Skocz do zawartości

Najlepszy kołowrotek muchowy - subiektywny ranking użytkowników

robert.bednarczyk

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Witajcie,

jak powiecie mi w jaki sposób wstawić tu zdjęcia to pochwalę się moim subiektywnie najlepszym kołowrotkiem na świecie :-)

Jest to J. Ryall w wersji PALM RIM. Kołowrotek, który zagrał u boku Brada Pitt'a w "Rzece życia".

Kręciołek kupiłem a właściwie dostałem w ubiegłym roku od kolegi. Ma już ze 20 albo i więcej lat. Zanim go przejąłem był chyba używany choć wcale tego po nim nie widać. Jedynie zamszowe etui noszą wyraźne ślady użytkowania.

Na korpusie i szpulach (w sumie mam ich 4 :-) ) nie ma najmniejszej rysy.

Kołowrotek podczas użytkowania jest a jakby go nie było. Nic się o niego nie plącze, hamulec działa bez zarzutu po prostu jest tak jak ma być!

Wstawiam link z opisem kołowrotków tej firmy. Ciekawy tekst. Warto zerknąć.

http://troutmemories.macmate.me/Site/J._RYALL_STORY.html

Maciek

• Like 2

Aby wstawić zdjęcie/zdjęcia, w trakcie generowania wiadomości trzeba kliknąć przycisk "więcej opcji" i pokaże się między innymi opcja "dołącz plik", jeśli mamy zamiar wstawić fotki z dysku naszego kompa.  ;)

tak jak na "fotce" poniżej

post-46382-0-49689900-1497378285_thumb.png

• Like 2

Szczypior, może nie najlepszy na świecie, bo najlepszy w moim ci jest ręku :) , ale bardzo blisko czołówki.

Ma wszystko, co kołowrotek muchowy powinien mieć, bez zbędnych bajerów. I jest ładny, jak na klasyka przystało.

Szczerze gratuluję nabytku.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Jako "hatchofilowi" nawet mnie daleko Michałku do kosza pełnego takich cudeniek. Żebym jeszcze miał więcej czasu na łowienie ..., ostatnio jest coraz gorzej, ale urlop się zbliża. Kołowrotki Hatch są znakomite..., jakoś nie znajduję dla nich alternatywy, po paru latach użytkowania..., inna sprawa, że niezbyt szukam, bo po co.

Ja mam obsesję na ich punkcie ;-) i bardzo mi z tym dobrze! Właśnie zamówiłem 7emkę z indywidualnym malowaniem, rozmawialiśmy ostatnio o tym.

Przerzuciłem w swojej muszkarskiej karierze kilkadziesiąt młynków, ale nigdy mnie żaden tak nie wkręcił jak Hatch.

Oooj Michale nakręcasz atmosferę :)

Hatch'e to piękne maszynki ! Miałem w ręku dłuższą chwilę "5-kę" i ten odlew, spasowanie robi niesamowite wrażenie !

Zapytam na PW po ile ... a nuż trafi się jakaś promocja ;)

• Like 2

W czasie  ostatnich łowów  szczupakowych użyłem zestawu Winston b3x 9/8 oraz najlepszego z kołowrotków na większe ryby który miałem w garści -  Nautilus NV 8/9.

Mam ten kołowrotek od wielu lat, dostawał w kość jak rzadko i nadal sprawuje się świetnie.

Polecam.

post-46397-0-23318800-1499358455_thumb.jpg

• Like 6

Nautiliusy tej serii to jednak trwałe "Bestie". W Twoich rękach wymoczony w solance jak śledź bałtycki ciągle pięknie się kręci i służy. Razem z tym badylkiem jest to zestaw moim zdaniem doskonały. ten Winston ma coś takiego w sobie, co w następstwie nawet krótkiego, okazjonalnego używania pozostawia trwałą szramę na człowieku i wzmaga chęć posiadania do rozmiarów ....dużych.
  • Like 3

Witam ponownie. Kołowrotek Hardy Ultralite ASR, o którym między inn. pisałem tu:

http://jerkbait.pl/topic/43495-najlepszy-kołowrotek-muchowy-subiektywny-ranking-użytkowników/?p=2100993

...Od dwóch dni ma nowego właściciela. Niestety blaszana terkotka, praca powiedzmy taka sobie, oraz średnica 106mm zdecydowały o sprzedaży. W dodatku kilka razy miałem duże problemy ze zdjęciem szpuli. Kołowrotek nie jest zły, w mojej ocenie prezentuje się okazale, a największy jego plus to wymienne kasety. Już o nim zapomniałem, gdyż kilka dni temu zawitał pod moją strzechę następca:

IMG_3093.JPG?dl=0

Miałem okazję go przetestować. Dostał od razu linkę jak na zdjęciu. Kultura pracy- bajka. Średnica mi odpowiada: Duża 95 mm, ale nie jak koło młyńskie w przypadku Hardy'ego :D Jednak jedna wyprawa to za mało, aby stwierdzić, że jest to najlepszy "subiektywnie" jak dla mnie kołowrót :) Bo tym pozostaje niezmiennie ten egzemplarz:

IMG_3126.JPG?dl=0

IMG_3127.JPG?dl=0

IMG_3130.JPG?dl=0

IMG_3137.JPG?dl=0

IMG_3132.JPG?dl=0

IMG_3133.JPG?dl=0

IMG_3135.JPG?dl=0

IMG_3137.JPG?dl=0

IMG_3149.JPG?dl=0

Wcześniej służył mi do kijka 5 Clearwatera z linką Rio trout LT DT. 5 Obecnie przeżywa drugą młodość :D Otrzymał subtelny kijaszek "czwóreczkę", linkę Royal Wulff TT AFTMA 4, pleciony przypon Orvis'a i......to jest po prostu poezja :) Całość jest tak wyważona i tak idealnie ze sobą współgra, że w czasie łowienia zapominam że trzymam w ręce wędkę z kołowrotkiem :D Wykonanie kołowrotka, jego niska waga, terkotka i świetny hamulec sprawiają iż dla mnie jest on najlepszy. Ale żeby nie było tak kolorowo to łyżka dziekciu: właśnie szeroki zakres regulacji hamuca sprawia, że nie można go odkręcać całkowicie, gdyż mniej więcej od zera do 3/4 obrotu pokrętłem występuje zjawisko overspinu. Dla mnie to zupełnie nieistotne, ale wspomnieć trzeba. U Danielssona to zjawisko nie występuje. Całość dzisiaj sprawdzona w boju:

IMG_3153.JPG?dl=0

IMG_3141.JPG?dl=0

IMG_3151.JPG?dl=0

Pozdrawiam

• Like 5