Krzysiek_W Opublikowano 30 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 (edytowane) Czas jest do jutra, do końca dnia. Wybierając OFE z niczego nie rezygnujecie, ani nic nie zyskujecie. Z Waszej składki, która w całości idzie na wypłaty obecnych emerytur, tylko 2,93% idzie na OFE. W dodatku i tak na 10 lat przed przejściem na emeryturę składki z OFE zostaną zabrane do ZUS. Jeśli macie 30-40 lat i tak nie dostaniecie żadnej emerytury, za to możecie wypełnić ten formularz i nie być obojętnymi. Formularz jest tu: http://emerytura.gov.pl/wp-content/uploads/2014/03/O%C5%9AWIADCZENIE.pdf Niestety trzeba się pofatygować osobiście, albo nadać pocztą. Deklaracja elektroniczna jest, ale nie działa. Ponieważ rząd z całych sił próbuje zniechęcić do deklaracji, aby potwierdzić elektroniczną rejestrację na stronie ZUS trzeba udać się tam osobiście. Więc i tak lepiej wydrukować, wypełnić to sobie i dostarczyć. 5 min roboty, zachęcam jeśli jeszcze tego nie zrobiliście, a się wahacie. Edytowane 30 Lipca 2014 przez Krzysiek_W 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadek06 Opublikowano 30 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Jeśli dzisiaj to wyślę poczta to liczy sie data nadania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 30 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Tak. Data stempla na poczcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 30 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Ja swoją juz wysłałem dawno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek184 Opublikowano 30 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Ja swoją juz wysłałem dawnoChwalisz się czy żalisz . Ja niestety o tym zapomniałem i raczej wyślę pocztą bo podejrzewam co będzie się działo dzisiaj i jutro u mnie w ZUS-ie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 30 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 W zasadzie to nie ma się czym chwalić chyba ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siksa Opublikowano 30 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Jeżeli z niczego nie rezygnujemy i niczego nie zyskujemy. To po co to robić? Pytam bo temat mnie interesuje, a nie wiem jakie ma to przynieść mi korzyści? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janih Opublikowano 30 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Sam niewiem co to daje/da ale poszedlem do Generali:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 30 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Gdyby nie to że za 3 lata przejdę na emeryturke z ZUS tz i tak kasa polec z OFE do złodziei (czytaj Zapłać , Ubezpiecz , Spierda...) dawno bym im podziękował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 30 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Jeżeli z niczego nie rezygnujemy i niczego nie zyskujemy. To po co to robić? Pytam bo temat mnie interesuje, a nie wiem jakie ma to przynieść mi korzyści? Ech... Bo za Twoją i Twoich bliskich kasę, którą odkładaliście na OFE były kupione obligacje skarbowe. Czyli Pożyczyłeś kasę Państwu. Potem przyszedł oprawca i powiedział:" dawaj te obligacje i spie...laj". Tyle możesz zrobić. No chyba, że jest Ci to kompletnie obojętne. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 30 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Mi ING już dawno przysłało czytelny formularzyk, wypełniłem od razu i zaniosłem do ZUSu. Też nie wiem, jakie to ma znaczenie, ale ZUS mnie nieziemsko denerwuje, więc na przekór zostałem w OFE. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 30 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Mam tak samo jak Ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 30 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Sens złożenia deklaracji do OFE można skwitować jednym męskim cytatem: "W imię ZASAD sku...synu!". Pierwsze co zrobiłem na urlopie to złożyłem deklarację pozostawienia części środków w OFE . Odbiegając nieco od głównego nurtu dyskusji, zastanawiam się coraz częściej, czy jedynym sensownym rozwiązaniem w obecnych [sur]realiach nie jest egzystencja w szarej strefie i przygotowanie niezbędnych zasobów, np. ostrej amunicji i stadka cane corso, na okoliczność wizyty tych, którzy chcieliby swoje lepkie łapska wyciągnąć po to, co wypracowałem. Organy państwa są w stanie postępującej degeneracji i pomocy nie można się po nich spodziewać. Przykład? Mojej lubej zajumali komórkę- dostarczyliśmy nowy numer telefonu bo miała konto w jakimś dedykowanym serwisie producenta i widzieliśmy zmianę kart a policja miała przez pewien okres możliwość namierzenia komórki. Po dwóch miesiącach otrzymaliśmy postanowienie o umorzeniu postępowania; były pies powiedział nam, że z namierzeniem aktywnego telefonu nie byłoby żadnych problemów gdyby tylko [dys]funkcjonariusze mieli życzenie przeprowadzić czynności rzetelnie. Inny przykład? Na wyniki sekcji zwłok bliskiej mi osoby czekam już ponad trzy miesiące bo biegły "łapie różne fuchy" i prokuratura nie może go namówić do przeprowadzenia badań. Jako osoba, która straciła 5 lat życia na prawie mówię Wam, że jeśli macie możliwość to lejcie ciepłym moczem na to towarzystwo, kombinujcie ile się da żeby obejść system bandyckich danin, bezsensownych zakazów i róbcie to co sobie zaplanowaliście bez oglądania się na złodzieja, który Wam czegoś zabrania albo wyciąga łapska jak brudny menel i sapie "daj na gula wina w Sowie & Co". Z resztą jaki mandat moralny do pouczania mnie co mam robić ma podmiot, który do PKB wlicza handel narkotykami i prostytucję. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 30 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 ja dostałem druczek od OFE, wypełniłem, odesłałem.... i dostałem kolejny pusty. Teraz nie wiem czy tamto było źle czy nie dotarło czy H wie co. Drugi akrusz juz olałem, i tak bede pracował do smierci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David72 Opublikowano 30 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Jako osoba, która straciła 5 lat życia na prawie mówię Wam, że jeśli macie możliwość to lejcie ciepłym moczem na to towarzystwo, kombinujcie ile się da żeby obejść system bandyckich danin, bezsensownych zakazów i róbcie to co sobie zaplanowaliście bez oglądania się na złodzieja, który Wam czegoś zabrania albo wyciąga łapska jak brudny menel i sapie images.jpgNiestety, ale to jedyne słuszne wyjście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bootleg Opublikowano 30 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Przy dobrych wiatrach (pomyślnej sytuacji na giełdzie) emerytura z OFE może być ok.80 zł wyższa od ZUS-owskiej... gra więc nie warta świeczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 30 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Jako osoba, która straciła 5 lat życia na prawie mówię Wam, że jeśli macie możliwość to lejcie ciepłym moczem na to towarzystwo, kombinujcie ile się da żeby obejść system bandyckich danin, bezsensownych zakazów i róbcie to co sobie zaplanowaliście bez oglądania się na złodzieja, który Wam czegoś zabrania albo wyciąga łapska jak brudny menel i sapie "daj na gula wina w Sowie & Co". Wiesz. Wg, szacunków rodzimych badaczy mamy w PL szarą strefę na poziomie ok. 29%. Z drugiej strony jest pewien (nie pamiętam jak się nazywa) typ, który naukowo fascynuje się patologiami we Włoszech. Wziął się za badanie naszego podwórka i on z kolei szacuje, że biorąc pod uwagę działalność której i tak zaksięgować się formalnie nie da, czyli źródlła takie jak: prostytucja, czy narkotyki inne niż te które sprzedaje Państwo, a jednocześnie narkotyki legalne (nikotyna+wóda), ale bez akcyzy, to jesteśmy na poziomie 40%. Do tego należy dodać 25% pracujących w budżetówce, którzy niczego nie produkują, a składki płaci za nich państwo, czyli nie płaci. Do grupy 45letnich emerytów biorących po 3500 zł emerytury, netto (ilu podatników z minimalną krajową musi się miesięcznie na tekiego jednego zrzucać? )To jest jakiś punkt wyjścia do wyobrażenia o obecnej i przyszłej szarej strefie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popeye Opublikowano 30 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Kolejna deklaracje będzie można złożyć za 2 lata... jeszcze trzeba dożyć tej emerytury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 30 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Tak na dobrą sprawę to co złego jest w tej szarej strefie? Szukam nazwy odpowiadającej w tym kontekście prawilnemu chłostaniu się podatkami, bo jeżeli strefa o której mówimy jest szara, to z ustrojem podatkowym, w którym funkcjonujemy jako uczciwi tępi obywatele, kojarzy mi się tylko ciemna du..a. System składek jaki obowiązuje na terenie RP ma w założeniu zagwarantować realizację celów tzw. solidarności społecznej. Jak dobrze wiemy jest to konstrukcja całkowicie fikcyjna, ponieważ lwią część przeżera świnia. Chociażby z faunistycznego porównania widać, że wyżeranie lwu przez trzodę jest nienaturalnym ewenementem, urągającym prawom natury 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alex62 Opublikowano 30 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Tak czy inaczej w obecnym systemie nie mamy żadnego wpływu na to co się tu wyrabia / w myśl zasady p. Korwina Mikke ,2 meneli ma większą siłę głosu niż profesor uniwersytetu / AMEN i pozdrawiam,acha i poza tym kto wie co będziejutro a co dopiero za 10 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martek Opublikowano 30 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 z 10 lat temu wszelkiej maści politycy...znani zreszta do dziś namawiali na ofe...............................10 lat mineło i te same mendy namawiają na wyjście z ofe.................ukochany kraj...........umiłowany kraj.............piekne góry i wioski................ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
range1970 Opublikowano 30 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Sporo lat temu zlikwidowałem tzw. 3 filar gdy okazało się, że po 4 latach "oszczędzania" z wpłaconych tam 30 tys zostało mi ok. 7 tys... Zlikwidowałem konto, pomimo, że tłumaczono mi cierpliwie, że na początku zawsze tak jest ale jak poczekam 20 lat na pewno będę bogaty.Nie wierzę ani w pozostanie ani w niepozostanie w OFE. Nie ma to najmniejszego znaczenia. I tak kiedyś system dojdzie do ściany i trzeba będzie dokonać odkrycia, że np. rolnik, który ma 200ha ziemii nie powiniem płacić mniej na ZUS niż kasjerka w markecie, że 95% policjantów wykonuje zwykłą nudną robotę bez żadnych zagrożeń i może mogą na emeryturę zapracować "normalnie", że jest tylko garść górników, którzy wykonują naprawdę ciężką i niebezpieczną pracę, że nie każdy prokurator walczy z ośmiornicą. I tak dalej. Innym olśnieniem będzie to, że ludzie, którzy nie mają dzieci z wyboru nie mają prawa do emerytury - nie to, żeby im kto źle życzył albo miał za złe bezdzietność tylko dlatego, że system przecież nie wypłaca z tego co się samemu wpłaciło, tylko z tego co wypracowują ci, którzy aktualnie pracują na emerytury innych 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 31 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 Innym olśnieniem będzie to, że ludzie, którzy nie mają dzieci z wyboru nie mają prawa do emerytury - nie to, żeby im kto źle życzył albo miał za złe bezdzietność tylko dlatego, że system przecież nie wypłaca z tego co się samemu wpłaciło, tylko z tego co wypracowują ci, którzy aktualnie pracują na emerytury innych Nikt nie dostanie emerytury, a nie tylko Ci którzy nie mają dzieci. System się zawali. Ludzie nie mają dzieci bo ich nie stać. Demograficzna katastrofa nadciąga. Wciąż trwa zarobkowa ucieczka. Niemcy w zeszłym roku zatrudnili 500 000 obcokrajowców, w tym roku idą ponoć na rekord. Czekam na info na koniec roku ile ludzi w tym roku wyjechało i tam płaci podatki. Więcej niż połowa obywateli w PL pracuje za mniej niż najniższy zasiłek w Irlandii. ZUS to piramida finansowa, w dodatku bardzo perfidna, bo najwyższe emerytury dostają sektory które nie produkują ani żadnych dóbr materialnych, ani żadnej myśli, ani usługi, technologii. Nic. W ostatnich dniach, w radiu albo w telewizji, z uporem powtarza się formułkę że pieniądze ze składek odkłada się w ZUS. Tworzy się wrażenie jakoby pieniądze te były gdzieś odkładane i z każdym miesiącem płatnik jest bogatszy. Bzdura totalna, nic nie jest odkładane. Wszystko idzie na wypłaty z miesiąca na miesiąc. Za to bajek miło posłuchać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 31 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 Spoko Krzychu, marudzić można. A podaj mi jakieś rozwiązanie problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeqs Opublikowano 31 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 Mam wrażenie, że osoby składające deklaracje, że chcą pozostać w OFE zapomniały o jednym. To TYLKO pierwsza reforma systemu emerytalnego, więc następnym razem rząd będzie wiedział lepiej co zrobić ze wszystkimi składkami, które jeszcze są przekazywane do OFE, póżniej pewnie również z kapitałem, który został już odłożony do OFE. Jeśli złożenie deklaracji oznacza dezaprobatę dla działań rządu to OK (forma protestu). Tak jak napisał Krzysiek, ZUS to piramida finansowa, która musi się w końcu zawalić. Szkoda, że dotknie to głównie ludzi z wyżu demograficznego. Wyrok trybunału konstytucyjnego jasno mówi, że środki zgromadzone w OFE nie są własnością prywatną, a co to oznacza jest chyba jasne. Rząd może robić z nimi co mu się żywcem podoba. Jedyną metodą przeżycia jest zgromadzenie środków na które miejmy nadzieje bez zmiany ustroju rząd nie będzie w stanie położyć swoich łap. Sam się niestety okłamuje, że może nie będzie tak źle.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi