Skocz do zawartości

Legia

godski

Rekomendowane odpowiedzi

Ja już kiedyś tłumaczyłem skąd wywodzi się słowo "Kibol". Słowo to pochodzi z gwary poznańskiej i oznacza w języku ogólnopolskim kibica. Określenie zostało zapożyczone przez pismaków z tefałenów, polszmatów, tvpisów itp. bo jest wygodne. Nie wulgarne i nie można też powiedzieć że jest ładne. Kiedy rozmawiam z moją babcią (86 lat) i mówię, że wybieram się na mecz, często odpowiada mi "Oj ja też byłam kiedyś kibol. Chodziłam na Wartę i krzyczałam Warta gola..."  Interpretowanie Kibola jako bandyty jest nadużyciem i godzi w gwarę poznańską. Tych co rozpieprzają  stadiony i leją po pyskach swoich piłkarzy nazywajcie jak chcecie. Pseudokibice, bandyci, małpy, pół mózgi, a kiboli zostawcie w spokoju. Ja jak nie znam znaczenia jakiegoś słowa, to staram się dowiedzieć co oznacza, albo go nie używam. 

Pozdrawiam wszystkich kiboli!

• Like 6

Ja napisalem wyraznie ze kibol to debilne slowo i zostalo stworzone na potrzebe mediow.

Debil to debil.czy rzucasz koszem czy lowisz male okonie i je wyrzucasz za siebie dla mnie jestes debil.to tyle chlopaki

Analizujcie temat dalej

Masz rację, dalsza analiza nie ma sensu. Za atak na piłkarzy legii nie odpowiadają kibiole, tylko ekipa TVN i sfrustrowani sympatycy ping-ponga.

Ja już kiedyś tłumaczyłem skąd wywodzi się słowo "Kibol". Słowo to pochodzi z gwary poznańskiej i oznacza w języku ogólnopolskim kibica. Określenie zostało zapożyczone przez pismaków z tefałenów, polszmatów, tvpisów itp. bo jest wygodne. Nie wulgarne i nie można też powiedzieć że jest ładne. Kiedy rozmawiam z moją babcią (86 lat) i mówię, że wybieram się na mecz, często odpowiada mi "Oj ja też byłam kiedyś kibol. Chodziłam na Wartę i krzyczałam Warta gola..."  Interpretowanie Kibola jako bandyty jest nadużyciem i godzi w gwarę poznańską. Tych co rozpieprzają  stadiony i leją po pyskach swoich piłkarzy nazywajcie jak chcecie. Pseudokibice, bandyci, małpy, pół mózgi, a kiboli zostawcie w spokoju. Ja jak nie znam znaczenia jakiegoś słowa, to staram się dowiedzieć co oznacza, albo go nie używam. 

Pozdrawiam wszystkich kiboli!

Dokładnie. 

Tu nieco więcej: 

http://www.gloswielkopolski.pl/artykul/401604,kibol-w-wielkopolsce-to-brzmi-dumnie,id,t.html

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Górnik jest na fali, fajnie grają to i strzelają dużo. To dobrze przyda się silny Górnik! Zobaczymy co będzie na wiosnę...

Wieteska nie grał w ogóle u Nas a w Zabrzu strzelił juz 4 bramki! Obrońca!

Wielka szkoda tego Chłopaka z Górnika! Odpoczywaj w pokoju...

• 2 tygodnie później...