Gumofilc Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 To znaczy, ze nie musze niczego dodawac, bo powyzej wyczerpalem temat. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 Ja sobie też czytam i dochodzę do nieco innych wniosków. Po pierwsze co rozumiemy po przez czułość zestawu. Kwestia czy ugięcie szczytówki czy czucie w dłoni zostało już ustalone. Ale zupełnie inaczej jest z czułością podczas dobrych, agresywnych brań, a co innego gdy ryby wąchają wabik. Na przykładzie sandaczy wygląda to następująco. Łowię kijem 2,13 do 2 oz i w przypadku normalnego żerowania branie czuję aż w łokciu - pierdyknięcie jest niesamowite , natomiast gdy zaczyna się skubanie, to tylko za pomocą obserwacji linki można wychwycić ataki ryb. W takich sytuacjach zazwyczaj stosuje HS do 1oz i tu pięknie te brania widać (szczytówka) jak i czuć, ale przy agresywnych atakach w dalszym ciągu lepiej odczuwalne są brania na krótkim sztywnym wędzisku. Uogólnienie że dana firma z grafitu X robi najczulsze wędki, nie da rady zrobić. Ja bym bardziej stawiał, na dobór kija do konkretnej metody,bo tu raczej leży sedno. Gdy np. łowimy większość czasu na woblery i zastosujemy blank CB to jest ok, ale jak będziemy chcieli zastosować jiga to taki zestaw już niekoniecznie będzie tak czuły jak w przypadku woblerów. Przykłady takie można mnożyć. Choć tu jest potrzebny jakiś kompromis - ja sobie nie wyobrażam połowu nad rzeczką pstrągową z 3 kijami <_< na łódce,nie jest to problem, z brzegu już tak. Co do długich kijów i czułości, to generalnie zgadzam się z Łukaszem. Niestety zacinanie długim wędziskiem zazwyczaj musi być bardzo szybkie i energiczne. Można kolegę z łódki eksmitować o czym niemal przekonał się Marcinesz łowiąc ze mną sandacze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 16 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 Witaj @pablom Mhm. Jak brania mocne to lepszy króciak, a jak skubnięcia to dłuższy hotshot? A skąd mam wiedzieć jak będą dzisiaj brały??? Dzięki Chodzi mi właśnie o sytuacje, kiedy żerowanie nie jest agresywne, bo wtedy i na kiju od miotły wyczujemy branie,ale też nie chodzi mi o znalezienie najlepszego sygnalizatora do niemrawych brań (czy to HS, czy to wklejka, czy to spławik ). Słusznie podejmujesz rodzaj wabika względem czucia i wespół z selekcją konkretnych blanków, lub typów blanków, chciałem usłyszeć że te (lub takie) blanki wraz z przyrostem długości są coraz czulsze.A blanki takie a takie, wraz z przyrostem długości robią się coraz to bardziej głuche. Takiej generalizacji problemu szukam, jeśli jest to możliwe.Abstrahując od innych cech użytkowych blanku. PS Uogólnienie że dana firma z grafitu X robi najczulsze wędki, nie da rady zrobić.Nie szukam takiego uogólnienia <_< Pozdrawiam, Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 Uogólnienie że dana firma z grafitu X robi najczulsze wędki, nie da rady zrobić.Nie szukam takiego uogólnienia <_< Pozdrawiam, Grzesiek Różnica w długości między obydwoma kijami jest....17cm. Chodziło mi o pokazanie że tak naprawdę nie ma idealnej recepty. Czasami sprawdza się jedno rozwiązanie, innym razem już niekoniecznie. Ogólnie, dobrze dobrany kij do przynęt i warunków zastanych na łowisku będzie czuły. Co do długości i czułości - jednym z najczulszych kijów jakie mam jest kij jaziowy, opisany jako moderate fast, długości 9,6ft. Innym jest Extra fast długości 235cm - jak widać tu też nie ma reguły. Ta pała do 2oz w połączeniu z przynętami pasującymi do jej mocy pozwala wychwycić większość brań - mimo że krótki. Długi 9,6ft do 3oz pracuje już od 10gr i nawet przy takich przynętach wychwytuje wszystko ?? co dzieje się z przynętą, mimo że minimalna waga wabików (wg. opisu) to 1oz. Tylko że ja dokładnie wiedziałem czego chce i do jakich łowisk są przeznaczone konkretne kije z mojej kolekcji. Jeśli jadę nad nową wodę biorę coś w miarę uniwersalnego i zazwyczaj 2-3 kije. Na miejscu wybieram to co będzie pasowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HM80 Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2009 Mam dwie identyczne wędki, ktore się róznią długością - team dragona 2.7m do 25g i team dragona 2.4m do 42g. Nie obserwuje szcztówki, plecionki, wszystko czuje ręką i ten drugi kij jest czulszy choc to w porownaniu z pierwszym to wedka na wieloryby (ale oba są czułe).mam tez inne, jeszcze czulsze wedki, które choc podobnej długosci lub dłuzsze, to czulsze, ale to już inna półka, inne blanki, wiec tylko te dwie spełniają kryteria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2009 Mam dwie identyczne wędki, ktore się róznią długością - team dragona 2.7m do 25g i team dragona 2.4m do 42g. Nie obserwuje szcztówki, plecionki, wszystko czuje ręką i ten drugi kij jest czulszy choc to w porownaniu z pierwszym to wedka na wieloryby (ale oba są czułe).mam tez inne, jeszcze czulsze wedki, które choc podobnej długosci lub dłuzsze, to czulsze, ale to już inna półka, inne blanki, wiec tylko te dwie spełniają kryteria. Krystian z tą niemal identycznością to chyba lekutko przesadziles... Jeden kij nie dosc ze dluzszy to stosunkowo delikatny. Drugi nie dośc ze krótszy to jeszcze sporo mocniejszy... co innego gdyby mialy takie same przedzialy rzutowe oraz akcje ale... ale nie maja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HM80 Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2009 Mifek, dlatego było w cudzyslowiu. Kolega, ktory pyta o czułosc przedstawil kryteria: dwie identyczne wedki, tej samej firmy itd. trudno znalezc kogos kto ma dwie naprawde identyczne tylko rozna dlugosc, np kij 27m do 30g wyrzutu i tej samej firmy, tej samej serii 2.10m do 30g. PSto nie musi działac w przypadku innych wedek, ale tu zadziałało na korzysc krotszej wedki: krotszy kij jest od 18g a dłuzszy od 10 a i tak przynete 10g czuję conajmniej tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2009 Mifek, dlatego było w cudzyslowiu. Kolega, ktory pyta o czułosc przedstawil kryteria: dwie identyczne wedki, tej samej firmy itd. trudno znalezc kogos kto ma dwie naprawde identyczne tylko rozna dlugosc, np kij 27m do 30g wyrzutu i tej samej firmy, tej samej serii 2.10m do 30g. quote] Witam, To bys sie zdziwil :D Dla mnie osobiscie najczulsze sa wysoko-modulowe konstrukcje zarowno ze Stanow ( GLX, RX8+ czy Legend Elite- innych firm wedkami nie lapalem) jak i z Japoni ( Megabass, Daiko czy Steez). Nie opisywano jeszcze rezonansu co troche mnie dziwi ale niech juz tak bedzie. Co do grubszych scianek jako czynnika tlumiacego- pewnie jest tu racja tyle ze potrzebny jest kompromis pozwalajacy takze na zaciecie i wyholowanie ryby przy zachowaniu orginalnej ilosci czesci skladowych wedki. Konstruktorzy oczywicie o tym wiedza tyle ze w wiekszosci wypadkow wedki przez nich zaprojektowane sluza do polowow troche innych ryb czy zastosowania zupelnie innych technik ( patrz serie Salmon&Steelhead). Pozdrawiam, Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof 67 Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2009 Witam,trochę późno się włączyłem, ale chciałem zauważyć: z mechaniki wiemy, iż moment siły to iloczyn ramienia siły i wektora siły - oznacza to, iż przy stałej wartości siły np. przynęta 10 gramów moment działania siły jest tym większy im większe jest ramię siły. Tak więc Panowie, im dłuższa wędka obciążona tym samym ciężarkiem (przynętą) tym moment siły (moment obrotowy) działający na dolnik (hipotetyczny punkt podparcia) większy. Konkluzja: dłuższa wędka to dłuższe działanie ramienia siły, czyli większy moment obrotowy oddziałujący na szczytówkę. Przy założeniu identycznej sztywności wędeki dłuższej i krótszej (założenie autora niniejszego tematu) czulsza będzie ta dłuzsza bo moment siły będzie działał na nią większy. Większy moment siły wywoła silniejszą falę drgań przy założeniu tej samej sztywności. Ale niestety to tylko czysta teoria bo czy wędki te mają takie same przekroje przecież szkielet blanku dłuższego musi mieć większą wytrzymałość na zginanie niż krótszego bo tu znawu na szczytówke działa przecież większy moment siły, a więc jej konstrukcje muszą się różnić. Ale odpowiedź ściśle na pytanie tematu jw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 20 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2009 Krzysztof67 - twój pogląd całkiem mnie przekonuje, jednak teoria teorią, a tak jak zauważył jeden z rodbuilderów, im dłuższy blank tego samego modelu (o zbliżonych parametrach), tym cieńszych ścianek można użyć, dla rozłożenia obciążeń. Więc zastosowany model tylko częściowo, ale jednak zdaje się całkiem trafny. Dziękuję za Twoje zdanie. Bujo Nie opisywano jeszcze rezonansu co troche mnie dziwi ale niech juz tak bedzie.Nie rozumiem tego zdania. Tyczy się tego tematu? HM80 Mi chodziło o takie same dlatego zwróciłem się głównie (choć nie tylko) do tych, którzy wędki budują i mają w rękach setki blanków - służbowo. <_< Dzięki za Twoje spostrzeżenia, ale 25 a 42 gramy wyrzutu, to przy różnych długościach zupełnie inne wędki. Mifek... dzięki za czujność Pozdrawiam, Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2009 Witam, @Maynard- czy tyczy sie tematu- moze nie bezposrednio ale chyba tak poniewaz blank nalezy jeszcze uzbroic.Niemniej jednak zostawiam Twoj watek w spokoju i po raz kolejny zycze udanego wyboru. Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 21 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2009 Bujo.. Ja w żadnym razie nie czepiam się, że rezonans w moim wątku jest OT. Jeśli temat zboczy w kierunku czułości wędek w ogóle, a będzie to nadal konstruktywne, to będzie jak najbardziej na miejscu.Zwłaszcza jeśli do powiedzenia będą miały coś osoby, które mają doświadczenie sprzętowe/wędkarskie ponad średnią krajową.Więc życzyłbym sobie, abyś i Ty uczestniczył w dalszej dyskusji, jeśli wątek nie zamrze PS Wszak chodzi o to, żeby się tym bawić i uczyć przy okazji Pozdrawiam, Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2009 Mifek, dlatego było w cudzyslowiu. Kolega, ktory pyta o czułosc przedstawil kryteria: dwie identyczne wedki, tej samej firmy itd. trudno znalezc kogos kto ma dwie naprawde identyczne tylko rozna dlugosc, np kij 27m do 30g wyrzutu i tej samej firmy, tej samej serii 2.10m do 30g. Oj zdziwiłbyś się A teraz mały OTBlank, blankiem, ale nam chodzi o żeby tym cudem łowić. Więc pozostaje kwestia uzbrojenia. Co z tego że wybierzemy naprawdę doskonały blank do naszej metody połowu, jak go zle uzbroimy. To samo ze zdefiniowaniem swoich potrzeb,ilu wie czego naprawdę potrzebuje??? a nie tylko ulega pewnej modzie na wędkę od rodbuildera? Są co prawda i tacy rodbuilderzy co na siłę lansują swoją wersje i nie do końca zgadzają się z naszymi potrzebami - ale to szybko wychodzi.Potem pojawiają się ploty że X nie umie zbroić, i w ogóle szkoda kasy na kije z pracowni, bo kije Z mają wszystko, a nawet więcej niż te topowe. Ja zanim złożyłem swój pierwszy kij, łowiłem ryby jakieś 15 lat i z pierwszym kijem też do końca nie trafiłem, potem go sprzedałem i dziś tego żałuje, bo do innego typu łowienia jest idealny. PS. Nie jest ten post skierowany do nikogo personalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2009 @mynard polecam lekturę: http://rodbuilding.org/read.php?2,280285,280290#msg-280290 http://rodbuilding.org/read.php?2,276102,page=1 http://rodbuilding.org/read.php?2,252055,page=1 i samo forum rodbuilding.org, jeśli jesteś zainteresowany aspektami technicznymi rodbuildingu. Jak się zorientujesz tematyka czułości blanków/wędek/zestawów jest obszarem w którym panuje raczaj wielogłos i rozbieżność opinii Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 23 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 Dzięki za linki do konkretnych dyskusji. Forum już przeglądałem, ale jak słusznie zauważyłeś, tematyka jest baaardzo obszerna Pozdrawiam, Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi