Skocz do zawartości

Composite Developments Ext Nano

fish28

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

Dzięki uprzejmości kolegi @krzysiek łowiłem jego kijem wykonanym na blanku 7', 6-24g, 8-17lb.

Wykonana przez Krzyśka wędka jest lekka (99g), b. czuła i szybka, ale płynnie się uginająca pod obciążeniem.

Komfortowo łowiłem przynętami 8g + 4' Keitech (lżej nie próbowałem) do 20g + 4' Keitech, dało się rzucić 21g + kopyto 3', ale nie było już komfortu przy jigowaniu.

Blank jest wyjątkowy, wg mnie, jeżeli chodzi o relację cena vs. walory użytkowe/ jakość.

Dla mnie kij na tym blanku jest w trakcie wykonywania. Będzie podstawowy łódkowy kij na zaporówki i jeziora z przeznaczeniem głównie na sandacze (w opisanej wyżej gramaturze przynęt).

W przypadku poppinga MHX czułość polega na delikatnej szczytówce (jak we wklejance), tutaj rolę gra wysoki moduł.

Więc trudno to porównywać... Jeżeli ktoś preferuje czułe blanki (jak STC IV i V), to na tym CD się nie zawiedzie.

Z szybkością - jak wyżej.

PS. Mój będzie ważył trochę ponad 90g - poszedłem w 'lżejsze' rozwiązania niż @krzyśka (krótsze korkowe gripy, zero pierścieni na rękojeści, SiC + T-SiC na szczycie).

Wczoraj oblawiałem CD NANO model 260cm 6-24g bardzo szybka szpada z subtelna szczytówka mocnym Dolnikiem ,powiem tak jeden z najbardziej uniwersalnych blankow  jakim miałem do tej pory  

chodzi mi mocno po głowie ten blank....

Piotrek napisz coś więcej, jaki zakres przynęt obsłuży.

czy te 6 gram od dołu jest realne i czy kijek pociągnie coś więcej niż 24g, np. RH12?

Podrywałem RH 12 żeby startowała do góry i nie było problemu co prawda na stojącej wodzie ,łowiłem tez na ta najmniejsza czuć każde najdrobniejsze muśniecie pięknie przewodzi ten blank ,łowiłem tez z opadu podbijając na dwa z kija 5g +6cm guma bez problemu to działa i bardzo ładnie lata ,kij bardzo szybki i w trakcie łowienia bardzo szczytowy ale pod ryba przechodzi w  pełne ugięcie,na bank robię dla siebie ten model

Edytowane przez matusiak

Podrywałem RH 12 żeby startowała do góry i nie było problemu co prawda na stojącej wodzie ,łowiłem tez na ta najmniejsza czuć każde najdrobniejsze muśniecie pięknie przewodzi ten blank ,łowiłem tez z opadu podbijając na dwa z kija 5g +6cm guma bez problemu to działa i bardzo ładnie lata ,kij bardzo szybki i w trakcie łowienia bardzo szczytowy ale pod ryba przechodzi w pełne ugięcie,na bank robię dla siebie ten model

Dzięki Piotrek,

Ja też zrobie sobie ten model, może w końcu to to czego szukam :)

Dzięki uprzejmości kolegi @krzysiek łowiłem jego kijem wykonanym na blanku 7', 6-24g, 8-17lb.

Wykonana przez Krzyśka wędka jest lekka (99g), b. czuła i szybka, ale płynnie się uginająca pod obciążeniem.

Komfortowo łowiłem przynętami 8g + 4' Keitech (lżej nie próbowałem) do 20g + 4' Keitech, dało się rzucić 21g + kopyto 3', ale nie było już komfortu przy jigowaniu.

Blank jest wyjątkowy, wg mnie, jeżeli chodzi o relację cena vs. walory użytkowe/ jakość.

Dla mnie kij na tym blanku jest w trakcie wykonywania. Będzie podstawowy łódkowy kij na zaporówki i jeziora z przeznaczeniem głównie na sandacze (w opisanej wyżej gramaturze przynęt).

Witam, pytanie 21g + kopyto 3" nie biło komfortu 17lb to musi być mega szybki i dolnik chyba mocarny? 

edyt ile waży ten blank bo jakoś nie mogę znaleźć

Edytowane przez JanuszD