie Vosseler, niemieckiego producenta kołowrotków.

Np. taki, akurat niebieski wczytał się ale są i zielone.

https://vosseler.com/en/german-fly-fishing-reels/33-583-fly-reel-tryst-aluminium.html#/33-line_weight-3_4/39-color-blue

Edytowane przez Marszal

Super, poczytam, dziękuję. A ten konkretnie z Twojego wcześniejszego postu, to co to?

Nautilius FWX 3-4, juz nieprodukowany. Ale ma następcę. Poniżej link do wielkości XL ale powinieneś zapytać o rozmiar XM.

https://allegro.pl/oferta/kolowrotek-nautilus-xl-6-7-8-zielony-ciemny-10584117901

Będzie tańszy. Niestety te kolorowe to wersja Custom i są droższe.

Pytaj pod tym linkiem.

I zielony również. Z_Axis ma srebrny uchwyt, zatem ładnie komponuje się się z kołowrotkiem o srebrnej stopce i w kolorze zielonym.

Nieźle prezentuje się również z zielonym Nautiliusem i czarną stopką. Cały srebrny również ujdzie, wówczas uchwyt kołowrotka i sam kołowrotek tworzą całość. 

Estetyka ma znaczenie, może nie w łowieniu ale w poczuciu dobrze skomponowanego zestawu jak najbardziej.

Pozdrawiam.

Estetyka ma bardzo duże znaczenie......:-)

Do srebrnego uchwytu pasuje srebrna stopka, na przykład jak w Winstonie Perfect. Oczywiście "trochę" się ten Sage gryzie się z Winstonem bo filozofia budowania sprzętu ciut inna ale myślę że szczęśliwy użytkownik zniósłby ten mały zgrzyt....

Ostatnio taki wypłynął w komisie FF i ledwo się powstrzymałem bo mi akurat od dłuższego czasu coś takiego chodziło po głowie do #4 TMF..... Czasy ciężkie, trzeba czasami bywać rozsądnym.

post-51013-0-70830000-1647627951_thumb.jpg

post-51013-0-23053800-1647628021_thumb.jpg

tomaszek11

Edytowane przez tomaszek11
  • Like 2

Estetyka ma bardzo duże znaczenie......:-)

Do srebrnego uchwytu pasuje srebrna stopka, na przykład jak w Winstonie Perfect. Oczywiście "trochę" się ten Sage gryzie się z Winstonem bo filozofia budowania sprzętu ciut inna ale myślę że szczęśliwy użytkownik zniósłby ten mały zgrzyt....

Ostatnio taki wypłynął w komisie FF i ledwo się powstrzymałem bo mi akurat od dłuższego czasu coś takiego chodziło po głowie do #4 TMF..... Czasy ciężkie, trzeba czasami bywać rozsądnym.

attachicon.gif 1.jpg

attachicon.gif 2.jpg

tomaszek11

Ładniutki ten klasyk.

Cena tego winston perfect taka nie za mała ????. Ale kołowrotek piękny, mam perfecta do dh. Jeszcze nie miał okazji zagrać pod rybą. Jak szukasz czegoś wyjątkowego to zerknij na ath. Tanio nie będzie, ale jak uda Ci się okazyjnie kupić to niezła lokata, a i użytkowo rewelacja.

Po pierwsze gratuluję wędziska. Wzór wszechstronności.

Do Twojego  kijka optymalnym jest zielony Nautik FWX 5-6.

I kolorystycznie i wagowo.

Na ebay można trafić, warto.

Lub Nautik XM w zielonym customowym wydaniu. Także świetnie wyważa, nie wszyscy lubią ażurową konstrukcję.

Mam fotki w telefonie, coś wstawię , jeśli system łyknie.

Tak więc-Mario Marszał nasz polowy- jak zwykle ma czuja.

• Like 1