Skocz do zawartości

Composite Developments Ext Nano

fish28

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc, na chwilę obecną nie mam więcej pytań.

Komponenty już wybrane, maszyna do robienia i suszenia omotek gotowa, została mi tylko do zrobienia tokarka.

Myślę że jak wszystko dobrze pójdzie to wędkę ukończę pod koniec stycznia. :)

Pozdrawiam Tomek.

CD EXT NANO-702ML 

Cześć!

Dłubię sobie w domu czasem jakieś szkaradne kijki i z racji przestoju w wędkowaniu pomyślałem o uzbrojeniu okoniówki , tudzież lekutkiej sandaczówki. Wędka powinna ogarniać perczyki w rozmiarach 18+, do mniejszych mam jakaś badziewną wklejkę. Czy ten blank nada się pod taki target? Czytałem recenzję z testu na stronach FC i wynika z niego, że jest szybki o szczytowym ugięciu, przesuniętym do środka. Według seniora Matuszewskiego powinien ogarniać 5g + jaskółka Fina do 10g plus mały Kajtek.. Miał ktoś styczność z wędką zrobioną na tym blanku? .Czy spełni moje oczekiwania i perczyki nie będą nadmiernie spadać?

Jaki set przelotek proponowalibyście do tego blanku? FC,z tego co pamiętam,uzbroiło go w 9 przelotek Alconite plus szczyt. Ja raczej myslałem o Minimach TiChrom. Wolę nadmierną wagą przelotek nie zmieniać charakterystyki blanku.

Każda uwaga mile widziana.

Pozdrawiam,Radek 

Cześć!

Dłubię sobie w domu czasem jakieś szkaradne kijki i z racji przestoju w wędkowaniu pomyślałem o uzbrojeniu okoniówki , tudzież lekutkiej sandaczówki. Wędka powinna ogarniać perczyki w rozmiarach 18+, do mniejszych mam jakaś badziewną wklejkę. Czy ten blank nada się pod taki target? Czytałem recenzję z testu na stronach FC i wynika z niego, że jest szybki o szczytowym ugięciu, przesuniętym do środka. Według seniora Matuszewskiego powinien ogarniać 5g + jaskółka Fina do 10g plus mały Kajtek.. Miał ktoś styczność z wędką zrobioną na tym blanku? .Czy spełni moje oczekiwania i perczyki nie będą nadmiernie spadać?

Jaki set przelotek proponowalibyście do tego blanku? FC,z tego co pamiętam,uzbroiło go w 9 przelotek Alconite plus szczyt. Ja raczej myslałem o Minimach TiChrom. Wolę nadmierną wagą przelotek nie zmieniać charakterystyki blanku.

Każda uwaga mile widziana.

Pozdrawiam,Radek 

Uwag brak.Jesteś  zdany na siebie!!

• Like 1

Tylko jak sie sprawdza grubosc scianek???? Naocznie na koncach dolnika i naocznie na koncach szczytowki? A moze obstukujac paznokciami blank po dlugosci....?

A moze suwmiarka piec tych samych modeli trzeba pomierzyc, by wylowic najgrubszy ?

Wazenie tych samych modeli blanku, kilku, tez mogloby pomoc...

Edytowane przez yglo
  • Like 1

Akurat w tych modelach roznice bywaja tak olbrzymie .ze nie trzeba zadnych suwmiarek ;-) A najlepiej razem ze sprzedajacym troszku mocniej ponaaginac blank. Jesli cos nie jest tak peknie na sto procent od razu....blanki tak maja strzelaja albo przy pierwszym naginaniu albo na pierwszej wiekszej rybce. Dla tego uprzedzilem potecjalnych nabywcow ...warto sprawdzic aby sie nie rozczarowac jak ja ;-)

pozdrawiam Pawel

Mi wadliwe strzelają przy pierwszym dynamicznym rzucie :)

Do dziś uzbroiłem trzy Ext. Nano 7'0 17lb. Wszystkie zostały bardzo rzetelnie przetestowane, także na ładnych rybach, wszystkie żyją. Walory użytkowe tych kijów oceniam dość wysoko. Moim zdaniem najfajniejszy model z całej serii :)

• Like 2

Witam,

zamierzam cos uzbroic z tych nano,tylko prosze napisac o czułości  blanków,czy ktos łowił na głębokosci w przedziale 10-15 metrów i jak wtedy było z czuciem przy niezbyt twardym dnie+połowy nocne ? gramatura 15-30gr.Będe wdzięczny za rzetelny opis.Dokładnie chodzi mi o opad przynęty na dno ,a nie brania bo to drugie to świetnie wyczuwają sklepówki i napewno tez wyciągaja z powodzeniem wielkie ryby.

Pozdrawiam

S.Gawełda

Mam 792MH i nie powala pod żadnym względem, jest to porządny, mięsisty kij, raczej do ciągania przynęt niż techniki opadu. Opisane przez producenta raczej poprawnie, mój model to przynęty do max 40g, 8/9cm stawiające opór w wodzie to górna granica.

Jeżeli szukasz czucia przynęty przy pukaniu o dno, to nie licz na zbyt wiele po CD Ext Nano, nie różni się pod tym względem od innych konstrukcji nawet 3x tańszych.

Mariusz pisałem o czuciu przynęty, czyli legendarnym wyczuciu kontaktu przynęty z dnem. Stawiam dobrą flaszkę jeżeli z zamkniętymi oczami ktoś odróżni mojego nano od shimano technium. Nie mówię o wadze, ugięciu etc.

Konstrukcyjnie i użytkowo kij jest ok, ale w łokciu nie telepie.