mariuszwf Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Zwracam się z pytaniem do naszych forumowiczów, chciałbym poznać wasze zdanie bo jest dużo opinii na ten temat i firm jest też sporo Jakie byłyby najbardziej optymalne haczyki do główek jigowych?Jakich firm haczyków używacie najchętniej w kategorii jakość i cena jakość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 (edytowane) To zalezy co lowisz i jakim sprzetem. ja niemal nie schodze ponizej 14lbs (prawdziwe 14lbs strena lekko kolo 6kg wytrzymuje czasami lowie na 30lbs) i lowie tylko plecionkami. uzywam niemal tylko i wylacznie dragonow (speed 21? i speed hd czy jak tam tym najmocniejszym do wiekszych gum). speed 21 (czy jak im tam) sa dostepne od 1/0 wiec do gumek mniejszych niz 5cm uzywam jakis losowych glowek. Zdaza mi sie sporadycznie lekko rozgiac 1/0 (rozprostowac moze kilka razy) na 1/0 w zeszlym roku wyjalem kilka szczupakow 90cm+ bez najmniejszego problemu. Uzywalem kiedys glowek mustada big game i w moim odczuciu plasuja sie ponizej najwyzszej serii dragona i w okolicach tych nizszych (speed 21?) zdarzylo mi sie rozgiac big game mustada nigdy nie rozgialem speed hd. Mam znajomych, ktorzy uwazaja, ze mocne glowki to nie jest dobry pomysl bo sie wiecej traci w zaczepach ja tam wole tracic w zaczepach niz na rybach.Ps ciekawi mnie co jest za problem zrobic mocne glowki bo na morzu uzywajac jak najtanszych hakow w rozmiarach 1-6/0(wczesniej uzywalem hakow po 2e/10 sztuk teraz kupilem takie co bodaj 2xe za 200 sztuk zaplacilem z wysylka) i uzywajac zylki 40lbs .6mm i plecionki 14lbs czesto rwe owa szescdziesiatke hakow rozprostowanych niemal nie notuje czasami najwyzej stepione czy zagiete groty po zaczepie o kamienie. PS mam wrazenie, ze "nowe" speed 21 sa troszeczke slabsze niz te robione powiedzmy kilka lat temu, ale moze wraz z wzrostem zaufania zaczalem je mocniej katowac. uzywalem glowek mustada, trapera,gamakatsu i jaxona i moze innych jakis losowych mz dragony sa najlepsze i wlasciwie tylko je kupuje.PS edyta: jak lowisz na zylki i do tego cienkie (.16 czy .18 albo cieniej) to mz glowki juz mniej istotne sa bo linka slabsza. Edytowane 6 Sierpnia 2014 przez gooral Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 (edytowane) Jakość a cena???? Hmmmm..... ciężkie pytanie. Przeważnie bywa tak: że jak chcesz mocno zaoszczędzić to zazwyczaj dwa razy stracisz. I tera pytanie : gdzie ta oszczędność ??? i czy jesteś na tyle bogaty by tracić dwa razy???. Uprzedzając - odpowiem że w miejscach super zaczepowych nie ma sensu pakować się z najwyższą ,najdroższą półą, ale w każdym innym miejscu ma to sens.Dobry haczyk (ostry, mocny) to podstawa sukcesu i tu nie ma kompromisów, na tym wiele się nie zaoszczędzi.Używam haczyków SASAME, OWNER, GAMAKATSU w miejscach o dużym ryzyku i stratach MUSTAD ULTRA POINT.Jeżeli łowię plecionkami (a w 99% -tak) używam haczyków wzmacnianych , jak żyłka - wystarczy standard. Edytowane 6 Sierpnia 2014 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 (edytowane) A i jeszcze jedno jeżeli mowa o oszczędnościach : musisz najpierw zainwestować ładnych parę groszy w haczyki , piecyk , ołów, formę oraz zacząć produkcję własną.Tu szukaj i zapewniam Cię znajdziesz największe oszczędności, tylko że trzeba się liczyć, że jest to proces długoterminowy.PS: osobiście już od ładnych kilkuuuu latek to robię sam i zapewniam że się to opłaca!!!!!!!!!!! Edytowane 6 Sierpnia 2014 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszwf Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 (edytowane) Dokładnie masz rację, od kilku miesięcy sam robię główki i na pewno opłaca się, dobrze też główki pomalować zabezpieczy to ołów przed utlenianiem i uatrakcyjni przynęty.Na rynku dostępne są Eagle Claw, Mustad, Matzuo, Gamakatsu i bliżej nieznana mi firma Sohumi. Chciałbym Żebyście wybrali konkretną firmę której cena i jakość będzie optymalna Edytowane 6 Sierpnia 2014 przez mariuszwf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ledar Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 (edytowane) polecam Eagle Claw platinium black sam na nich odlewam jigi mają szerszy łuk kolankowy są bardziej cięte np.pod sandacza Edytowane 6 Sierpnia 2014 przez ledar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszwf Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Chyba ciężko je dostać na naszym rynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ledar Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 (edytowane) Chyba ciężko je dostać na naszym rynkupodam ci link to zamów u niego sciągnie z USAhttp://polfishing.pl/index.php?p105,haczyki-jig-eagle-claw-l3052m-platinum-black-roz-5-0http://polfishing.pl/index.php?k5,haczyki-haczyki-jigowe Edytowane 6 Sierpnia 2014 przez ledar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszwf Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi