peresada Opublikowano 4 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2021 Podstawowy błąd,wybieranie luzu kołowrotkiem,zero szans.Mam dużą wprawę w wybieraniu ręką,wiele lat łapania na przepływankę ze spławikiem oczywiście jak nie było tyczek,zdarza mi się nie zdążyć ale na tym polega radość łapania.Cieszy mnie jak rybie uda się mnie wykiwać.Zapewne to prawda. Co ciekawe nie zdarza mi się to kiedy używam dużego arbour. Łowię swingiem więc linka jest napięta czasy czas. Oczywista jest inaczej kiedy ryba zaczyna płynąć w moim kierunku. Generalnie large arbour załatwia problem Sent from my Pixel 4a (5G) using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 4 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2021 No niestety.Klasyka choć ładna nie ma u mnie też zastosowania.Denerwująca przy małej średnicy jest prędkość zwijania linki.Chociaż sam ryby holuję z ręki to właśnie ta przypadłość eliminuje posiadanie kołowrotka o małej średnicy.A jaki kij do tego używasz że leci na pysk?Łowię loomisem imx 3111.Nie jest to duży kłopot, bo w swingu trzymam po prostu kij trochę wyżej ( prawie za blank)Pozdrowka Sent from my Pixel 4a (5G) using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 6 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2021 Ja poszedłem w tym roku w klasykę - niedawno dojechał do mnie Hardy Perfect Taupo (3 7/8"). Zobaczymy jak się spisze na trociach .Piękny i piekielnie głośny.Dodałem fotki: 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xiaou Opublikowano 7 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2021 Piękny cukierek! Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabadaon Opublikowano 15 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2022 Cześć koledzy.Stałem się szczęśliwym posiadaczem Sage z-axis 590 w dwóch kawałkach. No teraz trzeba jakiś fajny kręciołek do niego przypasować. Poradzicie coś?Martin jeszcze raz dziękuję!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 15 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2022 Cześć koledzy.Stałem się szczęśliwym posiadaczem Sage z-axis 590 w dwóch kawałkach. No teraz trzeba jakiś fajny kręciołek do niego przypasować. Poradzicie coś?Martin jeszcze raz dziękuję!!!Do zielonego chyba najlepiej pasuje złoty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabadaon Opublikowano 15 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2022 Nie chodzi o kolor???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 15 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2022 Alez oczywiscie, ze chodzi 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marszal Opublikowano 18 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2022 Do zielonego chyba najlepiej pasuje złoty. I zielony również. Z_Axis ma srebrny uchwyt, zatem ładnie komponuje się się z kołowrotkiem o srebrnej stopce i w kolorze zielonym.Nieźle prezentuje się również z zielonym Nautiliusem i czarną stopką. Cały srebrny również ujdzie, wówczas uchwyt kołowrotka i sam kołowrotek tworzą całość. Estetyka ma znaczenie, może nie w łowieniu ale w poczuciu dobrze skomponowanego zestawu jak najbardziej.Pozdrawiam. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marszal Opublikowano 18 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2022 Coś w takiej kolorystyce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabadaon Opublikowano 18 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2022 A co to za maszynka?Rzeczywiście pięknie by spasowała do tego Sage.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marszal Opublikowano 18 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2022 A co to za maszynka?Rzeczywiście pięknie by spasowała do tego Sage.. Nautilius FWX 3-4. Aktualnie zastąpiony przez wytwórce z Florydy przez Nautilius MX. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marszal Opublikowano 18 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2022 (edytowane) Możesz jeszcze poszukać na stronie Vosseler, niemieckiego producenta kołowrotków.Np. taki, akurat niebieski wczytał się ale są i zielone.https://vosseler.com/en/german-fly-fishing-reels/33-583-fly-reel-tryst-aluminium.html#/33-line_weight-3_4/39-color-blue Edytowane 18 Marca 2022 przez Marszal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabadaon Opublikowano 18 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2022 Super, poczytam, dziękuję. A ten konkretnie z Twojego wcześniejszego postu, to co to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marszal Opublikowano 18 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2022 Super, poczytam, dziękuję. A ten konkretnie z Twojego wcześniejszego postu, to co to? Nautilius FWX 3-4, juz nieprodukowany. Ale ma następcę. Poniżej link do wielkości XL ale powinieneś zapytać o rozmiar XM. https://allegro.pl/oferta/kolowrotek-nautilus-xl-6-7-8-zielony-ciemny-10584117901 Będzie tańszy. Niestety te kolorowe to wersja Custom i są droższe. Pytaj pod tym linkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszek11 Opublikowano 18 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2022 (edytowane) I zielony również. Z_Axis ma srebrny uchwyt, zatem ładnie komponuje się się z kołowrotkiem o srebrnej stopce i w kolorze zielonym.Nieźle prezentuje się również z zielonym Nautiliusem i czarną stopką. Cały srebrny również ujdzie, wówczas uchwyt kołowrotka i sam kołowrotek tworzą całość. Estetyka ma znaczenie, może nie w łowieniu ale w poczuciu dobrze skomponowanego zestawu jak najbardziej.Pozdrawiam.Estetyka ma bardzo duże znaczenie......:-)Do srebrnego uchwytu pasuje srebrna stopka, na przykład jak w Winstonie Perfect. Oczywiście "trochę" się ten Sage gryzie się z Winstonem bo filozofia budowania sprzętu ciut inna ale myślę że szczęśliwy użytkownik zniósłby ten mały zgrzyt.... Ostatnio taki wypłynął w komisie FF i ledwo się powstrzymałem bo mi akurat od dłuższego czasu coś takiego chodziło po głowie do #4 TMF..... Czasy ciężkie, trzeba czasami bywać rozsądnym. tomaszek11 Edytowane 18 Marca 2022 przez tomaszek11 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszek11 Opublikowano 18 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2022 Nie mam tylko pewności czy nikel na uchwycie ZAxisa nie ma cieplejszego odcienia niż ten w stopce Winstona......:-)Ale przynajmniej drewienko w korbce nawiązuje do złotych tipetów...... tomaszek11 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marszal Opublikowano 18 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2022 Estetyka ma bardzo duże znaczenie......:-)Do srebrnego uchwytu pasuje srebrna stopka, na przykład jak w Winstonie Perfect. Oczywiście "trochę" się ten Sage gryzie się z Winstonem bo filozofia budowania sprzętu ciut inna ale myślę że szczęśliwy użytkownik zniósłby ten mały zgrzyt.... Ostatnio taki wypłynął w komisie FF i ledwo się powstrzymałem bo mi akurat od dłuższego czasu coś takiego chodziło po głowie do #4 TMF..... Czasy ciężkie, trzeba czasami bywać rozsądnym. 1.jpg 2.jpg tomaszek11 Ładniutki ten klasyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marszal Opublikowano 18 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2022 A tak wyglądają razem, Z-Axis i Nautilius. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabadaon Opublikowano 19 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2022 (edytowane) Marszal pięknie dziękuję za wskazówki.Twój kijek super się prezentuje z tym kołowrotkiem. Klasa !!!Z ciekawości, Twój Nautilius to XM? Edytowane 19 Marca 2022 przez jabadaon 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 19 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2022 Cena tego winston perfect taka nie za mała ????. Ale kołowrotek piękny, mam perfecta do dh. Jeszcze nie miał okazji zagrać pod rybą. Jak szukasz czegoś wyjątkowego to zerknij na ath. Tanio nie będzie, ale jak uda Ci się okazyjnie kupić to niezła lokata, a i użytkowo rewelacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 19 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2022 Po pierwsze gratuluję wędziska. Wzór wszechstronności.Do Twojego kijka optymalnym jest zielony Nautik FWX 5-6.I kolorystycznie i wagowo.Na ebay można trafić, warto.Lub Nautik XM w zielonym customowym wydaniu. Także świetnie wyważa, nie wszyscy lubią ażurową konstrukcję.Mam fotki w telefonie, coś wstawię , jeśli system łyknie.Tak więc-Mario Marszał nasz polowy- jak zwykle ma czuja. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 19 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2022 . Kolorystycznie zestaw najlepiej uzupełnia srebro lipienia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabadaon Opublikowano 19 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2022 Pawle, ciężko było znaleźć, ale dzięki forumowemu koledze został namierzony i kupiony w Austrii.Tego Nautiliusa już szukam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marszal Opublikowano 20 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2022 Marszal pięknie dziękuję za wskazówki.Twój kijek super się prezentuje z tym kołowrotkiem. Klasa !!!Z ciekawości, Twój Nautilius to XM?To starsza wersja, FWX w rozmiarze 3-4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi