Skocz do zawartości

Najlepszy kołowrotek muchowy - subiektywny ranking użytkowników

robert.bednarczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Ari t'hart, to już drugi tutaj zaprezentowany (pierwszego prezentowałem ja, choć nie mojego ;) ). Zdjęcia chyba jednak tutaj nie wstawiłem, więc nadrabiam :)

Ten Nautilius to jak dobrze widzę do dwuręcznej. Jakieś konkretne plany ? :)

Coś tam ze switchem planuję bowiem nad dużą północną rzekę się wybieram w czerwcu.

To uzbrojone Winstony Kacprze? Bardzo zgrabne rękojeści.

Coś tam ze switchem planuję bowiem nad dużą północną rzekę się wybieram w czerwcu.

To uzbrojone Winstony Kacprze? Bardzo zgrabne rękojeści.

Lewy oryginalnie zbrojony, a prawy z rąk Artura Banachowskiego. Obie wędki to bliźniaki, tylko inaczej ubrane - BIIx 9'6'' #5. 

Zatem trzymam kciuki nad powodzeniem misji switchowej ;)

• Like 1

Jutro coś skrobne .

Ło mamuńciu...!!! A napisz jak to się sprawdza w normalnym użytkowaniu? 

W normalnym użytkowaniu sprawdzają się znakomicie. Wiadomo, nic tak nie weryfikuje jakości  jak tylko konkretne baty w dupę w skrajnych warunkach.  Nie wiem jak Franc, ale ja każdy swój ATH eksploatuję mniej więcej tak. Po wyjęciu ze skórzanego etui  w oczy rzuca się wyjatkowo udany model i od razu czuc  bez jakiejkolwiek wątpliwości że to wyjątkowo praktyczna rzecz w każdych warunkach, na każdej wodzie.. etc.  Prawdziwe maczo. Natychmiast daje się  zauważyć idealnie skrojony pokrowczyk, genialnie zaprojektowany do każdego egzemplarza , tzn miękkim od srodka, a na zawnątrz skóra jest śliska z pieknie uformowaneym logo producenta. Zdecydowanie zapobiega to jakimkolwiek obtarciom  szlachetnie wykończonych detali. Po wzięciu go do ręki i zakręceniu korbką trudno nie zauważyć  wyjątkowej kultury  pracy. Duma i podziw człowieka rozpiera nad  geniuszem tego produktu.   Czuć ewidentnie  kunszt artystyczny producenta.  Szpuli staram się nie zdejmować bowiem jest oczywiste że rownie sprawnie się zdejmuje jak i ponownie nakłada, więc testowanie tego mechanizmu uważam za zbędne. Nawijanie i obroty korbką sprowadzam również do czynności niezbednych, czyli w praktyce do kilku pełnych obrotów. Ważne zeby były pełne ( jak  jasne pełne i zimne)..  No cóż tu też niespodzianki nie ma, bowiem  zawsze od długich lat użytkowania tak samo przyjemnie się obraca zarówno do przodu jak i do tyłu, tak samo  na początku kręcenia jak i w  kolejnych godzinach, w porach ciepłych i zimnych , toteż natychmiast przechodzę do innych rownie ważnych detali. Ot chocby nawijanie sznura. O...j zupelnie zapomniałem... Ukladania sznura na szpuli czesto nie sprawdzam, ponieważ nie nawinąłem go jeszcze  z obawy przed niepotrzebną ewentualną deformacją .. Pozostaje więc już tylko włożenie spowrotem do pokrowca. Nie ma sensu go zbytnio „zarzynać”.  Dodam tylko że zaiste - również przyjemne doznanie. Wslizguje sie bez oporów pomimo miękkiego pokrowczyka w srodku. Acha. Hamulec. To bodaj najważniejsza  część każdego kołowrotka. Akurat w przypadku tych produktów ,  mam  do nich  pełne zaufanie, wiec te czynności zalatwiam szybko i bez zbednych ceregieli ( nie zawiódł mnie nigdy, nawet na tzw "kapitalnych" sztukach..). Wystarczy jedno wnikliwe spojrzenie i stwierdzenie ( lata doświadczeń!) . Jest albo nie. I to wszystko. Oczywiście nie zdazyło mi się jeszcze nigdy stwierdzić ich braku. Musze powiedzieć ze to cholernie wytrzymale konstrukcje. Mam  je ładnych parę lat, i pomimo dość „częstego potu w boju” nadal wygladaja jak nowe. Nie do zajechania.... :rolleyes:

Edytowane przez border river
  • Like 7

Własnie minęło 5 dni  i pięć prób,  skrobnięcia na temat  F1 Traun.

Każda oczywiście z mojego punktu widzenia nie udana.

Nie umiem w tak piękne i majestatyczne słowa ubierać opisu magazynku na linkę .

Dla mnie to że troszkę podkładu i linka 4 wchodzi  , to jest już super .

Linka nigdzie nie wpada między obudowę i szpulę to drugie super .

Tryczy coś tam wyciągając linkę po braniu , jak przysnę to już rewelacja .

Ale na szczęście mamy @border river znany kolekcjoner Ari t Hart się zlitował i swoim lekkim piórem  skrobnął .

Pozdrawiam 

• Like 3

• 2 tygodnie później...

Test ciekawy i chyba niezbyt zaskakujący.

Nieodmiennie natomiast jestem zdziwiony kategoriami ceny i  designu etui, tym bardziej, że jako "hatchofil" dostrzegam zabieranie tam punkcików kołowrotkowi Hatch 4 Plus.  Niby tylko 2 małe punkty mniej niż konkurencja, ale przekłada się to na kilka pozycji w dół w tabeli ostatecznego rezultatu.

niewiele tu się zmienia. dobre młynki zawsze w czubie. mam tu na myśli lamsony, hatche, nautiliusy czy też rossy. 

którego nie wybierzemy na pewno bedzie ok. nautilusa miałem, rossa i lamsona mam, hatche mi się raczej nie podobają, wiec portfel bezpieczny :-)

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Ostatnio sprawiłem sobie coś nowego. Nie jest to kołowrotek z wysokiej półki, ale niebanalny i niepopularny (szczególnie w Europie). Wisiał taki biedny na jednym z portali aukcyjnych, że żal było go w dobrej cenie nie przygarnąć ;)

STH, firma robiąca kołowrotki od 1974r. Jako pierwsi użyli technologii CNC w produkcji kołowrotków, a swoje wyroby produkowali w... Argentynie :). Już w XXI wieku firmę STH wykupił Cortland. W latach świetności produkowali kołowrotki dla Orvisa czy Cortlanda. Korkowa okładzina cierna, ciekawa konstrukcja hamulca, który po skręceniu trzyma na beton. Kołowrotek jest kaseciakiem, sprzedawany był z 2 szpulami. Na amerykańskich forach znalazłem mnóstwo pozytywnych opinii, w większych rozmiarach stosuje się te kołowrotki na ryby egzotyczne (bonefish'e, GT), co świadczy o jakości. 

Dość ciężki, będzie dobrze wyważał wędkę w klasie #6 o długości 9-10'. Jedynie jest jeden problem, nie mam wędki w klasie #6  :ph34r:  :rolleyes:  :P

post-53391-0-11126200-1464425397_thumb.jpg

post-53391-0-47242100-1464425413_thumb.jpg

post-53391-0-57814700-1464425433_thumb.jpg

Stary filmik z produkcji:

• Like 6

• 3 miesiące temu...

No muszę się pochwalić, nie wytrzymam...

Przyfrunął dzisiaj. Hardy, model sowereign w klasie 8-9.

Zakupiony u kolegi forumowego, którego osoby nie zdradzę, bo nie wiem, czy sobie życzy.

Przepiękny. Że co, że zbyt bizantyjski? Nie, lubimy przecież przedmioty użytkowe o niebanalnej urodzie, prawda?

Szpula oparta na dwóch łożyskach kulkowych, hamulec arcyprecyzyjny, nie ma mowy o nierównym hamowaniu czy oddawaniu linki skokowo. Wykonanie jak u Hardego, żadnych niedoróbek.

Terkotka o ładnym brzmieniu, można ją wyłączyć, jak ktoś nie lubi tej muzyczki.

Kręcioł dość ciężki, ale ja lubię ciężkie kołowrotki. Te lekkie, które posiadam, leżą sobie i czekają innych czasów.

Prawdziwy władca, moim sercem od razu zawładnął, przepraszam za egzaltację :)

Będzie współpracował ze szkocką Daiwą, trzymetrową, 6-8 AFTMA. Ponad dwudziestoletnią, ale i on nie młodzian.

post-60006-0-68613100-1474044139_thumb.jpg

post-60006-0-76211500-1474044143_thumb.jpg

post-60006-0-20423200-1474044145_thumb.jpg

post-60006-0-94332500-1474044146_thumb.jpg

post-60006-0-80464600-1474044148_thumb.jpg

• Like 6

No ale nazwę to mógłbyś nam zapodać jasiek@

Pewnie się mylę ...tym niemniej Pawle zaprezentowany przez Daniela kołowrotek jak żyw przypomina mi jeden z modeli Z&M (Zakopiańskie Muchy). Słuzył mi taki dobre 3 sezony. Jeśli jednak to firmowa maszynka, za dużo więcej PLN, to zwracam honor i przepraszam za to porównanie do owego chińczyka ... :)