Skocz do zawartości

Daiwa and Ito

kryst

Rekomendowane odpowiedzi

Sam sobie rolę etatowego malkontenta i opozycji wybrałem . Pewnie mam do tego nieuświadomioną skłonność ..

Jeśli kogoś uraziłem swoimi prostymi poglądami to niech mi daruje . Ja tak tylko dla elementarnej proporcji . Żeby pełnowymiarowego i pełnojajecznego casta nie zdusił ani zdeformował ciąg na logo i taki , że tak powiem , glamour casting ..

Tutaj naprawdę trudno zaistnieć jako pionier i jesteśmy siłą rzeczy skazani na wtórność . Ale treść może i musi byc niekiepska ..

Smaczku - skoro nie ma ryb już w Polsce to można spokojnie pisać. To tak jakbyś się bał, że z pustej szklanki wypije tobie ktoś ostatnie piwo, którego nie ma.

Pozdrawiam

Remek

Niby masz rację, ale zostały jeszcze pojedyncze miejsca gdzie ta ryba jest. Niestety od jakiegoś czasu zaczęło się polowanie na miejscówki. Napisać artykuł można, ale trzeba go okrasić fotkami,a tu rodzi się już niebezpieczeństwo - wykrycia miejsca. Druga strona to, że wszystko niemal na temat ryb zostało napisane. Można opisywać przygody i ewentualnie miejsca spoza granic naszego kraju.

Z drugiej strony, chyba sami sobie strzeliliście w kolano, wstawiając do artykułów ryby rozmiarów, które szczątkowo występują w Polsce. Niby to przyciąga wzrok, ale wiele osób nie łowi takich np. szczupaków w ogóle. Wyobraz sobie teraz artykuł, o łowieniu np. szczupaków na duże wahadła, zdjęcia robione u nas w kraju - ryby na zdjęciach będą w rozmiarze standardowym 60-80cm,może jeden większy. Taką mamy rzeczywistość,

Pablom,

Nie mam najmniejszych wątpliwości, że wprowadzenie limitów na forum było super decyzją. Jeszcze raz powtórzę - mnie nie interesują 15 cm okonki albo pstrągi po 20 cm. Niech te ryby spokojnie pływają w wodzie. Wolę mniej a konkrety.

Co do artykułów - mam odmienne zdanie. Wiele można napisać.

Pozdrawiam

Remek

Remek, limity jak najbardziej, może niektóre są zbyt wysokie, a może nie. Chodzi o to że zasobność naszych wód jest taka a nie inna. W naszych warunkach przeciętny wędkarz,który pracuje i bywa w sezonie 50-80 razy, zrobi 3-4 zdjęcia. Na tym nie szczególnie da radę oprzeć artykuł. Druga strona jest taka że wiele osób łowi dużo dużych ryb, ale nie publikuje zdjęć, lub nie pisze art, lub jedno i drugie. Wasze zadanie to zmienić.

Tematy - pewnie masz rację, są. Sam nawet kiedyś napisałem coś o kleniach i jaziach, ale jak zobaczyłem potworki Pitta to mi przeszło z wysyłaniem. Zresztą Pitt napisał większość ważnych rzeczy odnośnie kleni. Myślę że tu koło się zamyka.

Błąd z tymi kleniami. Jeśli tak myślicie to źle. Ja chętnie opublikuję artykuł, który może nie jest okraszony zdjęciami wielkich kleni ale opisuje jakiś punkt widzenia tego jak je łowić. Ryby są dodatkiem - techniki, doświadczenia - najważniejsze bo pomagają innym w zrozumieniu ryby, uporządkowaniu wiedzy i poznaniu czegoś nowego.

Smaczku - skoro nie ma ryb już w Polsce to można spokojnie pisać. To tak jakbyś się bał, że z pustej szklanki wypije tobie ktoś ostatnie piwo, którego nie ma.

Remku, w tej szklance zostało jedynie piwa na łyk :D, a kac rybny, zwłaszcza zimą jest potworny.

A tak odnośnie tematu- dyskusji a nie wątku- to dla potwierdzenia mojej tezy na ostatnie 30 artykułów zamieszczonych na stronie:

- tematyka ryb łowionych poza granicami Polski- 9,

- tematyka ryb łowionych w Polsce- 2 (Bolenie na casting i Zrozumieć bolenia, nie wiem czy Jig felieton można zaliczyć do tej grupy),

- tematyka sprzętu- 13,

- relacje ze spotkań- 1,

- tematyka ogólna, luźne rozważania i OT- 4.

Powyższe wyliczenia nie przedstawiłem, aby pokazać, iż pisze się o sprawach błahych.

Tak więc jaskrawo widać jak chętnie (a raczej niechętnie) forumowicze dzielą się wiedzą na temat rodzimych rybek. Musi być jakaś tego przyczyna, bo przecież znakomita większość łowi jednak u nas w kraju. O co więc kommon??

PS. Te jazgarze to ja ostatnio wycastingowałem naprawdę.