jarekt Opublikowano 29 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 Ktoś miał ten i trochę innych i porównał w teście: http://www.tridentflyfishing.com/blog/2015-5-weight-reel-shootout-fly-reel-review-and-test-best-trout-reel-lamson-hatch-abel-ross Sądząc po pozycji w teście i cenie, to może być alternatywa i dla Hatcha i dla wielu innych, ale co kto lubi, ewentualnie który składnik oceniany ma większą wagę.Ps. Przepraszam. Test dotyczy nieco większych modeli, niemniej daje jakiś obraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 29 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 Testy testami a życie pisze swój własny scenariusz... Tutaj test na jeszcze większe młynki - http://www.tridentflyfishing.com/blog/2013-8-weight-wt-challenge-fly-reel-review#.UT00sqWG2So Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek K Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 CześćNie zdążyłem jeszcze ogarnąć całego tematu, ale parę słów o moich kołowrotkach: - Ross Flyrise nr 2 - budżetowy kołowrotek Ross Worldwide - teoretycznie LA. Jak odpakowałem po zakupie lekki zawód - spodziewałem się większej średnicy (nie zadałem sobie trudu aby się zastanowić nad tym). Jednak w miarę użytkowania (drugi rok - choć na ryby mam czas bardzo rzadko) stał się podstawowym kołowrotkiem. Co prawda nie holowałem na tyle dużej ryby, aby sprawdzić hamulec, ale podstawą jest, że nic się nie dzieje, trzyma nastawy, mieści linkę z podkładem, woda, brud nie robią specjalnego wrażenia - zaczynam coraz bardziej go lubić. Używam go z 9 stopową czwóreczką - sucha, mokra, nimfa (zanim nabyłem wędkę do nimfy w tym roku), strimer - Vision Koma - fajny wygląd, wyglądało, że hamulec OK, ale był zgrzyt - śruba dokręcająca hamulec się luzowała - nie zwracałem uwagi i pewnego razu hamulec odkręcił się i rozsypał na drogę. Nie znając budowy skręciłem go, ale tylko z połową (lub niecałą) części. Plusem była darmowa naprawa (tylko koszt wysyłki), jak już się zebrałem aby go wysłać. Nikt nie pytał o paragon, ani takie tam, po prostu naprawili. Dzięki temu zyskuję coraz większe zaufanie do Vision. No kolejny sezon kołowrotek wróci do nimfówki. - Wychwood Truefly nr 9/11 kupiony do szczupakówki. Pojemny, w końcu mogę spokojnie dać pokład i WF ósemki i wszystko się mieści . Kaseciak. Hamulec wygląda OK. Cena (z dodatkowymi kasetami) wychodzi spoko. Jeden z lepszych zakupów (na razie) - BFR Superfly 75 - jeden ze starszych moich kołowrotków, zaczął przeżywać renesans . W tym roku wrócił do łask (do nimfy) i znowu coraz bardziej mi się podoba (szczególnie jego klasyczny wygląd). Ponieważ w tym roku postanowiłem przez zimę złożyć sobie szklaczka, a klasyczne kołowrotki są horendalnie drogie (marzyło mi się coś o wyglądzie Cascapedii) to chyba wyląduje na szklaczku, a do nimfy pójdzie Koma. - Jaxon Monolith nr 7 - czytałem całkiem niezłe opinie o tym kołowrotku, ale dla mnie jak do tej pory okazał się największą porażką - przy wyciąganiu linki luzuje się hamule i po pociągnięciu linki szpula wykonuje kilka obrotów luzując linkę. Oddany do serwisu wrócił z adnotacją, że jest OK. Ma służyć do strimera, do rezerwowej wędki (normalnie na strimka też macham podstawową czwóreczką). Zobaczymy, jak dalej będzie się sprawował, ale na razie jestem do niego uprzedzony. Do tego szklaczka kupiłem początkowo jakiś stary ABU, ale okazał się też dużym zawodem - po pierwsze bez terkotki (nawet do głowy mi nie przyszło aby się o to pytać, że może nie mieć) i przede wszystki stopka nie pasuje do uchwytów kołowrotków w moich muchówkach. Mam też jeszcze na zapas na czarną godzinę jakiegoś Loopa kompozytowego (był razem kiedyś w zestawach Adventure) - nie jest zły, ale jakiś mało płynny, i tworzywo do mnie nie przemawia, choć trochę na niego łowiłem. Coś musi być w tym, że jak nie ma czasu na ryby, to się za dużo myśli o sprzęcie (a potem dylemat, który zestaw użyć). A i tak chętnie bym kupił jakąć Cascapedię, Loopa Classice etc (ale na pewno nie za takie pieniądze), albo coś o takim wyglądzie, ale za przyzwoitą cenę. Pozostaje tylko liczyć, że coś w końcu potestuje hamulce kołowrotków i będzie można napisać lepsze opinie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 Widzisz Darku(witamy,choć to nie powitalnia) staramy się tutaj opisać wszystkie cechy użytkowanych kołowrotków.Mile widziane są zdjęcia rolek . Nasz wątek ma ograniczyć zaskoczenia, ale należy sięgnąć do całego wątku pozdrawiam - Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 4 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 Fotki rzeczywiście by się przydały, ale tekst Darka bardzo jasno, precyzyjnie i obrazowo pokazuje wszystkie za i przeciw, za co serdecznie dziękuję. Darku o fotki prosimy i trochę więcej parametrów technicznych, typu waga, średnica, szerokość szpuli itp., itd. Założeniem pierwotnym były, by wątek stanowił kompendium wiedzy o kołowrotkach muchowych, by był przewodnikiem dla poszukujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek K Opublikowano 4 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 Postaram się dodać fotki i dane opisanych kołowrotków. Raczej niższa półka cenowa, ale nie stać mnie na kołowrotki za tysiąc i więcej.Jako pierwszy Ross Flyrise nr 2, jako najczęściej używany.Kosztował ok 350 zł (kupiony na allegro u muszkarza.pl - aktualnie ten model ma wyprzedany). Dodatkowe szpule ze sto parę zł - dokładnie nie pamiętam.Dane producenta (nie mierzyłem i nie ważyłem - z wyjątkiem średnicy, która się zgadza).WT 4-6Średnica 8,25 cmSzerokość 2,4 cmMasa 133 gPojemność WF5 + 125m 20 lbI kołowrotek kupiony z myślą o szczupaku - Wychwood Truefly SLA 9/11 blackWaga: 224 gŚrednica: 116 mmPojemność: WF11 + 200m podkładu (30 lb).Aktualnie w promocji 385 zł.W zestawie 2 kasety zapasowe. Kupiłem go do linek #8 aby mieć spokój z pojemnością. I jest jeszcze duużo luzu.Też oceniam jako dobry zakup. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 4 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 Super Darek - o to właśnie chodzi by stworzyć kompendium wiedzy i bez znaczenia jest czy piszemy o kołowrotkach za grubą kasę czy tańszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek K Opublikowano 4 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 BFR Superfly - kołowrotek wcześniej chyba przeze mnie niedoceniony. Made in England. Kupiony przeszło 10 lat temu (ceny nie pamiętam, ale przeliczając na obecną chwilę pewnie zmieściłby się w 200 zł - kupiony w zestawie z wędką Jaxona). Terkotka. Regulacja hamulca.Średnica 8,9 cmSzerokość szpuli ok.1,8 cmMasa nie ważyłem, a nie mogę znaleźć danych.Linka 5/6/7, nie wiem ile podkładu do tego wejdzieDo dostania pewnie z drugiej ręki.Coraz bardziej mi się podoba. Jako, że zamarzył mi się szklaczek (jak wspomniałem), to pewnie na nim wyląduje. Vision Koma 5/6Cena 350 złmasa 177 gśrednica 9,1 cmwf6 + 60 m 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sierżant Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Pojawił się w handlu kołowrotek Hardy Duchess, chyba nowość. Klasyk, wygląda bardzo ciekawie.Posiada ktoś? Wrażenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 (edytowane) witam!co prawada nie mam pojęcia czy to najlepszy młyn muchowy, ale na pewno troszkę inny.no ale od początku,niedawno zanabyłem nowy/uzywany kij z przeznaczeniem do ciezkiego skagitu ( łowienie w bc)kij to winston bx3 TH 13'6' #8.stanąłem przed wyborem młynka. kij jest bowiem długi i młyn musi być dosyć ciezki.jestem zagorzałym fanem lamsona, ale nie bardzo mogłęm znaleść młyn opowiednio ciężki a przy tym kolorystycznie pasujący do uchwytu i o nie za dużej średnicy zęwnętrznej ( wole młynki szersze niż wyzsze)stąd decyzja na zakup Danielssona Control 7twelve.jest odpowiednio ciezki (275g i bedze wywazał mojego winstona idealnie)kolor odpowiedni, no i szpula raczej szeroka niż wyskoka. wykonanie też bardzo dobre. cena też niezła ( 370 usd z wysłką do kanady)ciekawy jest również system hamulaca.podczas oddwania linki rusza się tylko szpulka w klatce. korbka pozostaje nieruchoma.ciekawy patent, bo po ustwieniu hamulaca i gwaltownym odjeżdzie ryby nic nam nie poobija palcy :-)cieszę się z tego zakupu.pozdrówka Edytowane 20 Grudnia 2015 przez peresada 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 20 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Piękny - ten system hamulca to zdaje się anti reverse - czy się mylę, bo pewności nie mam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Krzysiek - dobry zakup!. Jak to jest, że Danielsson sprzedaje taniej do Kanady jak na rodzimy kontynent... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 (edytowane) ameryka to normalna strona świata. brak haraczu pt. VATpozdrówka Edytowane 20 Grudnia 2015 przez peresada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszek11 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Pewnie lepiej by pasowało w wątku "filmowym" ale co tam....https://www.youtube.com/watch?v=xreZfeoN0Zs Control w roli głównej..... poza rybą oczywiście. W zasadzie dla takich momentów się zbroimy i szukamy sprzętów w kategorii "najlepsze, najtrwalsze ..... itd." tomaszek11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 Super kolowrotek za rozsadna cene. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 Piękny - ten system hamulca to zdaje się anti reverse - czy się mylę, bo pewności nie mam? a kji wie ja sie to nazywa. własnie zauważyłem że ta nieruchoma korba, kiedy naciśniemy ją w kierunku przeciwnym do kierunku kręcania, lekko spreżynuje pod palcem i płynnie dodatkowo hamuje szpulkę.taki hamulec walki. młynek naprawde wygląda na nietypowy :-)pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 22 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 a kji wie ja sie to nazywa. własnie zauważyłem że ta nieruchoma korba, kiedy naciśniemy ją w kierunku przeciwnym do kierunku kręcania, lekko spreżynuje pod palcem i płynnie dodatkowo hamuje szpulkę.taki hamulec walki. młynek naprawde wygląda na nietypowy :-)pozdrówka Tak, zweryfikowałem to już - to system anti reverse, znany już w kołowrotkach muchowych od wielu lat, choć, nie wiedzieć dlaczego, dość niepopularny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 22 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Miałem siedzieć cicho, ale muszę się z Wami tym podzielić. Lada chwila będzie u mnie Hatch Finatic 7 Plus w zielonym wykończeniu. Tym to sposobem całkowicie przezbroję się w kołowrotki tej marki, bo 3 Plus i 5 Plus już mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 SUPER!!! Czyli majowe szczupaki z nową pokręcajką. Marzec blisko, obadamy to cudo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 23 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 Ten Ego Gold najbardziej mi się podoba.....i ma metalową roczkę, co uwielbiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 23 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 Nie ma to, jak mieć ... mocne Ego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marckus Opublikowano 26 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 (edytowane) Mój zestaw kołowrotków: 1. Wychwood River & Stream 4/5 pod wędkę Wychwood River & Stream 9' #4 2. Orvis Clearwater II pod wędkę Echo Solo 9' #6 3. Ego Retro pod wędkę Ego Glass Pure 6'6" 2# Edytowane 26 Grudnia 2015 przez marckus 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 26 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 Kolego jeśli możesz napisać coś więcej o EGO retro . Ten kołowrotek mocno odbiega od większości dzisiejszych konstrukcji , a trudno znaleźć o nim jakieś opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marckus Opublikowano 26 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 Kolego jeśli możesz napisać coś więcej o EGO retro . Ten kołowrotek mocno odbiega od większości dzisiejszych konstrukcji , a trudno znaleźć o nim jakieś opinie. Dopiero stałem się posiadaczem przed świętami tego kołowrotka, więc niewiele mogę o nim powiedzieć (czekam też na sznur i nawet na szybko nie miałem jak go przetestować). Natomiast mogę powiedzieć następujące rzeczy. Kołowrotek dostajemy w materiałowym woreczku, spasowanie materiałów oraz ich jakość na plus (nic nie odstaje, krawędzie nie są ostre). Włącznik/wyłącznik terkotki bez problemu, przeskakuje. Regulacja hamulca, dziecinnie prosta im bardziej dokręcimy hamulec tym ciężej się nim kręci, jak poluzujemy łatwiej. Nie rozkręcałem go także nie powiem co tam się znajduje. Wydaje się, że posłuży na długie lata ale to czas pokaże. Mam nadzieję, że trochę pomogłem. Jak go przetestuję nad rzeką to coś dopisze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 26 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 Wyglada na wzorowany na amerykanskch speyco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi