Skocz do zawartości

Fińskie "Levusy"

Rekomendowane odpowiedzi

Ano pogoda tej jesieni nie rozpieszcza,2 tygodnie mrozilo i padal kilka razy snieg,teraz na plusie ale wieje i leje...talvi tulee(zima idzie)...pod lodem nie lapie ( nie chce mi sie wiercic dziur w 50 cm lodzie ;) ), wole strugac.

Edytowane przez PablovelLoco

Bardzo fajnie wygląda z tą dużą wyciskaną łuską,kolorki też dobrane w sam raz,podoba mi się taki minimalizm.Będą łowić :D ...i to na pewno.Miło popatrzeć na twoje pierwsze prace,oby tak dalej i widzę ,że powinieneś założyć swój wątek.Kurcze tylko ja nie mam czasu na dłubanie,ale to nic z czasem sobie to odbije ;) .

Hei Paul hyvin viileä uistimia tehdä

Aion ollavieraili usein :)

Miksi ei ,olen onnelinen ja kehotan kaikkia,kuka halua katsoa minun käsityöt.

Terveisin Paavo. ;)

kiitos 
Minusta he löytää .Mycke hyvä viimeistely niitä. 
vilpittömästi Rafe

Kiitos paljon,mina haluaisin tekemaan viimeiset pieni vaaput tosi nopeasti,mutta minun nuori poikani otta minun kaiken vapaa-aikani.

Ps.Tak abstrahująć to Suomen kielta uczę się dopiero na poważnie od roku :D ...mutta se on tosi hauska...

Przyznam ze dobrze Ci idzie .Finskiego uczylem sie od Lapin Kulty jak kojarzysz tak sie sklada ze mam kilu Finksich zanajomych .

Brodatych ludzi z tatuazami -spoko ludki .Zapaleni wedkarze .

Jestem ciekaw jak tam z pogoda ,nie ukrywam ze Finland to dla mnie kraj z bajki -wielu lowi tam na lodzie -ciagnie mnie w tamte strony choc na chwile z wedka ale jakos sie zebrac nie moge .Jak by nie bylo kawal drogi .

Od Lapin Kulty wolę Karialę...oczywiście w stosownych ilościach.Co do pogody to przez ostatnie 2 tygodnie mroziło do ponad -6,teraz od 3 dni trochę na plusie,ale potwornie wieje na przemian z deszczem,ogólnie do doopy nad wodą szaro-buro i pusto.Co do łowienia pod lodem to wygląda to tak,że w sezonie wiosenno-jesiennym presja wędkarska praktycznie żadna przynajmniej w moim miasteczku,za to w zimie tłumy ludzi na lodzie,bynajmniej nie po to by pojezdzić na łyżwach.W kwietniu był dosyć głośny w mojej okolicy przypadek,gdy 3 panów wybrało się dosłownie na ostatni lód,wynikiem czego była dość karkołomna akcja ratunkowa z udziałem śmigłowca :) .O ile wiem wszystko skończyło się szczęśliwie.Ja troszkę ciepłolubny jestem i zbytnio do ''siedzenia nad dziurą'' mnie nie ciągnie,ale lubię popatrzeć jak inni łowią...kto wie może za jakiś czas i mnie porwie ''podlodowa gorączka''.

Ps.W Tukholmie byłem raz na wycieczce słynnym nocnym wekendowym (pijackim) kursem promowym Helsinki-Maarianhamina-Stokholm.

Zaczne od konca .

Slynny kors znam ,ba ,nawet w ten wekend ekipa z pracy cisnela .Osobiscie nie bylem ale kto wie z drogiej strony jak zerkam na jezdzacych  tam i z powrotem .Polowa wraca juz jako pary i zaczynaja sie jaja .Polecam dla sigli .

http://www.vikingline.se/sv/sverige/destinationer/helsingfors/

Wedkowanie zima faktycznie jak ktos nie zassa to ciezki temat .Tam gdzie ja lowie zawsze jest posto .Lyzwy to tak ale wedkarstow zima -zadko sie tu spotyka lodkow na lodzie .Moze dlatego Finland zawsze mi sie kojarzyl z krajem o ktorym piszesz .Tam sie robi super wabiki i wlasnie tam stada lodzi na nie lowi .Hali przychodzi mi do glowy .

Zazdroszcze -6 juz bym pwenie z kolem ratunkowym smigal gdzies przy pomostach na jakims bagnie .Oczywiscie w granicach rozsadku i raczej na pomoscie niz poza .

EEEE tego drogiego nie testowalem ,piatek idzie tak jak  i u nas swieto narodowa i czas do monopolowego zajrzec jak polecasz nie obejde sie smakiem i zerkne czy maja .

Fajne te poperki i vertykale. Z przeznaczeniem ?

Bo ja wiem pewnie drobnica :) ...a tak na poważnie pod okonia,ewentualnie coś z ''drapieżnego" białorybu (u mnie najczęściej to wzdręga :D ).A tak w gwoli ścisłości to te poperki to nie poperki...w trakcie tworzenia dostają jeszcze mini ster z blachy aluminiowej,aby zwiększyć powierzchnie czołową,praca to intensywne migotanie z nieregularnym odjazdami,jest to dosyć powszechna w moich pudełkach konstrukcja,ale większe modele łatwiej zrobić,z małymi jest trochę kłopotu ale już to ogarnąłem.