robert.bednarczyk Opublikowano 1 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 Lamsony bardzo fajne. Z Twoich preferencji designerskich najbardziej podobają mi się niektóre limitowane, wyjątkowo dopieszczone modele Hardy'ego. Kołowrotków Vam Hof nie znam i nie mogę znaleźć. Jednak moje Hatchowe zafiksowanie powoduje, że gdyby nagle się okazało, że mam zupełnie niespodziewane i 1800 USD i miałbym problem z ich spożytkowaniem, sprawiłbym sobie takie coś http://www.hatchoutdoors.com/catalog/lance-boen-steelhead-lifecycle-7-plus/Dlaczego nie pomarzyć choć chwilkę w Nowym Roku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
randomrodmaker Opublikowano 1 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 Robercie, Hatch to wspaniała firma, rozważałem tą ścieżkę "rozwoju". Pięknie zaprojektowane kręcioły, podobnie jak Loop, Danielsson, Nautilus, które tu wrzucano. Kto wie może sobie taki sprawię, ale to wtedy gdy zajdzie potrzeba zakupu linki powyżej 7. W związku z tym, że łowię głównie na Dunajcu na moje skromne potrzeby to, co mam wystarcza (3-6WT) I bardzo dobrze mi się tym łowi. Sporo ładnych zabawek jest na rynku. Zjadło mi literę e: miałem na myśli Edward lub Julius Vam Hofe. To jest podobny styl do Bellingera, Walkera, Bogdana... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciekg Opublikowano 1 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 Sam jestem użytkownikiem Lamsonòw i bardzo sobie chwalę młynki tego producenta. Obecnie będę przymierzał Nautilusa do T&T 9'#6 jako odskocznię od Lamsona. Młynki Roberta są piękne, nie trafiają w mój gust niestety ????... Na rynku jest wiele pięknych maszynek i jest w czym wybierać...a najlepsze jest to , że możemy się nimi dzielić poprzez forum.... Ps. Polecam obejrzeć kołowrotki na stronie T&T... Jako ciekawostkę...???? Pomyślności z nowym rokiem ... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 1 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 Znalazłem Vam Hofe. Tu z kolei nie moje klimaty. Pewnie wynika to z krótkiego muchowego stażu, że jakoś nie kręcą mnie kijki szklaki czy klejonki, a także tradycyjne kołowroty. Ale świetnie, że można pogadać, wymienić poglądy i czegoś nowego się dowiedzieć. Natomiast Nautilusy, o których wspomniał Maciej (@maciekg) są piękne i technicznie znakomite i czasem po głowie mi chodzą - ostatnio przyglądam się nowemu modelowi X, ale bardzo fajne są FWX i do cięższych łowów NV-G i CCF 2X. Najważniejsze Koledzy, że jest w czym wybierać i każdy może znaleźć swój ideał, choć dostępność kołowrotków Made in USA u polskich sprzedawców jest gorzej niż fatalna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
randomrodmaker Opublikowano 1 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 (edytowane) Maciek, którym modelem T&T śmigasz? Teraz w modzie są brody, jedno jest pewne, na Lamsonie zapuścić jej nie sposób. Ładne te Thomasy, ale ceny... zdecydowanie "kolekcjonerskie". Robert, mnie się podobają te vintydżowe klimaty, ale najlepiej wypadają na fotach, gdy mam łowić to racjonalizm i ergonomia bierze górę. pozdrawiamPaweł Edytowane 1 Stycznia 2016 przez randomrodmaker 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciekg Opublikowano 1 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 (edytowane) Czeka na mnie Horizon II, wędka przyszła do mnie przed świętami... przetestuje kijek porządnie dopiero po powrocie z urlopu...w założeniu streamer na mniejszej wodzie, mokra...i jak zajdzie potrzeba sytuacji to nawet jakiś suchy stymulator???? Ps. Brodę miałem nie jeden raz....kolorową także...???? Edytowane 1 Stycznia 2016 przez maciekg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 1 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 Sam jestem użytkownikiem Lamsonòw i bardzo sobie chwalę młynki tego producenta. Obecnie będę przymierzał Nautilusa do T&T 9'#6 jako odskocznię od Lamsona. Lamsony są bardzo poręczne i przemyślnie skonstruowane.Zauważyliście, że przeciwwaga dla korby to często wyprofilowana szpula? Są lekkie co może być także wadą, gdy o wadze kołowrotka nie wiemy przed zakupem. Który z Nauti chodzi Ci po głowie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciekg Opublikowano 1 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 Takiego velocity mam w roz. 1,5..????... I to prawda są lekkie...wg mnie bardzo dobrze pasują do cięższych linek I lub SA Nauti....raczej bez szaleństw myślę o FWX 5/6 raczej pod #6... Paweł...ładny komplet❕ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marszal Opublikowano 1 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 Maciek, niektóre linki #6 na FWX-a 5-6 wchodzą ciasno. Mam tę:http://www.taimen.com/pl/pl/product/airflo-ridge-clear-delta-intermediate_99931181/103824... i przy niewielkiej ilości podkładu jest na szpuli ciasno. Zdjąłem ją, bo trochę haczyła. W weekend nawinę tę ostatnio kupioną w "czarny piątek" VISION TARGET i zobaczę jak ta leży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciekg Opublikowano 1 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 Mariusz...a może pojadę w np. w poniedziałek zerknąć na tego fwx jeśli masz czas... ...czarny piątek...to brzmi strasznie???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marszal Opublikowano 1 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 W poniedziałek jestem w firmie, więc mogę go zabrać ze sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 1 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 W poniedziałek jestem w firmie, więc mogę go zabrać ze sobą. Ja Hatche codziennie noszę do roboty. Ich terkotka działa na mnie kojąco jak mnie ktoś zagotuje. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 1 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 (edytowane) Zupelnie niespodziewanie, bedac w Szwajcarii kupilem od kolegi z forum Orvis Mach IV. Wkrotce dokupie do niego wedke i opisze na forum po pierwszym lowieniu. Na razie na sucho przetestowalem jego hamulec i ma spory zapas mocy. Wielki jego plus to naprawde duza szpula (27cm na obrot korbka) polaczona z niska waga (184g przy wielkosci #7-#10) calego kolowrotka - to dla mnie fajne combo. Lubie miec mozliwosc szybkiego wybrania linki na kolowrotku, to mnie zachecilo do szybkiej decyzji o kupnie tego sprzetu. Edytowane 2 Stycznia 2016 przez ictus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba7 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Takiego velocity mam w roz. 1,5..... I to prawda są lekkie...wg mnie bardzo dobrze pasują do cięższych linek I lub SA Nauti....raczej bez szaleństw myślę o FWX 5/6 raczej pod #6... Paweł...ładny komplet❕FWX będzie za mały do linek #6, ja używam go do sznura i kija #4 i jest ok. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Wiem że na forum jest kilku miłośników kołowrotków z segmentu high end. Tu einarssony w okazyjnych cenach, jakby ktoś miał ochotę na kilkahttp://mobile.johnnorris.co.uk/shop/ty_1427-fishing-tackle-and-waders/16705-einarsson-invictus-reels-4753.html, http://mobile.johnnorris.co.uk/shop/ty_1427-fishing-tackle-and-waders/16702-einarsson-plus-reels-2487.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 (edytowane) Wiem że na forum jest kilku miłośników kołowrotków z segmentu high end. Tu einarssony w okazyjnych cenach, jakby ktoś miał ochotę na kilkahttp://mobile.johnnorris.co.uk/shop/ty_1427-fishing-tackle-and-waders/16705-einarsson-invictus-reels-4753.html, http://mobile.johnnorris.co.uk/shop/ty_1427-fishing-tackle-and-waders/16702-einarsson-plus-reels-2487.html Jak zwykle, gdy są wyprzedaże ja nie mam kasy, gdy będę ją miał będzie po wyprzedażach. Szkoda, bo tak Invictus jsk i Plus od dawna są w kręgu mojego zainteresowania. Jeśli coś dotrwa do ok. połowy lutego (w co wątpię) pewnie kupię. Edytowane 3 Stycznia 2016 przez robert.bednarczyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marckus Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 Część zestawu już jest, czyli Orvis Battenkill I, teraz tylko wędka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teethar Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 mam takiego II, strasznie hałasuje prawda? Już myślałem, żeby u kumpla co w metalu pracuje zamówić terkotkę z czegoś innego... amelinium, albo miedź? Który metal będzie "delikatniej" terkotał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marckus Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 Teethar masz rację, do cichych to on nie należy, no ale nie wszystko można mieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sierżant Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 Kolego teethar, jak już wymienisz ten trójkątny, hałasujący kamień na wykonany z aluminium lub miedzi, tego oryginała chętnie odkupię.Ja lubię hałas,,,i głośne terkotanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Ja tam lubię terkotanie mojego Orvisa a jak chcesz mieć cicho to przekręć sobie ząb na bok i już cisza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teethar Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 sierżant, a czemu chcesz go odkupić? Twój po latach ucichł? Czy się zużył w inny sposób? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sierżant Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Ach, to był żart, nie sądzę, żebyś chciał spieprzyć taki fajny kołowrotek. Chodzi mi o co innego. Ten kamień, zwany przez niektórych ząbkiem, to najtrudniejszy do wykonania element kołowrotka.Musi być twardy, bardzo twardy.W średnio wyposażonym warsztacie, posiadając precyzyjną tokarkę i frezarkę z podzielnicą, można wykonać kręcioła muchowego o parametrach lepszych, niż wyroby rynkowe, i z lepszych materiałów, np. ze stopów tytanu. Wiem, bo przed laty próbowałem swoich sił w tego typu produkcji.Niestety, nie wyszło nic z tego, wykonanie bardzo pracochłonne, przy kilkunastu sztukach wyrobu finalnego zysk nieopłacalny, a wysokiej ceny raczej nikt nie zapłaci.Kilogram stopu tytanu, sprzedawanego w wałkach, kosztuje około 100 złotych.Projekt? Żaden problem, kilka godzin nad kartką papieru, ołówek,cyrkiel i linijka. Wystarczy.Zatem w warunkach warsztatowych wykonamy kołowrotek, ale kamienia o wysokiej twardości nie. Oczywiście duże fabryki nie mają z tym problemu, są nawet specjalne maszyny do obróbki bardzo twardych materiałów, ale nikt nie przyjmie zlecenia na kilkanaście sztuk.A dlaczego "ząbek" musi być twardy? Zastanówmy się wspólnie. Kamień przeskakuje po kółku zębatym, mającym kilkadziesiąt ząbków. Na każdy obrót szpuli przypada kilkadziesiąt kliknięć. Kamień miękki szybko ulegnie zużyciu, po każdym wędkowaniu musiałby być wymieniany.Próbowałem je robić z porządnej stali, zahartowanej do wysokości 62 HRC, i nadal były zbyt miękkie.Teraz bym użył, tak doświadczalnie, jakiegoś tworzywa sztucznego, może nylonu, wydaje się właściwy, ale pewności nie mam.Drugim trudnym do wykonanie elementem jest sprężyna, dociskająca rzeczony kamień do kółka zębatego. Na tym tle wykonanie kołowrotka z hamulczykiem ciernym wydaje się banalnie proste. I dlatego nic kolego nie kombinuj, i ciesz się z posiadania wspaniałego klasyka! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian-56 Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 mam takiego II, strasznie hałasuje prawda? Już myślałem, żeby u kumpla co w metalu pracuje zamówić terkotkę z czegoś innego... amelinium, albo miedź? Który metal będzie "delikatniej" terkotał? Można na sprężynkę założyć rurkę termokurczliwą(jeśli jest tolerancja)troche wytłumi terkotanie.Marian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sierżant Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Próbowałeś, Marian, z tą rurką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi