Skocz do zawartości

Miękki spinning 3 - 3,3m

PrezesArtek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Trafiłem tu bo nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie a widziałem taki patent i chciał bym się coś więcej dowiedzieć od ludzi którzy znają się na rzeczy. Warto dodać, że ze spinningiem mam nie wiele wspólnego.

Do rzeczy, szukam spinningu do połowu karpia z wywózki stąd taka dł. żeby można było łatwo manewrować wędką na pontonie.

Głównie zależy mi żeby kij miał akcję najbardziej zbliżoną do paraboli i żebym spokojnie mógł używać plecionki nie wiem tylko jaki c.w będzie dobry?do kilku czy kilkunastu kilowych karpi i spokojnego zwijania zestawów z ciężarkami dochodzącymi czasami do 150g. Mam nadzieję, że coś by się znalazło co się nada do takiego połowu dodam, że szukałem wędek typowo karpiowych o parabolicznej akcji ale dostępność jest słaba a czasami cena kosmiczna a mogę przeznaczyć na ten cel ok 300 - 400zł. 

No to jak typowa karpiówka - nie, to znam przypadkiem wędki, które się zmieszczą w zakładanych parametrach technicznych, a jak dobrze poszukasz, to za 400-500 złotych można czasem trafić. Kijki mają napisiki Daiwa Whisker 98 (lub 99) Spin/bait 12' (3,66 długości) i wyrzut 10-50 (realny do 100 gramów bez strachu). Czyli długie kije łososiowe, uginające się pod rybą w podobie karpiówek i co czasem ważne, to dużo wygodniejsze w transporcie od klasycznych dwuskładowych karpiów bo są trzyczęściowe... :)