Skocz do zawartości

Najlepszy kołowrotek muchowy - subiektywny ranking użytkowników

robert.bednarczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie co godnego polecilibyście do 700zł  w klasie 3 lub 3/4 ? Fajnie był kręcioł był lekki.

Kijek mam na małe rzeczki Sage VT2 7'9" line 3 

Na kręcioła chciałbym nawinąć Micro Skagit WF3F

Edytowane przez Kajtelek2

A ja, Paweł, nadal lubię te warczące angole. I na takie łowię, na ogół.

Pięknie warczą, a może śpiewają, niektóre modele Younge'a. Jak coś przytnę, to za zakrętem bystrej rzeki słychać :)

I ja dość szybko polubiłem ten dźwięk mojego Younga. Choć z początku drażnił ????

post-46323-0-63572600-1602139525_thumb.jpg

• Like 3

A ja, Paweł, nadal lubię te warczące angole. I na takie łowię, na ogół.

Pięknie warczą, a może śpiewają, niektóre modele Younge'a. Jak coś przytnę, to za zakrętem bystrej rzeki słychać :)

Sierżancie - tu mam jednego terkotkowca. Daje po uszach, ale temu to wszystko wybaczam ;)

post-46397-0-33601100-1602267054_thumb.jpg

Ale wśród klasyków sa też kompletne milczki i cichacze. Ten staruszek przykładem,  hamulec cierny o średniej precyzji.

post-46397-0-02284100-1602267005_thumb.jpg              post-46397-0-62922800-1602267028_thumb.jpg

Nie ukrywam jednak, że łowię na nie wyjątkowo, mam inne typy " na teraz" :)

• Like 7

Moim zdaniem najpiękniejszy w całej ich historii i chyba najbardziej poszukiwany. A precyzję prawie każdego da się poprawić, podobnie jak wyciszyć terkotkę tego Złotego Księcia.

Takie były czasy, że firma Ross nazywała swój kołowrotek...Ross. :D.

Firma Winston podawała wagę wędzisk w gramach i uncjach, a długość w centymetrach i stopach. I to na blanku, a nie w katalogu.

Katalogowy opis wędzisk Hardy zawierał najdrobniejsze szczegóły...Tabele kojarzyły wędziska z kołowrotkami... Próżno szukać tak precyzyjnych danych na nowych modelach i w dostępnych w sieci opisach...

.Funkcja " olew " włączona.

Rosa rozkręcę i sfotografuję wnętrze przy ładnym slońcu, choć tam po prawdzie prawie nic nie ma...

Ten golden to JLH Jachu :). Niech sobie warczy... :rockon: 

dobranoc

Takie były czasy, że firma Ross nazywała swój kołowrotek...Ross. :D.

Firma Winston podawała wagę wędzisk w gramach i uncjach, a długość w centymetrach i stopach. I to na blanku, a nie w katalogu.

Katalogowy opis wędzisk Hardy zawierał najdrobniejsze szczegóły...Tabele kojarzyły wędziska z kołowrotkami... Próżno szukać tak precyzyjnych danych na nowych modelach i w dostępnych w sieci opisach...

.Funkcja " olew " włączona.

Rosa rozkręcę i sfotografuję wnętrze przy ładnym slońcu, choć tam po prawdzie prawie nic nie ma...

Ten golden to JLH Jachu :). Niech sobie warczy... :rockon:

dobranoc

Nie tak do końca Paweł, że tylko Ross. Ta seria miała oznaczenie "R" (tu link na potwierdzenie http://thefiberglassmanifesto.blogspot.com/2011/10/christians-ross-r-series-collection.html). Tak mi się właśnie coś pamiętało z katalogu Rudiego Hegera z pierwszej połowy 90-tych. Jednak JLH? Trochę trudno mi było rozpoznać bez widoku frotowej strony szpuli. Tu była istotna różnica wyglądzie. Niech sobie warczy. :D Tak, tamten Hardy był także pod tym względem bezbłędny. Ile tam było opisanych szczegółowo ugięć muchówek! Wystarczyło wziąć do ręki katalog i wszystko było wiadome. Który kijek z którym kołowrotkiem ożenić, do czego to służy, ciężar i długość dla nas i Jankesów, kolory omotek i nawet tippetów w nich, itd. A dzisiaj? Jak nie dopytasz posiadaczy sprzętu, to niewiele o nim dowiesz się ze strony internetowej producenta. 

PS: Paweł, dwa dni temu znalazłem Twoją wizytówkę sprzed ćwierć wieku. Chyba muszę zwrócić, bo tam jeszcze Niecała, Szkolna i numer telefonu na korbkę? :)

• Like 3

Nie tak do końca Paweł, że tylko Ross. Ta seria miała oznaczenie "R" (tu link na potwierdzenie http://thefiberglassmanifesto.blogspot.com/2011/10/christians-ross-r-series-collection.html). Tak mi się właśnie coś pamiętało z katalogu Rudiego Hegera z pierwszej połowy 90-tych. Jednak JLH? Trochę trudno mi było rozpoznać bez widoku frotowej strony szpuli. Tu była istotna różnica wyglądzie. Niech sobie warczy. :D Tak, tamten Hardy był także pod tym względem bezbłędny. Ile tam było opisanych szczegółowo ugięć muchówek! Wystarczyło wziąć do ręki katalog i wszystko było wiadome. Który kijek z którym kołowrotkiem ożenić, do czego to służy, ciężar i długość dla nas i Jankesów, kolory omotek i nawet tippetów w nich, itd. A dzisiaj? Jak nie dopytasz posiadaczy sprzętu, to niewiele o nim dowiesz się ze strony internetowej producenta. 

PS: Paweł, dwa dni temu znalazłem Twoją wizytówkę sprzed ćwierć wieku. Chyba muszę zwrócić, bo tam jeszcze Niecała, Szkolna i numer telefonu na korbkę? :)

Dziękuję za ten link ( tam jest prawie wszystko i taki fajny interdyscyplinarny opis kołowrotka :wub: ) i Twój komentarz. To ciekawe jak zmienia się nasz świat...Ten muchowy i ten drugi, inny  :)

Czas popyla, jeden z panów H na okładce katalogu z 1978...

post-46397-0-44696800-1602308628_thumb.jpg

• Like 4

Na jakim kiju ten Ross "wisi"? Zrobiony z blanku? Uchwyt taki jakiś ... mi znany.

To Balzer Colonel zrewitalizowany przez Wojtka Grocholę dla mojego Taty.

Uchwyt, korek są nowe, część przelotek też. Blank genialny-dwuczęściowa 8 stopowa 5-ka kupiona w 1982 ( ? ). Balzer używał ponoć blanków Daiwy.

• Like 2

Ano popyla. Niektórzy twierdzą nawet, że ktoś opanował tę zdolność i nam zegar szybciej teraz podkręca. Kiedyś mi się chciało robić kilometry w lesie, dzisiaj spaceruję i zbieram nie mniej grzybów. A jutro nie pojadę pod zwalony most, gdzie dzisiaj ponoć tylko okonki można połowić, bo ten bolek, który tam gania ma być wyjątkowo sprytny. No i Płytnica bez Pana Samochodzika i Generała i ich porannych spotkań przed sklepikiem (z głośną wymianą poglądów  ;)), to już nie to samo. Może wybiorę się gdzieś pogapić w spławik? Może wstanę rano, popatrzę w niebo i stwierdzę, że dzisiaj płotki z Rusałki na sanowe nimfki? :)  Może nawet tego nie będzie mi się chciało i machnę parę much na jesienne szczupaki? A może skrobnę coś w temacie? Leżą u mnie dwa nawet najbardziej subiektywnie nie najlepsze kołowrotki, ale dość ciekawe i tylko problem ze wstawianiem zdjęć mnie powstrzymuje.  

• Like 4

witam

Godnym następcą Ross-a zaprezentowanego przez Pawła jest Ross Colorado LT ( tak Ross reklamował nowy model )

Używam od dwóch lat ( 2 sztuki + szpula) .Dzielnie walczą z pstragami i lipieniami .

Hamulec "ręczny" :) .Terkotka - przy zwijaniu ledwo słyszalna / przy oddawaniu sznura głośniejsza

Mają dożywocie u mnie  :clappinghands:

Kłaniam się Marian

post-51629-0-11221800-1602326433_thumb.jpg

post-51629-0-99493300-1602326470_thumb.jpg

post-51629-0-91230600-1602326551_thumb.jpg

Edytowane przez marian-56
  • Like 7

Witam

Zapraszam do Wrocławia :)

Pokretło jest wykonane z tworzywa zwanego micarta ( dawniej tekstolit po polsku) W latach 70-tych mówiło się ,że to "szmaty" prasowane z żywicą pod cisnieniem ,w tamtych latach używałem do rękojeści noży które robiłem z łożysk.

Od listopada dostępna nowa wersja Ross-a Colorado bez LT ( cięższy niż poprzednia wersja )

http://www.rossreels.com/shop/reels/colorado.html

Kłaniam się Marian

Edytowane przez marian-56

• 3 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...

Dla przeciwwagi wielkim tego świata, skromna ale jakże użyteczna ULTEGRA 78.

Kołowrotek sparowany z leciwym szkockim kijem - AQUAREX By Sharpe's of Aberdeen 9.6 #8.

Fajny poręczny zestaw na szczupaki, linka Rio OB pływająca, stara seria z długą głowicą.

post-46662-0-12610700-1614712116_thumb.jpg post-46662-0-65392500-1614712123_thumb.jpg

post-46662-0-83947700-1614712132_thumb.jpg post-46662-0-60731100-1614712143_thumb.jpg

Edytowane przez Andrzej Stanek
  • Like 8