Skocz do zawartości

Fuji SKSS / insert do SKSS

yglo

Rekomendowane odpowiedzi

Mariusz,

jeśli Przemek nie jest pedantycznym estetą to bardzo łatwo dotoczyć insert z pianki, rozciąć z jednej strony wzdłuż i przykleić, nie będzie to dzieło sztuki ale poprawi wygodę uchwytu i da przyjemność z użytkowania wędki. Osobiście SKSS z insertem z pianki jest moim ulubionym uchwytem w kijach spiningowych, dla mnie najwygodniejszym i ciepłym.

Z pozdrowieniami,

Andrzej

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Dzieki za odp. Faktycznie może lepiej rozebrać uchwyt i zrobić to porządnie. Przyszedł mi do głowy tez pomysł żeby całkowicie wymienić uchwyt, przy takim zabiegu trzeba zmieniać rozmieszczenie przelotek ?

Jeśli nie zmienisz położenia uchwytu (odległość stopki kołowrotka od końca rękojeści) to nie trzeba.

A jeśli zmienisz... to musisz sprawdzić jak to będzie grało z przelotkami.

• 1 rok później...

post-48771-0-57465300-1611859925_thumb.jpg

Używam wyłącznie uchwytów rozmiaru 16 i do nich rurki o średnicy zewnętrznej 18 mm, wewnętrznej 16 mm. Długość insertu przy uchwycie nie zakończonym u dołu korkiem/pianką to 38 mm.

Jeśli uchwyt jest od dołu zakończony elementem z korka/pianki, a ich średnica jest większa niż gwintu uchwytu to insert musi być dłuższy (dobrze sprawdzić z kołowrotkiem, który chcesz stosować) aby bez problemu włożyć i wyjąć stopkę kołowrotka z uchwytu. Można pozostać przy długości insertu 38 mm, jeśli korek/pianka pod uchwytem na pewnej długości np.10 mm będzie zbliżony do średnicy gwintu uchwytu.

Rurkę jak na zdjęciu kupisz tu: https://www.pitlab.pl/pitlabsklep/akcesoria-dla-wielowirnikowcow/rura-carbon-18mm-detail.html

• Like 3

• 3 tygodnie później...

To jedyny w miarę „żywy” wątek o SKSS więc pozwolę sobie zadać pytanie tutaj.

Czy ktoś spotkał się z uchwytem SKSS w wersji soft touch? Kije Robinson Diaflex Speeder są właśnie w taki uchwyt uzbrojone - SKSS fuji (to jest oryginał fuji, sprawdziłem) w wersji soft touch w kolorze czarny mat. Chciałbym w coś takiego ubrać własny kij ale nigdzie nie mogę tego znaleźć... Możliwe ze zrobili tylko wypust na życzenie danej firmy i nie są dostępne w normalnej sprzedaży? Czy ktoś coś widział lub słyszał na ten temat?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Edytowane przez Wisni@