Skocz do zawartości

Fińskie "Levusy"

Rekomendowane odpowiedzi

Ponton pod pache????? my w Norge tak lazilismy po leśnych jeziorkach .................macie tam miski????????????????

Nie tylko łosie...A tak na powaznie,to mieszkam tylko 100km na północ od Helsinek w 60 000 miescie,wiec tutaj leży granica od której zaczyna się ''dzicz".300 metrów od domu mam Katumajarvi,jezioro ma cos ponad 400ha,z drapieżników głównie okoń,trafia się teczak,szczupak i sandacz,jezioro za to obfituje w białoryb,płoć,leszcz,wielgachne wzdregi (które najczesciej łapie na wiosnę na suchą muchę) pływając na pływadle widziałem też wiosna tarło ogromnych karpi.

https://www.google.fi/search?q=katumaj%C3%A4rvi&newwindow=1&client=firefox-a&hs=ZsQ&sa=X&rls=org.mozilla:pl:official&channel=sb&biw=1280&bih=673&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ei=cNkSVKThL8X8ygOxoYC4Cg&ved=0CD4QsAQ#facrc=_&imgdii=_&imgrc=0DGKn6jHrCNfSM%253A%3BqPqciJYdYHvDFM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.kalasaalis.com%252Fimages%252Fkalat%252Fbimages%252FHauki_3660_1223819398_1.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.kalasaalis.com%252F%28Teme%29%252BMao%252BTse%252BTun%252Fkalat%252FHauki%252F2479%252F%3B640%3B480

Drugi akwen to Vanajan -vesi około 50km długosci jezioro które ma forme kanału z licznymi rozlewiskami.Jezioro przebiega przez centrum miasteczka.Łapię na nim głównie szczupaki na niewielkich płytkich zatoczkach i sandacze na wąskich i głebokich (6-15m) odcinkach żeglugi śródlądowej,oczywiście poza sezonem turystycznym.

http://www.hamewiki.fi/wiki/Vanajavesi

Trzecie to Aulangonjarvi nieduże głebokie jezioro z krystaliczna woda,gdzie gatunkiem dominującym jest jeziorowa forma pstrąga tęczowego (rozmnaża się w nim naturalnie),sieja i palja jeziorowa.Na tym jeziorze łapię tylko z pływadła,dostep do jeziora z brzegu jest praktycznie nie mozliwy.W zimie sporo ludzi łapie rybki spod lodu,natomiast podczas reszty sezonu jest spokój,chyba dla tego że na jeziorku nie moża uzywać w łodziach innego napedu jak wiosła.

https://www.google.fi/search?newwindow=1&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl%3Aofficial&channel=sb&biw=1280&bih=673&tbm=isch&sa=1&q=aulangonjarvi+hameenlinna&oq=aulangonjarvi+hameenlinna&gs_l=img.3...55094.60076.0.60460.12.12.0.0.0.0.112.804.10j1.11.0....0...1c.1.53.img..12.0.0.IOwz_6GCdSc#imgdii=_

Roczna licencja na połów w moim regionie kosztuje 55e,połów na bata bez kołowrotka na przynety nie sztuczne i łowienie spod lodu nie wymaga licencji,jest to zapisane w konstytujcji jako prawo do kożystania z przyrody.Ogólnie nie ma tu okresów ochronnych dla ryb i limitów połowu,jedynie na określonych łowiskach jest wymiar ochronny dla ryb i to nie wszystkich np. sandacz 40cm,łosoś i taimen (tak tutaj nazywa się jeziorowa forma troci) 60cm.

Edytowane przez PablovelLoco

Paweł ugraj tam prace dla mnie i jade na stałe....... :D

Ok...tylko sam najpierw muszę ją ogarnąć.Rok temu po przyjezdzie tutaj okazało się,że moje 11 letnie doswiadczenie zawodowe (7 lat w kraju reszta za granica) i niezły angielski nie wystarcza aby podjąc tutaj pracę.Barierę stanowi brak znajomości cholernie trudnego jezyka fińkiego (suomen kielta).Wiec tutejszy urzad pracy (Työvoimatoimisto) wysłał mnie na 3 letni program integracyjny... i ot na "starość" muszę dymać z powrotem do szkoły <_< .

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Troszke mnie tu nie bylo,kazda wolna chwile staralem sie spedzic na rybkach,ktore chyba w tej jesieni chyba mnie nie lubia. Zaliczylem mnostwo spiec i drugie tyle obcinek.Gdy uganialem sie z UL za okoniem zaliczylem z 15 szczupaczych obcinek,jednego + 60 cm grubasa udalo mi sie wytachac pod nogi, zaliczylem tez teczaka + - 50 cm ktory przetarl zylke 0,14 tuz pod nogami o kamienie i pieknego okonia cos kolo 40 cm ktory poszedl razem z woblerem w galezie zwalonego drzewa zanim go zatrzymalem.Pomyslalem super szczupak sie ruszyl, wiec wybralem sie z grubszym " staffem" i skonczylo ze jednego dnia mialem 3 spinki grubszej rybki, kolejnego dnia bylo podobnie.Chyba wyszedlem z wprawy w szczupakowaniu przez wiosenno- letnie muchowanie i uganianie sie z UL za okoniem i bialorybem.Co do woblerkow mam nie dolakierowane 5szt 7cm uklejek troszke zmodernizowanych wzgledem poprzednich.We wszystkich balast przesunalem bardziej do przodu,w 3 zwiekszylem jego wage o o 25% w 2 o 50%.Zrobilem takze kilka much szczupakowych na offsecie do carolina rig(na jedna mialem piekne branie ale sie spoznilem z zacieciem :( ) i kilka lekkich kogutow, wieczorkiem postaram sie wrzucic jakies fotki.

Hej Paweł, nie wyobrażasz sobie mojego zadowolenia gdy zobaczyłem, że Twój temat odżył.

Jezeli chodzi o spady, to po zmianie plecionki z spiderwire na pp czuję się jak jakiś amator...10 ryb na kiju to 4 nie zacięte, a 3 spadały przy holu. Choć możliwe, że te 4 nie zacięte to wina ich delikatnego brania.

Czekam na fotki i daj cynk jak tam praca po dodaniu więcej wagi.

Pozdrawiam

ps. cieszę się, że masz czas na rybki ale My tu też czekamy :D

Z tym moim czasem to jest tak,albo majsterkowanie albo ryby.Po przejrzeniu moich przynetowych pudelek,stwierdzielm ze trzeba troche przynet urwac,bo ostatnio dostaje frustracji przed wyjsciem nad wode co wziasc ze soba,azeby bol plecow po powrocie byl do zniesienia :) .Wracajac do woblerkow to zwiekszylem wage ,aby szybciej schodzily do dna,poprzednie nadaja sie do oblawiania 1-1,5 m wody,zrobilem cos na glebsze miejscowki.Praca zostala podobna lusterko w opadzie,przyjednostajnym prowadzeniu akcja ogonowa z lusterkiem wobler,wychodzi do powierzchni,przy szarpnieciu wobler ladnie odchodzi na boki.

Oto 3 z 5 ostatnich moich 7cm wypocin, 2 oczojebne od góry mają balast + 50% do poprzedniej wersji, "flagowiec'' +25%.

66857106b2a9dcb3med.jpg

Wobki jeszcze bez domaluxu,jedynie po akrylu bezbarwnym.

A to pozostałe 2 balast +25%.

41e4edf66426dac6med.jpg

• Like 4

• 2 tygodnie później...

Miałem ostatnio chwilkę więc ukręciłem kilka sierściuchów:

1bef1a434096c7f6med.jpg

...wypróbowane łowne kolorki...

I wybrałem się na "tęczowe jeziorko",nad którym nie byłem od maja.Wybrałem się pierwszy raz pieszo,wcześniej operowałem na jeziorku wyłącznie z pływadła,z zamiarem złowienia jakiejś rybki z płetwą tłuszczową.

fb00b6140c77f1e1med.jpg

...tablica informacyjna,na której jest krótka wzmianka o sukcesie introdukcji w tym jeziorze pstrąga tęczowego,skutecznych metodach połowu i oczywiście cena licencji wędkarskiej...

Jezioro znajduje się w środku pięknego boru bukowo-dębowo-jodłowego,dookoła jeziora wytyczone są liczne ścieżki rekreacyjno-wycieczkowe.

d248cfcf871a9dd8med.jpg

...jesień pełną parą,widok na mała zatoczkę "lusikaniemi''(czyt.łyżeczka) ,jak rybki nie biorą,zawsze można nazbierać grzybków do świątecznych uszek :) ...

Kilka miejscówek które obmacałem dokładnie sierściuchami,ale ''tęczowych'' rybek nie widać

5ab3dbe96b53fc53med.jpg

...koło zwalonego drzewa uwiesił się około 70cm szczupaczek,wywiną piękną świecę zanim się poddał...

Po około godzinie przemaszerowałem na drugą stronę jeziora,w pobliże brzegowej kładki spacerowej,w tym miejscu praktycznie nie ma strefy litoralu,2-3m od brzegu woda ma głębokość 3-4 metry.Sporo brań okoni,większość nieskutecznych przez rozmiar sierściucha,chociaż wyjechały na powierzchnię 4 szt. takie 20-25cm.Na końcu kładki przy obławianiu 7-8m wody,poczułem w opadzie delikatne "sandaczowe" pstryknięcie.Zacięcie i po 5min holu ujrzałem pod stopami pięknego garbusa,największego w tym sezonie nie mierzony bo nie miałem akurat czym,ale myślę ,że dobijał do ''magicznych'' 40cm.

cbf14779384d4b5cmed.jpg

...rybka zassała ponad 10cm seledynowo-pomaranczowo-czarnego sierściucha ukęconego na 10g główce...

Do domu wróciłem zadowolony,chociaż z leciutkim niedosytem,może następnym razem "tęczowa" rybka zawita na końcu wędki.

• Like 4

Z natury jestem skromny chłopak,a łowca okazów ze mnie kiepski.Robię zdjęcia rybkom które zasłużyły,czy to ze względu na rozmiar, czy za waleczność i emocje które mi dostarczyły podczas holu.Czasami nawet w eufori pakowania gratów,zapominam zabrac ze soba telefon i ze zdjęć rybek kupa.Wyniki wynikami , jak to mówią "trzeba robić swoje" i jeszcze lubić to co się robi,a progres napewno nastąpi, przynajmniej ja tak to widzę w swoim przypadku.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Żaden ze mnie nauczyciel,po prostu lubię się podzielić tym co już wypracowałem.Wiele talentów się marnuje,bo nie ma komu wyciągnąć pomocnej dłoni do takiej osoby.Jestem pod wrażeniem i mam nadzieję,że na tym się nie skończy i założysz wkrótce swój własny wątek.

Cały rok nic nie wystrugałem poniżej 4cm,więc pomyślałem ,że teraz jest dobra pora ,aby zrobić parę małych woblerków na przyszły sezon.Opracowałem 3 modele: pseudo-bezsterowiec, jeden wertykalny i klasyczny DR.Wszystkie troszkę +3cm.Mają być solidnie dociążone,aby pozwalać na jak najdłuższe rzuty.

169870bc92be49d7med.jpg

Witam jak postępy ukocilo się cos???

Z przynęt to nic,ale wczoraj takie coś się uwiesiło na 8cm balsy i co do długości przesadnie grube było... :) ,nad wodą pustki,mróz i wieje lodem :ph34r: .

402a9a449d3612d4med.jpg

Zrob takie jak Japoncy z kulkami w srodku to dopiero lotne wobki

Masz na myśli z ruchomym obciążeniem...raczej nie realne przy tak małym korpusie...chociaż jak by się uparł ;) tylko po co.Przewiduje ,że każdy będzie ważył min. 3g ,a jak wyjdzie to się zobaczy.