Skocz do zawartości

CF na rzecz Jeziorka Gocławskiego

TomCast

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka lat temu dowiadywałem się o aktualny stan prawny tej wody, jak również tzw. Balatonu. Z informacji jakie uzyskałem wynikało, że faktycznie są prywatni właściciele/spadkobiercy tego terenu. Jednakże teren nie ma przeznaczenia budowlanego. W planach było założenie parku. Jak można się domyślać, właścicielowi nie było to na rękę i prawdopodobnie starał się o zmianę kwalifikacji terenu. Ale to już tylko spekulacje, bo tak naprawdę nikt oficjalnie nie mógł mi udzielić informacji.

Dość ciekawie wyglądała natomiast sprawa z Balatonem. Właścicielem gruntu pod lustrem wody jest gmina, która była chętna do rozpisania przetargu na użytkowanie i zagospodarowanie jeziorka. O ile wierzyć ówczesnym urzędnikom przetarg miałbym wygrany na warunkach, które bym zaproponował, bo nikt inny się tym nie interesuje.

Jeśli tylko będę dysponował wolnym czasem, chętnie podejdę z dzieciakami i przyłączymy się od akcji.

Witku - dzięki za pomoc. Bardzo mi miło, że działasz razem z nami dla naszego jeziorka

Z naszej strony zorganizaowaliśmy już wszystko tak aby było formalnie i zgodnie z prawem. Zapraszam aby poczytać o szczegółach https://www.corona-fishing.pl/index.php?a=grupy&opcja=fo rum_posty&idspol=54&idtemat=68

Teraz tylko czekamy na chętnych do sprzątania!!!

witam serdecznie :D

chciałbym dać 100% pewności i pojawić sie na sprzątaniu jez. Gocławskiego :D

niestety tej pewności nie dam , ale prosze o dokładną lokalizację i godzinę a postaram się zrobić wszystko co w mojej mocy żeby uczestniczyć w tej pięknej i szczytnej akcji :D

co do własności wody to wydaje się że jej właścicielem jest PZW ( tak jak to było w poprzednich latach 2005-2007 )....

ps. a tak na marginesie- marzy mi sie takie samo sprzątanie kanału żerańskiego :/

do tego proponuje zaangażować POLICJĘ ( jeśli się oczywiście uda ) i przy okazji posprawdzać karty wędkarskie ( moze przy takiej okazji znajdzie się paru chętnych co będa chcieli zasponsorować akcję ?????

Witam Wszystkich.

Właśnie zakończyliśmy akcje sprzątania. Było wspaniale zebraliśmy sporo ponad 50szt 200litrowych worków śmieci. Woda jest czysta;)

Dzisiaj o 17:45 (powtórka po 21) w TVN Warszawa będzie emitowany reportaż odnośnie naszej akcji dotyczącej sprzątania Jeziorka Gocławskiego. Zapraszamy wszystkich do obejrzenia.

Walczyliśmy długo bo chętni nie dopisali tak jak sobie tego życzyliśmy. Ci co głośno deklarowali na portalach swoją obecność zawiedli i się nie pojawili na naszej akcji. (Witku chyba Cię nie widziałem) Może za rok...

Tak czy inaczej baaaardzo dziękuję wszystkim, którzy nam pomagali.

Dzięki Żeglarz, Peter, Bogdan, Marcin, Tomek, Bartek

Piękna robota. Gratuluję.

A propos: Foto relacja pokazuje 2 wędkarskie światy - jeden złożony z pierdzących w stołeczki emerytów, rencistów i innych leśnych dziadków pozostawiających po sobie nad wodą stosy pudełek po robakach, torebek po zanętach i siedzący wśród śmieci oraz ten drugi, który mam nadzieję kiedyś w Polsce stanie się normą.

Szacunek Panowie.

Panowie, szacunek za wasze działania!

U mnie na targówku widziałem w kanałku bródnowskim na wiosnę zeszłego roku dwa tracą się wymiarowe szczupaki, w wodzie 50 cm, kilkaset metrów dalej jest kawałek stawu pożwirowego, niestety zasypywany gruzem i śmieciami :(

Dewastacja nie zna granic głupoty

• 1 rok później...

Kolejny raz organizujemy akcję sprzątania jeziorka Goławskiego. Już po raz drugi zapraszamy wszystkich do wzięcia udziału w naszej inicjatywie. Nasze jeziorko ponownie potrzebuje Waszej pomocy!!!

Jeziorko Goławskie to zbiornik wodny położony na linii biegu kanałku Goławskiego. Znajduje się pomiędzy innymi praskimi akwenami, czyli jeziorkiem Balaton i Kamionkowskim. Od kilku lat Goławskie jeziorko nie ma właściciela. O tę piękną wodę toczyły bój PZW, Urząd Miasta oraz prywatni właściciele. Skutek tych przepychanek jest opłakany. Wokół samego zbiornika nie ma ani jednego kosza na śmieci, smutno spoglądają ruiny placu zabaw, ławek i ścieżek spacerowych. Obraz nędzy i rozpaczy. Wokół przewala się tysiące butelek, potłuczonego szkła i innych odpadów z pobliskich blokowisk.

Swego czasu Jeziorko Goławskie było centralnym punktem na mapie Grochowa, zawierającym przystań dla łódek oraz pomosty wędkarskie. Woda była czysta i zadbana. Wędkarze systematycznie łowili tam piękne szczupaki, okonie, karpie i liny. Dziś tylko grupa żyjących historią wędkarzy spędza nad tą wodą czas z wędka w ręku.

Apelujemy do wszystkich, którym nie jest obojętna sprawa czystości naszych wód i środowiska do wzięcia udziału w kolejnej akcji sprzątania Jeziorka Gocławskiego.

Zapraszamy w sobotę 10 kwietnia 2010 o godzinie 9.

Niezbędne będą duże i mocne worki na śmieci, rękawice ochronne, grabie oraz inne pomocne narzędzia. Wędkarzy prosimy o zabranie woderów lub spodniobutów, które okazały się w zeszłym roku niezbędne do oczyszczania zarośniętych brzegów jeziorka.

Przed chwilą odebrałem telefon od Marcina, który w tym roku zajmuje się bezpośrednio akcją sprzątania. Jeziorko jest bardzo przyjemnie oprzątnięte. Mam nadzieję że nasza aktywność w tym temacie przyczyniła się do tego, że ktoś zwrócił na brudny problem uwagę. Super!!!

Sobotnia akcja oczywiście aktualna. Osobą kontaktową w tym temacie jest Marcin marcin.rupala@wp.pl

• 2 tygodnie później...

INFORMUJE, ŻE AKCJA SPRZĄTANIA jeziorka GOCŁAWSKIEGO ZOSTAJE ODWOŁANA I NIE ODBEDZIĘ SIĘ W SOBOTE 10 KWIETNIA.

Nowy termin zostanie podany w niedługim czasie. Informacja jest pewna, pochodzi od jednego z organizatorów.

Niestety zmiana terminu jest niezależna od niego, ale prosi o wyrozumiałość i przybycie w nowym terminie.

• 2 lata później...
Czyżby balaton sprzatątali, szok.

Balaton a Jeziorko Gocławskie to nie to samo.

Wracając do tematu super wiadomość.

Wreszcie będzie jakiś gospodarz na wodzie ( byle jaki ale zawsze )  i może choć trochę będzie przypominało wodę sprzed kilkunastu lat.

Dobrze że coś się dzieje.Gdyby nasz ukochany związek wziął się jeszcze za  dwa największe akweny jeziorko Czerniakowskie i Dziekanowskie to by było ekstra .To ostatnie pamiętam jeszcze z czasów gdy była tam stanica wędkarska, z możliwością noclegu i wypożyczenia łódki.To była naprawdę fajna woda z dużą ilością ryb, były nawet bolenie.Dobrze że o Gocławskie ktoś zaczyna dbać.

• 3 miesiące temu...

Informacyjnie:

dziś (17.04) odbyło się sprzątanie Jeziorka Gocławskiego przeprowadzone przez członków koła nr 90 w Warszawie które od marca tego roku jest oficjalnym opiekunem tego łowiska. Niestety ilość śmieci była i nadal jest tak ogromna, że jedna akcja to mało. Nie mniej jednak udało się uzbierać kilkanaście dużych worków śmieci w tym w dużej mierze wyjętych z wody i trzcin. Są planowane kolejne tego typu akcje oraz częste i regularne sprawdzanie dokumentów uprawniających do połowu. Miejmy nadzieje, że powoli woda ta będzie się odbudowywać.