Endern Opublikowano 30 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2022 Lamson liquid co o nim myślicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bezi Opublikowano 30 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2022 Liqiud jest jak volkswagen w wolnym tłumaczeniu, czyli dla ludu. Bardzo przyzwoite konstrukcje, odpowiednio spasowane. Dosyć lekkie przez ażurowość, ale te które macałem, były godne polecenia. Moim zdaniem warto, bo za kilka stów masz kołowrotek i szpule. Lamsony nigdy mnie nie zawiodły. Chociaż na codzień liquida nie używałem. Jak każdy Lamson, szybko straci napisy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybarak Opublikowano 30 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2022 Zgoda, poza napisami ciężko zedrzeć Lamsona. W moim dziewiętnaście lat eksploatowanym Velocity w jednej ze szpul ucichł clicker, reszta działa jak nowa. Ja w cenie nowego liquida bym poszukał jednak wyższego, ciętego cnc modelu na rynku wtórnym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endern Opublikowano 30 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2022 Np który ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybarak Opublikowano 30 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2022 Np. velocity, litespeed, różne modele tych serii bywają na giełdzie po 5-7 stów. W tej cenie widywałem nawet nieużywane sztuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 30 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2022 Mialem\mam dwa trzypaki w wielkosci 3,5. Uzywalem w solance i od strony technicznej problemu nie sprawialy w ogole. Po kazdym lowieniu plukane w slodkiej wodzie. Jednak ta czarna powloka, pomimo tego, ze o sprzet dbam, zaczela miejscami odpadac i kolowrotek wygladal jak porysowany. Nie wiem jakby sie zachowywala ta powloka podczas lowienia tylko w slodkiej wodzie. Relacja ceny do jakosci moim zdaniem bardzo wysoka. Poza tym jesli potrzebujesz wiecej niz jednej szpuli to opcja, ktora naprawde warto wziac pod uwage. Sprzedalem tylko dlatego, ze kupilem inne kolowrotki i byl to kaprys, a nie wzgledy pragmatyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 31 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2022 Mialem\mam dwa trzypaki w wielkosci 3,5. Uzywalem w solance i od strony technicznej problemu nie sprawialy w ogole. Po kazdym lowieniu plukane w slodkiej wodzie. Jednak ta czarna powloka, pomimo tego, ze o sprzet dbam, zaczela miejscami odpadac i kolowrotek wygladal jak porysowany. Nie wiem jakby sie zachowywala ta powloka podczas lowienia tylko w slodkiej wodzie. Relacja ceny do jakosci moim zdaniem bardzo wysoka. Poza tym jesli potrzebujesz wiecej niz jednej szpuli to opcja, ktora naprawde warto wziac pod uwage. Sprzedalem tylko dlatego, ze kupilem inne kolowrotki i byl to kaprys, a nie wzgledy pragmatyczne. zależy, do czego ma służyć ten Lamsonbo nie jest full cage (pełna rama)czasem potrzebna 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endern Opublikowano 1 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2022 Jeśli chodzi o kołowrotek Hardy Marquis LWT. Jakiej wielkości dobrze wyważy kijek w 3 klasie długość 7.2-7.6. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 2 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2022 Jeśli chodzi o kołowrotek Hardy Marquis LWT. Jakiej wielkości dobrze wyważy kijek w 3 klasie długość 7.2-7.6. ?Zajrzyj na 4,5,6 stronę wątku, tam jest opis kilku podobnych kołowrotków, w tym Marquisa 6. Warto wiedzieć o ich cechach, nie wszystko musi się podobać współczesnemu użytkownikowi.Podobne wędzisko połączył bym z Marquisem nr 4 lub 5 , lepiej trochę zbyt ciężki, niż odwrotnie.Piątka, w razie potrzeby wyważy też trochę cięższe, dłuższe wędzisko.Warto zajrzeć do początku, starszych wpisów- odwalono tam niewąską informacyjną robotę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 2 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2022 Zajrzyj na 4,5,6 stronę wątku, tam jest opis kilku podobnych kołowrotków, w tym Marquisa 6. Warto wiedzieć o ich cechach, nie wszystko musi się podobać współczesnemu użytkownikowi.Podobne wędzisko połączył bym z Marquisem nr 4 lub 5 , lepiej trochę zbyt ciężki, niż odwrotnie.Piątka, w razie potrzeby wyważy też trochę cięższe, dłuższe wędzisko.Warto zajrzeć do początku, starszych wpisów- odwalono tam niewąską informacyjną robotę. racjanajgorzej, jak "kij leci na pysk" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 3 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2022 Pytanie trochę z bańki, mam/miałem dwie wędki 8' 4wt, jedną wyważa doskonale kołowrotek o masie brutto z nawojem 94g, a drugą 126g. Łatwo sobie wyobrazić dlaczego. Mam małe doświadczenie, ale nauczyłem się, że lepiej jak kij jest lekko niedoważony, niż przeważony, bo wtedy tracimy całkowicie czucie sznura. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 4 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2022 (edytowane) Wszystko już było.http://jerkbait.pl/topic/22599-wywa%C5%BCenie-zestawu/?hl=wywa%C5%BCenie Edytowane 4 Listopada 2022 przez Paweł Bugajski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 7 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2023 Wygląda na to że zostały już mi tylko Lamsony ( pomijam Danielsona Control, którego z chęcią wymienię na Arx'a jak ktoś ma)Tu nowy zakupiony specjalnie do mojego pstragowego Meisera. Pięknie wyfrezowany, chociaż nie bardzo mi się podobają te pomarańczowe wstawki.Oczywiście "pelna klatka" co ma zasadnicze znaczenie przy cienkich runningach mono.Hamulec jak malina, jak to u Lamsona.Będzie z niego pociecha... Sent from my SM-G781W using Tapatalk 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 30 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2024 Trafił do mnie taki chyba dość leciwy Ryobi 445. Pęknięty jest plasitykowy element hamulca, druga strona też sprawia wrażenie jakby była bliska pęknięciu. Do tego ufajdany w środku był jakimś towotem, większość wyczyściłem. Zna ktoś z was tą konstrukcje i napisze kilka słów o nim ? Można ten plastik czymś próbować kleić? Hamulec niby coś tam działa jak się tą śrubkę wykręca. Podoba mi się on, nie jest ciężki (156 gr z podkładem) to przykręcił bym sobie go do jakiejś wędki w sezonie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzymonP Opublikowano 30 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2024 Wygląda na to że zostały już mi tylko Lamsony ( pomijam Danielsona Control, którego z chęcią wymienię na Arx'a jak ktoś ma)Skąd taka decyzja? Danielsson sprawuje się gorzej od Lamsonów? Tutaj na Pomorzu towarzystwo jest od lat dość mocno "zlamsonowane". O czymś to świadczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 30 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2024 Moim zdaniem Lamson ma po prostu wszystko to co powinien mieć dobry kołowrotek muchowy. Bardzo lubię prawdziwe large arbor, bezobsługowy i bardzo precyzyjny hamulec i niezawodność. Control poleciał do Irlandii i w to miejsce udało mi się trafić arxa ( używka za 150usd, niestety kolor champagne a nie czarny ale za te pieniądze to i tak okazja) Więc obecnie wszystkie moje młynki to Lamson. Danielssony to również bardzo dobre mlynki w bardzo dobrych pieniądzach i też je bardzo polecam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 31 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2024 (edytowane) @OloPeWrzuć fotkę szpuli żeby było wiadomo jak ten element na nia naciska i ją przyhamowuje. Wyglada że trzeba dorobić. Materiał prawdopodobnie teflon. Można zastosować poliamid, polietylen, coś na pewno trzeba zdobić. Skleić się na pewno nie da. Najlepiej przenieść temat do wątku Naprawy, Tunning, Majsterkowanie. _______ Edytowane 31 Grudnia 2024 przez trout master Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 31 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2024 Trafił do mnie taki chyba dość leciwy Ryobi 445. Pęknięty jest plasitykowy element hamulca, druga strona też sprawia wrażenie jakby była bliska pęknięciu. Do tego ufajdany w środku był jakimś towotem, większość wyczyściłem. Zna ktoś z was tą konstrukcje i napisze kilka słów o nim ? Można ten plastik czymś próbować kleić? Hamulec niby coś tam działa jak się tą śrubkę wykręca. Podoba mi się on, nie jest ciężki (156 gr z podkładem) to przykręcił bym sobie go do jakiejś wędki w sezonie.Drukarka 3D albo metalowy element dorobiony na CNC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 31 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2024 @OloPeWrzuć fotkę szpuli żeby było wiadomo jak ten element na nia naciska i ją przyhamowuje. Wyglada że trzeba dorobić. Materiał prawdopodobnie teflon. Można zastosować poliamid, polietylen, coś na pewno trzeba zdobić. Skleić się na pewno nie da. Najlepiej przenieść temat do wątku Naprawy, Tunning, Majsterkowanie._______Pełna zgoda.1.Bez foty szpulki trudno o jednoznaczną ocenę co i jak2.Odtworzenie elementu może być karkołomne, jak mówią, nie warta skórka itd.3.Jeśli nie ma wartości sentymentalnej, to bym zaniechał( olał w nowomowie)4.Hamulce tego typu są anachroniczne, zakres hamowania wąski.5.Jeśli naprawisz, koniecznie napisz i zostaw w wątku i to jedyny punkt w którym z troutmasterem się nie zgodzę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 31 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2024 Płyta poliamidowa jest tania i łatwo dostępna, a ploter frezujący powinien bez problemu coś takiego wyciąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 1 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia Dziekuje panowie za odzew. Kołowrotek dla mnie bez wartości sentymentalnej, rynkowa też nie wielka ???? lubię takie klasyczne konstrukcje, stan ładny więc mi się światełko zapaliło ze zamiast wylądować na śmietniku to mi posłuży. Jak się nie uda dorobić tej części to i beż hamulca mogę używać. Na ryby jakie w większości łowię to z ręki dam radę ???? Wszystkiego dobrego na Nowy Rok! I prywatnie i wędkarsko ???? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 1 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia Dziekuje panowie za odzew. Kołowrotek dla mnie bez wartości sentymentalnej, rynkowa też nie wielka ???? lubię takie klasyczne konstrukcje, stan ładny więc mi się światełko zapaliło ze zamiast wylądować na śmietniku to mi posłuży. Jak się nie uda dorobić tej części to i beż hamulca mogę używać. Na ryby jakie w większości łowię to z ręki dam radę ???? Wszystkiego dobrego na Nowy Rok! I prywatnie i wędkarsko ????Bez hamulca to się będą robić brody.Faktycznie jakby kawałek płyty poliamidowej wziąć to można by z grubsza wyciąć a potem dremelkiem dokładnie dojechać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 2 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia Żeby coś doradzić (jakiś zamiennik) trzeba widzieć szpule od strony "hamulca". Poznać sposób hamowania. Bez tego można sobie popisać. Patrząc na te fotki co są wyglada mi to na system click&pawl (link niżej). https://www.ebay.com/itm/285612819449 Jeżeli to "clicker" to plastik można zastąpić innym sprężystym materiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 2 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia To dokładnie ten kołowrotek. Jutro postaram się zrobić fotki i tu wrzucić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 2 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia (edytowane) No nie za bardzo ten sam. Kołowrotek z ebaya to model 455, a ten z pękniętą sprężyną - 445Jest to chyba kołowrotek z ciernym hamulcem, bez clickera. Tutaj egzemplarz z metalową sprężyną: https://www.musicar.rs/cekrk-ryobi-445/Sprężynka wygląda na dorabianą. Edytowane 2 Stycznia przez Pluszszcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi