Skocz do zawartości

Daiwa luna 103

ppludrok

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy, szukam czegoś na bajerze do lekkich wobkow 15-40g jako alternatywa dla Revo Inshore czy Daiwa Rojo (jeden z nich będę chciał sprzedać) Multik będzie sparowany z Max Empire 20-60g. Przeznaczenie - szczupak wyłącznie gdyż łowię tylko w Szwecji. Chciałbym aby był to lekki okrąglak. Czy użytkując Lunę poczuję dużą różnicę na plus w stosunku do wyżej wymienionych? Trochę mnie w niej martwi wąska szpulka. Jak myślicie, da się takim zestawem z cienką plecionką rzucać daleko woblerkami/jerkami 15-40g?

Mam do oddania taką Lunę jakbyś chciał. Różnica będzie i to spora. Te multiki co wymieniłes to low profile a Luna to round. To podstawowa różnica . Jeśli ma służyć do rzucania ww przynętami będzie ok. Do trolla zapomnij, może braknąć plecionki :) . Luna nie posiada terkotki. Bardzo dobra spasowana konstrukcja, wykonanie generalnie miód i orzeszki. Do do hamulca i rzutów karmel, biszkopty i bita śmietana :) 

• Like 1

Ładne to Morrum! Kurde, wiedziałem, żeby nie pytać bo mi mętlik w głowie zrobicie!!! :-)

Ale pytanie brzmi czy w porównaniu z Rojo z takiego Morrum czy Łuny lecieć będzie dalej a ja podczas użytkowania naprawdę będę czuć, że mam w łapach coś lepszego?

Nigdy w życiu nie miałem okrąglaka i moze podobnie jak reszcie nie podpisuje mi ale jestem mega gadzeciażem i chyba się nie powstrzymam!:-))

Miałem przez chwilę Forella Maga SX1601 , i ZX3601... To trzeba po prostu  czuć... Znajdą się zwolennicy tego i tego.. :)

Ja tego nie poczułem.. 

Zaraz ktoś napisze o Ryodze albo CC i  temat będzie pozamiatany :)

Edytowane przez meth666

Miałem przez chwilę Forella Maga SX1601 , i ZX3601... To trzeba po prostu  czuć... Znajdą się zwolennicy tego i tego.. :)

Ja tego nie poczułem.. 

Zaraz ktoś napisze o Ryodze albo CC i  temat będzie pozamiatany :)

Miałem pięć Morrum-ków łącznie z Forell zrobionym coś a'la AE74. Ryoga i CC przebijają temat i nie ma się co jarać... http://www.andrzejstanek.pl/post/40  ;)  :D

• Like 1

Dobra, ja anuluje właśnie śledzenie tematu bo zaraz popłynę w kierunku multikówo wartości fury. Luna 103L właśnie została kupiona. Jak mi nie przypasi to trudno, spróbować musiałem. Boże, uchroń przed zakupem Ryogi!!:-)

Pozdrowienia dla wszystkich :-)

PS. Jesteście totalnymi wariatami.

Miałem pięć Morrum-ków łącznie z Forell zrobionym coś a'la AE74. Ryoga i CC przebijają temat i nie ma się co jarać... http://www.andrzejstanek.pl/post/40  ;)  :D

No właśnie - Ryoga1016 i CC101 NEW2014 zmiotą całą resztę okrąglaków w tym przedzile rzutowym co szukasz i tego nie oszukasz;). 

Nie żebym specjalnie chciał jako fan ABU na siłę bić się o pietruszkę. Jednak, Mowa o zestawie do lekkiego łowienia. Są 3 opcje. Ryoga- 255 gr, Luna-270gr i Morrumy- od 200-220 gr, w zależności od wersji. Nie zrozumcie mnie źle, ale jakbyście mogli mieć a nie mieć kij lżejszy o 40-70 gr, to byście woleli lżejszy prawda. Jak można odchudzić zestaw do intensywnego łowienia z ręki, o te 40-70 gr, to jest to bardzo dobra wiadomość. Natomiast wyborem ciężkiego młynka lekką ręką oddajecie pole w lekkim zestawie, gdzie jest baaaardzo duże pole manewru. Tylko CC 101 zbliża się wagowo do Morrumów.  :)

Nie żebym specjalnie chciał jako fan ABU na siłę bić się o pietruszkę. (...) Tylko CC 101 zbliża się wagowo do Morrumów.  :)

Głupio mi się nawet z czym innym niż SX pokazać na szwedzkich oringach. Obraziłby się :) Nawet na ZX-y trochę psioczą ;) Ale przyzwyczają się z czasem...

Nie żebym specjalnie chciał jako fan ABU na siłę bić się o pietruszkę. Jednak, Mowa o zestawie do lekkiego łowienia. Są 3 opcje. Ryoga- 255 gr, Luna-270gr i Morrumy- od 200-220 gr, w zależności od wersji. Nie zrozumcie mnie źle, ale jakbyście mogli mieć a nie mieć kij lżejszy o 40-70 gr, to byście woleli lżejszy prawda. Jak można odchudzić zestaw do intensywnego łowienia z ręki, o te 40-70 gr, to jest to bardzo dobra wiadomość. Natomiast wyborem ciężkiego młynka lekką ręką oddajecie pole w lekkim zestawie, gdzie jest baaaardzo duże pole manewru. Tylko CC 101 zbliża się wagowo do Morrumów.  :)

Bardziej chodziło mi o wykonanie, przemyślenia techniczne, możliwości rzutowe, solidność wykonania. Morrum to fajne młynki, po zachłyśnięciu się nimi przychodzi proza życia i tutaj wolę to co napisałem poprzednio. Forell-ka a'la AE74 porównywałem na łowisku z Cardiff 51DC (ten sam kij, wahadła 5-9 gram, Dunajec) w moim odczuciu przy rzutach nawet przebijał Cardiff-a, kultura pracy, głośność szpuli (AVAIL) i ogólne odczucia w trakcie łowienia - musi przyklęknąć przed Shimano. Tak, że Kolego ja tam wolę...  ;)  :D

Ja wiem. :)  Bo tylko o to chodzi. "Ja wolę"- to wszystko. Powiem tak. Tylko Cardiffa nie używałem i nawet bym go nie chciał mieć, z tym hamulcem i za tą cenę, choć wygląda przekozacko. Co do reszty, to kultura pracy, możliwości rzutowe, a zwłaszcza jakieś szumy szpuli, której i tak nie słyszę na łowisku to w dalszym ciągu kwestie całkowicie uznaniowe. Natomiast różnica kilkudziecięciu gram wagi w lekkich zestawach zabija.