Skocz do zawartości

Composite Developments Ext Nano

fish28

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Witam. :)

Postanowiłem samodzielnie zbudować wędkę na rzeczne szczupaki i sandacze z łodzi, które będę łowił na gumy 12cm i główki do 30g, (choć przeważnie 10-20g starcza) oraz woblery płytko schodzące do 20g. Mój wybór padł na blank CDEXN-792MH CDBLEXNANO2235-0835 235cm 8-35g 10-20lb Ex/Fast. Chciałbym poznać wasze opinie na temat tego blanku oraz jakie przelotki zastosować, dobrze było by jak bym się zmieścił w 120-130zł. Wszystkie uwagi mile widziane.

Pozdrawiam Tomek.

Jeśli ma to być za same przelotki, to użycie Fuji Alconite w systemie np. NGC (Y+L) nie będzie błędem. Zacząć można zarówno od 30 jak i 25. Można też pojechać z nowomodnymi KL-H+KB+KT. Wszystko to przy założeniu, że mówimy o spinningu.

Witam. :)

Postanowiłem samodzielnie zbudować wędkę na rzeczne szczupaki i sandacze z łodzi, które będę łowił na gumy 12cm i główki do 30g, (choć przeważnie 10-20g starcza) oraz woblery płytko schodzące do 20g. Mój wybór padł na blank CDEXN-792MH CDBLEXNANO2235-0835 235cm 8-35g 10-20lb Ex/Fast. Chciałbym poznać wasze opinie na temat tego blanku oraz jakie przelotki zastosować, dobrze było by jak bym się zmieścił w 120-130zł. Wszystkie uwagi mile widziane.

Pozdrawiam Tomek.

Ten jest za słaby (zbyt delikatna ścianka) ,trzeba celować piętro wyżej :

CDEXN-862H CDBLEXNANO2260-1250 2 2,60 10-44 10-25 Ex/Fast Heavy

Gdyby ciężar przynęty zawierał się w przedziale określonym w nawiasach byłby OK, ale to poza nawiasami raczej przekroczy jego możliwości.

No i jeszcze trzeba wziąć pod uwagę wielkość potencjalnych rybek ,bo to też ważne oraz warunki : jaka rzeka a dokładniej uciąg wody i głębokość ????

Edytowane przez miramar69

Łowię głównię w Narwi (moim zdaniem ma sredni uciąg) i czasami na Wiśle. Ryby kóre łowię przewarznie mają do 70cm ale raz na jakiś czas trafi się szczupak ok metra. Głębokość na jakiej łowię to od 2 do 4m

Edytowane przez tomaszn1996

Już czytałem te testy i właśnie na ich podstawie wytypowałem ten blank i z tego co tam piszą to kij będzie miał wystarczająco mocy. Ale wolę się zapytać osób dłużej łowiących tym kijem bo moim zdaniem ciężko rzetelnie ocenić kij po jednym wypadzie i do tego bez ryb.

Edytowane przez tomaszn1996

W kwestii uchwytu: musisz różne pomacać i sam zdecydować. Co ludź, to inne preferencje, inne łapy, inne paluchy. Warto jednak zasugerować prosty uchwyt w rodzaju Fuji DPS 17 albo 18. Wystarczająco uniwersalny a chyba najłatwiejszy w montażu. Nie radzę na początek uchwytów, które musiałbyś skleić z kilku elementów - zawsze coś się może popier...

No chyba, żeś modelarz, albo co i precyzję masz w rączkach i oczach.

A czy miał ktoś styczność z uchwytem Fuji TVS z insertem z grafitowym? Chodzi mi głównie o wygodę i trudność jego montażu.

właśnie montuję go do lamiglasa , po przymiarkach na sucho z kołowrotkiem leży bardzo dobrze , trudności z montażem tez raczej nie widzę , insert kupiony w BRC i przycięty na dwie połówki -starczy na dwa uchwyty , do tego pod szlifowana tulejka grafitowa i wklejona w insert później w uchwyt od przodu , w tył wklejona reszta tuleki grafitowej , wystarczy jeszcze podszliwować  pod blank ( wstępnie już leko ją rozwierciłem) i będzie cacy :)