Skocz do zawartości

Czy w okolicach Sztumu jest łowisko?

chris541

Rekomendowane odpowiedzi

W sumie mieszkam niedaleko bo 10 km od Sztumu i dobrze znam te rejony. Jeżeli chodzi o rzeki możesz wybrać się nad Wisłę w okolice Białej Góry. Co do gatunków możesz nastawić się na: szczupaka, okonia no i bolka. Jak dobrze poszukasz to i jakies klenie się znajdą. Jezior nie będe polecał bo ostanio łowie tylko na rzekach.

Wisełka oczywiście. Sporo szczupaków, bolków, okoni.

Biała Góra- jezioro z ładnymi okoniami.

Rzeka Liwa, z odcinkiem pstrągowym koło Kwidzyna.

Nogat obfitujący w szczupaki.

Jez. Brachlewo

Muskie mógłbyś coś na temat tego jeziora w Białej Górze? Do kogo należy i czy chodzi ci o to po drugiej stronie Nogatu/przystani jachtowej. Kilka razy będąc nad Wisłą spotykalismy dzieciaków którzy mówili że to woda prywatna ale nie powiedzieli do kogo należy . pozdrawiam

Jezioro Parleta, Zajezierskie czy Barlewickie lub KANIEWO??????  Może ktoś coś wie? Czy są rybki i jakie warunki na wędkowanie (zezwolenia itp.) Wisłę to ja mam na co dzień ale teraz kiszka, chyba że w nocy. Mieszkam w Gdańsku i najdalej jadę do Kiezmarku. W upały na spinning raczej słabo. 

Edytowane przez chris541

No to tak:

Jezioro w Białej Górze jest faktycznie w prywatnych rękach. O pozwolenie raczej trudno. Jest to jeziorko po lewej stronie grobli jadąc od strony Sztumu.

Jezioro Parleta( PZW) - jezioro które było odstojnikiem ścieków z oczyszczalni. Teraz jak to wygląda nie wiem. O jakiś szczupakach, linach i karasiach słyszałem ale o niczym więcej.

Jezioro Barlewickie (PZW) - jezioro położone w Sztumie. Z informacji wiem jezeli poszuka się to mozna znaleść drapieżnika.

Jezioro Zajezierze (PZW) - również jezioro położone w samym Sztumie. Nie lubie łowisk w aglomeracjach miejskich :)  więc tam nigdy nie łowiłem. Drapiezniki oczywiście są.

Jezioro Kaniewo(PZW) - Jest to mały zbiorniki zaporowy albo jak kto woli duży staw. Siedzą tam głównie wędkarze łowiący białą rybę.

Jeżeli nie chcesz łowić na Wiśle to masz Nogat. Co do jezior możesz wybrać się nad Brachlewo(PZW).