Skocz do zawartości

Deklaracja OFE, ostani dzwonek

Krzysiek_W

Rekomendowane odpowiedzi

Czas jest do jutra, do końca dnia. Wybierając OFE z niczego nie rezygnujecie, ani nic nie zyskujecie. Z Waszej składki, która w całości idzie na wypłaty obecnych emerytur, tylko 2,93% idzie na OFE. W dodatku i tak na 10 lat przed przejściem na emeryturę składki z OFE zostaną zabrane do ZUS. Jeśli macie 30-40 lat i tak nie dostaniecie żadnej emerytury, za to możecie wypełnić ten formularz i nie być obojętnymi.

Formularz jest tu:

http://emerytura.gov.pl/wp-content/uploads/2014/03/O%C5%9AWIADCZENIE.pdf

Niestety trzeba się pofatygować osobiście, albo nadać pocztą. Deklaracja elektroniczna jest, ale nie działa. Ponieważ rząd z całych sił próbuje zniechęcić do deklaracji, aby potwierdzić elektroniczną rejestrację na stronie ZUS  trzeba udać się tam osobiście. Więc i tak lepiej wydrukować, wypełnić to sobie i dostarczyć. 5 min roboty, zachęcam jeśli jeszcze tego nie zrobiliście, a się wahacie.  

Edytowane przez Krzysiek_W
  • Like 3

Jeżeli z niczego nie rezygnujemy i niczego nie zyskujemy. To po co to robić? Pytam bo temat mnie interesuje, a nie wiem jakie ma to przynieść mi korzyści?

Ech... Bo za Twoją i Twoich bliskich kasę, którą odkładaliście na OFE były kupione obligacje skarbowe. Czyli Pożyczyłeś kasę Państwu. Potem przyszedł oprawca i powiedział:" dawaj te obligacje i spie...laj". Tyle możesz zrobić. No chyba, że jest Ci to kompletnie obojętne. 

• Like 2

Sens złożenia deklaracji do OFE można skwitować jednym męskim cytatem: "W imię ZASAD sku...synu!". Pierwsze co zrobiłem na urlopie to złożyłem deklarację pozostawienia części środków w OFE  ;)

Odbiegając nieco od głównego nurtu dyskusji, zastanawiam się coraz częściej, czy jedynym sensownym rozwiązaniem w obecnych [sur]realiach nie jest egzystencja w szarej strefie i przygotowanie niezbędnych zasobów, np. ostrej amunicji i stadka cane corso, na okoliczność wizyty tych, którzy chcieliby swoje lepkie łapska wyciągnąć po to, co wypracowałem.

Organy państwa są w stanie postępującej degeneracji i pomocy nie można się po nich spodziewać. Przykład? Mojej lubej zajumali komórkę- dostarczyliśmy nowy numer telefonu bo miała konto w jakimś dedykowanym serwisie producenta i widzieliśmy zmianę kart a policja miała przez pewien okres możliwość namierzenia komórki. Po dwóch miesiącach otrzymaliśmy postanowienie o umorzeniu postępowania; były pies powiedział nam, że z namierzeniem aktywnego telefonu nie byłoby żadnych problemów gdyby tylko [dys]funkcjonariusze mieli życzenie przeprowadzić czynności rzetelnie. Inny przykład? Na wyniki sekcji zwłok bliskiej mi osoby czekam już ponad trzy miesiące bo biegły "łapie różne fuchy" i prokuratura nie może go namówić do przeprowadzenia badań.

Jako osoba, która straciła 5 lat życia na prawie mówię Wam, że jeśli macie możliwość to lejcie ciepłym moczem na to towarzystwo, kombinujcie ile się da żeby obejść system bandyckich danin, bezsensownych zakazów i róbcie to co sobie zaplanowaliście bez oglądania się na złodzieja, który Wam czegoś zabrania albo wyciąga łapska jak brudny menel i sapie "daj na gula wina w Sowie & Co".

Z resztą jaki mandat moralny do pouczania mnie co mam robić ma podmiot, który do PKB wlicza handel narkotykami i prostytucję.

post-50550-0-45562500-1406722463_thumb.jpg

• Like 4

Jako osoba, która straciła 5 lat życia na prawie mówię Wam, że jeśli macie możliwość to lejcie ciepłym moczem na to towarzystwo, kombinujcie ile się da żeby obejść system bandyckich danin, bezsensownych zakazów i róbcie to co sobie zaplanowaliście bez oglądania się na złodzieja, który Wam czegoś zabrania albo wyciąga łapska jak brudny menel i sapie

attachicon.gifimages.jpg

Niestety, ale to jedyne słuszne wyjście

Jako osoba, która straciła 5 lat życia na prawie mówię Wam, że jeśli macie możliwość to lejcie ciepłym moczem na to towarzystwo, kombinujcie ile się da żeby obejść system bandyckich danin, bezsensownych zakazów i róbcie to co sobie zaplanowaliście bez oglądania się na złodzieja, który Wam czegoś zabrania albo wyciąga łapska jak brudny menel i sapie "daj na gula wina w Sowie & Co".

Wiesz. Wg, szacunków rodzimych badaczy mamy w PL szarą strefę na poziomie ok. 29%. Z drugiej strony jest pewien (nie pamiętam jak się nazywa) typ, który naukowo fascynuje się patologiami we Włoszech. Wziął się za badanie naszego podwórka i on z kolei szacuje, że biorąc pod uwagę działalność której i tak zaksięgować się formalnie nie da, czyli źródlła takie jak: prostytucja, czy narkotyki inne niż te które sprzedaje Państwo, a jednocześnie narkotyki legalne (nikotyna+wóda), ale bez akcyzy, to jesteśmy na poziomie 40%. Do tego należy dodać 25% pracujących w budżetówce, którzy niczego nie produkują, a składki płaci za nich państwo, czyli nie płaci. Do grupy 45letnich emerytów biorących po 3500 zł emerytury, netto (ilu podatników z minimalną krajową musi się miesięcznie na tekiego jednego zrzucać? )To jest jakiś punkt wyjścia do wyobrażenia o obecnej i przyszłej szarej strefie. 

• Like 2

Tak na dobrą sprawę to co złego jest w tej szarej strefie? Szukam nazwy odpowiadającej w tym kontekście prawilnemu chłostaniu się podatkami, bo jeżeli strefa o której mówimy jest szara, to z ustrojem podatkowym, w którym funkcjonujemy jako uczciwi tępi obywatele, kojarzy mi się tylko ciemna du..a. System składek jaki obowiązuje na terenie RP ma w założeniu zagwarantować realizację celów tzw. solidarności społecznej. Jak dobrze wiemy jest to konstrukcja całkowicie fikcyjna, ponieważ lwią część przeżera świnia. Chociażby z faunistycznego porównania widać, że wyżeranie lwu przez trzodę jest nienaturalnym ewenementem, urągającym prawom natury  :lol:

• Like 2

z 10 lat temu  wszelkiej maści politycy...znani zreszta do dziś namawiali na ofe...............................10 lat mineło i te same mendy namawiają na wyjście z ofe.................ukochany kraj...........umiłowany kraj.............piekne góry  i wioski................ :angry:

Sporo lat temu zlikwidowałem tzw. 3 filar gdy okazało się, że po 4 latach "oszczędzania" z wpłaconych tam 30 tys zostało mi ok. 7 tys... Zlikwidowałem konto, pomimo, że tłumaczono mi cierpliwie, że na początku zawsze tak jest ale jak poczekam 20 lat na pewno będę bogaty.

Nie wierzę ani w pozostanie ani w niepozostanie w OFE. Nie ma to najmniejszego znaczenia. I tak kiedyś system dojdzie do ściany i trzeba będzie dokonać odkrycia, że np. rolnik, który ma 200ha ziemii nie powiniem płacić mniej na ZUS niż kasjerka w markecie, że 95% policjantów wykonuje zwykłą nudną robotę bez żadnych zagrożeń i może mogą na emeryturę zapracować "normalnie", że jest tylko garść górników, którzy wykonują naprawdę ciężką i niebezpieczną pracę, że nie każdy prokurator walczy z ośmiornicą. I tak dalej. Innym olśnieniem będzie to, że ludzie, którzy nie mają dzieci z wyboru nie mają prawa do emerytury - nie to, żeby im kto źle życzył albo miał za złe bezdzietność tylko dlatego, że system przecież nie wypłaca z tego co się samemu wpłaciło, tylko z tego co wypracowują ci, którzy aktualnie pracują na emerytury innych      

• Like 5

Innym olśnieniem będzie to, że ludzie, którzy nie mają dzieci z wyboru nie mają prawa do emerytury - nie to, żeby im kto źle życzył albo miał za złe bezdzietność tylko dlatego, że system przecież nie wypłaca z tego co się samemu wpłaciło, tylko z tego co wypracowują ci, którzy aktualnie pracują na emerytury innych      

Nikt nie dostanie emerytury, a nie tylko Ci którzy nie mają dzieci. System się zawali. Ludzie nie mają dzieci bo ich nie stać. Demograficzna katastrofa nadciąga. Wciąż trwa zarobkowa ucieczka. Niemcy w zeszłym roku zatrudnili 500 000 obcokrajowców, w tym roku idą ponoć na rekord. Czekam na info na koniec roku ile ludzi w tym roku wyjechało i tam płaci podatki. Więcej niż połowa obywateli w PL pracuje za mniej niż najniższy zasiłek w Irlandii. ZUS to piramida finansowa, w dodatku bardzo perfidna, bo najwyższe emerytury dostają sektory które nie produkują ani żadnych dóbr materialnych, ani żadnej myśli, ani usługi, technologii. Nic. W ostatnich dniach, w radiu albo w telewizji, z uporem powtarza się formułkę że pieniądze ze składek odkłada się w ZUS. Tworzy się wrażenie jakoby pieniądze te były gdzieś odkładane i z każdym miesiącem płatnik jest bogatszy. Bzdura totalna, nic nie jest odkładane. Wszystko idzie na wypłaty z miesiąca na miesiąc. Za to bajek miło posłuchać.

Mam wrażenie, że osoby składające deklaracje, że chcą pozostać w OFE zapomniały o jednym. To TYLKO pierwsza reforma systemu emerytalnego, więc następnym razem rząd będzie wiedział lepiej co zrobić ze wszystkimi składkami, które jeszcze są przekazywane do OFE, póżniej pewnie również z kapitałem, który został już odłożony do OFE. Jeśli złożenie deklaracji oznacza dezaprobatę dla działań rządu to OK (forma protestu). Tak jak napisał Krzysiek, ZUS to piramida finansowa, która musi się w końcu zawalić. Szkoda, że dotknie to głównie ludzi z wyżu demograficznego. Wyrok trybunału konstytucyjnego jasno mówi, że środki zgromadzone w OFE nie są własnością prywatną, a co to oznacza jest chyba jasne. Rząd może robić z nimi co mu się żywcem podoba. Jedyną metodą przeżycia jest zgromadzenie środków na które miejmy nadzieje bez zmiany ustroju rząd nie będzie w stanie położyć swoich łap. Sam się niestety okłamuje, że może nie będzie tak źle....