krzysiekt1991 Opublikowano 30 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Panowie, piszę bo już nie mam żadnych pomysłów - sprawa wygląda tak: mam dzikie jezioro w pobliżu domu,a z racji, iż koleżanka jest właścicielką bez problemu mam na nie legalne wejście(czego nie mogę powiedzieć o masie innych osó. Wiem, że na tym łowisku jest pełno dużego okonia i ładnych szczupaków , lecz niestety na dobranie się do nich nie ma sposobu. Przerabiałem wszystko poppery, woblery, gumy, wahadła, błyski ale niestety bez regularniejszych efektów. Jedyny sprawdzony sposób to łowienie na żywca, może macie jakiś pomysł aby można było dobrać się do tych garbusów na spinningowy sposób? ;] pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 30 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Za koleżankę się weź, jak dobrze pójdzie to zostaniesz współwłaścicielem 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 30 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Za koleżankę się weź, jak dobrze pójdzie to zostaniesz współwłaścicielem :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siemson Opublikowano 30 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Salmo slider 7 i 10 cm próbowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4kristo Opublikowano 30 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Spotkałem się nie raz z takim przypadkiem, że na żywca drapieżnik brał, a na spinn nie. Najczęściej taka sytuacja zdarzała się na jeziorach o bardzo klarownej wodzie. Może spróbuj bardzo wolnego prowadzenia przynęty, np. guma na możliwie lekkie główce lub wobek wolno tonący. No i kolory "brudaski" pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonPablo Opublikowano 30 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Okonie na boczny trok. Wypatrz jak tłuką w stadzie ukleje i się podłącz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiekt1991 Opublikowano 30 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Jak na razie próbowałem drop shota ale niestety bezskutecznie ... Sprawa wygląda tak że wogole nie zdradzają swojej obecności... Ja w tym roku 40 wyciągnąłem a sąsiad kolegi ponoć ponad 50 w zeszłym tygodniu i jestem w stanie w to uwierzyć, gdyż wiem ze w tym jeziorze nie jeden rekord Polski pływa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 30 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Krzysiek spróbuj zmajstrować sobie line dancera, co to jest możesz sprawdzić w necie. Działa i przynosi naprawdę dobre efekty a i można się paru nowych chwytów nauczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 30 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 jak duza jest ta woda? bo jezeli bardzo mala to presja robi swoje ... pogon konkurencje, daj rybom odpoczac i bedziesz lowil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiekt1991 Opublikowano 31 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 Woda jest na prawdę spora gdyby była mała to ponad 20 kilogramowe karpie by w niej nie mieszkały :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 31 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 w mojej kaluzy mieszakaja liczne karpie po 20 kilo i metrowe szczupaki, woda ma powierzchnie boiska do pilki noznej i mozna ja obejsc spacerkiem w 7 minut 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 31 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 Jakie sztuki i jak często biorą na żywca? To jezioro, czy staw? Jak rozległa, jak głęboka i jak urozmaicona jest woda? Łowiłeś w maju i w czerwcu, tudzież we wrześniu i październiku, czy tylko latem? Łowiłeś na otwartej wodzie? Jest dużo białorybu? Jakiego?Odpowiedz na te pytania, to może otrzymasz realną pomoc. Bez ww. informacji to tylko bardzo orientacyjne domysły... Jeżeli ryby nie biorą na sztuczne przynęty, to:- nie ma ich tam tak dużo, jak Ci się wydaje,- łowisz na złe przynęty lub źle je podajesz,- łowisz w złych miejscach i/lub o złych porach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 31 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 Sumując : Więcej czasu z wędką nad wodą plus nowe techniki i przynęty plus szlifowanie starych technik....do skutku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiekt1991 Opublikowano 31 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 Jest to jezioro, niestety dość bardzo zarośnięte w związku z tym ilość miejsc do wędkowania jest ograniczona. Na żywca niemal zawsze coś się złapie- piękne okonie oraz szczupaki 50+. Woda ma od 4 do 5 metrów głębokości. Łowilem na nim praktycznie w każde wakacje plus ewentualne powroty do domu na weekend. Ryb jest tam sporo: karpie liny karasie leszcze płocie amury szczupaki okonie i Bóg wie co jeszcze :-P co do ilości ryb to moje informacje poparte są badaniami wody z których wyniknelo ze jezioro jest przerybione... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 31 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 (edytowane) Zarośnięte? Szczupaki próbuj na duże, lekkie obrotówki od 5 w górę, próbuj na jerki, 4"-6" gumy z główkami 3-7g, bardzo lekkie wahadłówki. Okonie na wszelkiego rodzaju chlapaki, małe jerki typu Slider 7, bezsterowce - szczególnie jak widzisz żerowanie powierzchniowe, co w środku lata jest bardzo częste. Oczywiście możesz też gumować - najlepiej systemami antyzaczepowymi. Miejsce raczej nie będzie istotne, grunt żeby dało się rzucić i poprowadzić przynętę. Zdecydowanie próbowałbym z jakiegoś pływadła. A druga sprawa - wróć i łów, jak zielsko podgnije i opadnie, a drobnica będzie nieaktywna - pewnie +/- w listopadzie, choć dużo zależy od temperatur. Jak wtedy nie będą brały - to już nie wiem. Ja osobiście w takich warunkach (letnich) bardzo lubię 6" lunkery na lekkich główkach. W zależności od aktywności ryb prowadzę tak agresywnie jak jerka, lub bardzo powoli i spokojnie gram gumą. Edytowane 31 Lipca 2014 przez krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 31 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 Zmien porę łowienia.....Wczesny ranek - jak jest jeszcze szarówka i późny wieczór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 31 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 Heh, godziny okołopołudniowe w upalny, letni dzień, mogą być bardzo dobre. Chociaż wolę popołudnia. Ranek - czemu nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David72 Opublikowano 31 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 Krzysiek spróbuj zmajstrować sobie line dancera, co to jest możesz sprawdzić w necie. Działa i przynosi naprawdę dobre efekty a i można się paru nowych chwytów nauczyć Coś podobnego widziałem na jakieś polskiej stronie, tylko, że gość pokazywał jak można to robić ustawiając odpowiednio palec i żyłka niejako odbijała się od palca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 31 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 Tak jak radził Krzysiek,popróbój systemami typu Texas i Carolina.To zupełnie inne łowienie niż klasyczną gumą na główce.Nawet(zwłaszcza )w zarośniętych miejscach może się sprawdzić.Poza tym,zestawem z lekkim bulletem możesz połowić w toni,nie tylko blisko dna.Kiedyś też sztywno trzymałem się kanonu że jak okoń to blisko dna lub wręcz po dnie,wcale niekoniecznie.Miałem taka wodę kiedyś,z główką i blisko dna łowiłem tylko maluchy i średniaki.Kiedy zacząłem stosować Texas i Carolinę woda się otworzyła .Może inna od typowej prezentacja przynęty pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 31 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 Jest to jezioro, niestety dość bardzo zarośnięte w związku z tym ilość miejsc do wędkowania jest ograniczona. czyli jest czesciowo przeblyszczone a co za tym idzie presja robi swoje ... teraz mozna sobie kupic 100 roznych przynet, linki, kolow ... bla bla bla i nic to nie da, jezeli nie bedziesz nad woda o wlasciwej porze, aha, no i oczywiscie w takim przypadku sprawdzi sie, jak zawsze i wszedzie, fish different as the others Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 31 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 A ja myślę Krzyśku, że kluczem jest łowienie nie z brzegu, tylko z pływadła. Choć pora roku też ma znaczenie. Bardzo trudne letnie, płytkie wody potrafią darzyć po zejściu zielska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiekt1991 Opublikowano 31 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 Powiem Ci ze tez się nad tym zastanawiałem i będę starał się to sprawdzić :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiekt1991 Opublikowano 31 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 Ogółem dzięki chłopaki za tak liczne odpowiedzi :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek gliwice Opublikowano 31 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 (edytowane) Na moim pobliskim jeziorze jest ta sama sytuacja , a jeżeli coś uda się złowić to ryba ma 50 - .Na żywca większe sztuki miejscowi łowią .Godzina nie ma znaczenia z tego co sprawdziłem . Przynęt trochę mam , ale na nic nie reagują , a co najlepsza szczupły 90+ płynący przy powierzchni widząc śmigającą moją przynętę uciekał od niej .Żadne slidery itp. wynalazki nie pomagają , a ryby są bo na oczy widziałem.Jedyne na co te malutkie sztuki reagują to wahadełka lekkie bądź białe gumy i to nie za duże . W związku z tym zacząłem chodzić na spacer , a nie na ryby bo widzę tylko takie rozwiązanie tej sytuacji .Woda nie ma dużej presji . Edytowane 31 Lipca 2014 przez radek gliwice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiekt1991 Opublikowano 31 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 Powiem Ci Radku, że u mnie też na małą obrotówkę, zdarzało się, że reagowały ewentualnie na jaśniejsze gumy ... ryby są na bank bo ładapią 8 kg szczupłe, choć i tak rekord jest mój- 14kg ;B niestety to był ostatni szczupły jakiego tam złapałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi