Skocz do zawartości

Kij kleniowo-jaziowy

Lukasz-7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Rozważam zakup nowego kijka głównie pod klenie, bolenie i jazie na średniej wielkości rzekę Wkrę. Trafia się tam sporo przyłowu szczupaka i okonia. Łowię głównie na woblery 3-6 cm, smużaki, niewielkie gumki i blaszki. Długość wędki chciałbym około 270-280 cm. Nie wiem jaki c.w. wybrać? Do tej pory łowiłem na jakimś kijku do 10 g (był za delikatny) i miałem sporo źle zaciętych ryb i niestety uciekały. Budżet mam do 250 zł. Brałem pod uwagę:

SAVAGE GEAR WĘDKA MPP2 274/5-20g (na razie mój najbardziej prawdopodobny wybór)

DAIWA EXCELER JIGGER 2.70m 3-18g

Mikado Specialized CHUBSTER 2,75m/2-12g

proszę o opinie tych wędek lub jakieś inne sugestie.

Edytowane przez Japco

Witam. Rozważam zakup nowego kijka głównie pod klenie, bolenie i jazie na średniej wielkości rzekę Wkrę. Trafia się tam sporo przyłowu szczupaka i okonia. Łowię głównie na woblery 3-6 cm, smużaki, niewielkie gumki i blaszki. Długość wędki chciałbym około 270-280 cm. Nie wiem jaki c.w. wybrać? Do tej pory łowiłem na jakimś kijku do 10 g (był za delikatny) i miałem sporo źle zaciętych ryb i niestety uciekały. Budżet mam do 250 zł. Brałem pod uwagę:

SG nie używałem.

Excelera tak, na Warszawskiej Wisłę. Dobry kij. Szybki... Upadł mi i oddałem na gwarancję i się dowiedziałem że ich już nie produkuje i był zwrot kasy... Do dziś żałuję. Poszukaj no forum 'excwler jigger' parę osób wspominało go w swoich wpisach. Warto to mieć :)

Chubster miałem w ręku. Fajny ale nie moje preferencje.

• Like 1

Witam. Rozważam zakup nowego kijka głównie pod klenie, bolenie i jazie na średniej wielkości rzekę Wkrę. Trafia się tam sporo przyłowu szczupaka i okonia. Łowię głównie na woblery 3-6 cm, smużaki, niewielkie gumki i blaszki. Długość wędki chciałbym około 270-280 cm. Nie wiem jaki c.w. wybrać? Do tej pory łowiłem na jakimś kijku do 10 g (był za delikatny) i miałem sporo źle zaciętych ryb i niestety uciekały. Budżet mam do 250 zł. Brałem pod uwagę:

Sg mpp oglądałem. Lepiej mi leżał niż custom coastal i titanium z parabelka włącznie. Sam nie wiem dlaczego nie kupiłem, chyba był zbyt tani. Bralbym w ciemno

Sg mpp oglądałem. Lepiej mi leżał niż custom coastal i titanium z parabelka włącznie. Sam nie wiem dlaczego nie kupiłem, chyba był zbyt tani. Bralbym w ciemno

Możesz powiedzieć coś więcej o tej wędce? To nowy model z 2018 roku i nigdzie nie ma opinii akurat o tej długości i c.w. Jak wygląda wygięcie w tej wędce, jaka jest czułość szczytówki. Nie wiem czy nie będzie za twarda do małych woblerków owadopodobnych. 

Zastanawiam się na kupnem wędki pod klenio-jazie na Brdzie oraz Wiśle. Mam zamiar stosować woblerow kolegi gajosika (max 5g) oraz podobne, zbliżone wagowo. Mysle o wyższej półce, konkretnie nad kupnem St croix elite es90mlf2 albo najdłuższej finezza nuovo Graphiteleader. Ktoś miał te kije do tych zastosowań? Ewentualnie co jeszcze jest do polecenia przy zbliżonym budżecie?

Polecam serię Panfish St. Croix. Posiadam najdłuższy spinning tej serii 335 1.7-7 g. cm i używam go od paprochów do 4 gr ale 5 też da radę. Akcja moderate piękne ugięcie i praca pod rybą, bardzo mięsista. Nie jest to jakaś klucha. Jak go się weźmie w rękę to pracuje środkowa część blanku. Muszę go jeszcze sprawdzić czy da radę z wobkami sdr. Raczej wątpię ale może w wolniejszym nurcie zobaczymy. W tym roku używam plecionki i na razie na plus.

• 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...

Panowie stanąłem przed dylematem kupna kija kleniowego. Podzielcie się proszę opiniami jeśli macie któryś z nich A najlepiej jak ktoś miał wszystkie i jest W stanie je porównać ;)

1. Komnger World Champion Dancer II - 2.70/3-14

2. SG Parabellum - 279/3-16

3. Dragon Moderate II - 282/2-12

Z góry dzięki za opinię

Miałem dragon moderate 2-12g tylko ze 2,28, bardzo fajny kijek, czuły, niestety go sprzedałem bo chciałem coś lżejszego na okonie i teraz żałuje bo bym go pod drop shota użył. Bardzo dobrze wykonany i czuły.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Jesli chcesz łowic klenie a nie kleniki najlepszy byłby sg 3-16 miałem drugi i trzeci łowiły oba ale sg zdecydowanie na wieksze ryby startuje od około 3gram zbitej masy i uciagnie wiecej.Na sucho konger jest jakby podobny z tym ze ma podatniejsza i delikatniejsza szczytówke.Moderate fajne ale pod wieksza przyneta kleknie w nurcie.I sg ma długi dolnik ale kijek fajny .Jak cos pisz opisze co potrzebujesz.

Jeżeli chodzi o kleniowo-jaziowy uniwersał na średnie i duże rzeki to w moim przypadku najlepiej sprawdza się Robinson Diaflex Light 2,95 7-22g. Wędka super sprawdza się przy prowadzeniu obrotówek nr 1, woblerków typu Dorado Alaska 2,5 cm. Jeżeli jest potrzeba to można też rzucać mniejszymi boleniówkami. Super wytrzymuje przyłowy. Lepszej kleniówki z zapasem mocy nie znam :)

• 4 tygodnie później...

Jeżeli mówicie o kiju w 3 składach to szału nie ma. Długi dolnik, mały zakres obsługiwanych przynęt-tylko te najmniejsze, średnie wykonanie a cena wcale nie najniższa. Miałem, sprzedałem nie żałuję. Zastąpiłem microflexem do 10 gram, a na Wisłę jest 3 metrowy batson ????

Jeżeli chodzi o kleniowo-jaziowy uniwersał na średnie i duże rzeki to w moim przypadku najlepiej sprawdza się Robinson Diaflex Light 2,95 7-22g. Wędka super sprawdza się przy prowadzeniu obrotówek nr 1, woblerków typu Dorado Alaska 2,5 cm. Jeżeli jest potrzeba to można też rzucać mniejszymi boleniówkami. Super wytrzymuje przyłowy. Lepszej kleniówki z zapasem mocy nie znam :)

a stosujesz plecionkę czy żyłkę na te klenio jazie? też łowie tym kijem..

Ja nie wiem Panowie jak wy rzucacie 2 gramowym wobkiem czy 3g blaszka wędka od 7g i to na zylce 0,18. Teoretycznie wydaje się to niemożliwe.

Co do tematu to lowie parabellum 2-12g 279cm którego kilka postów wcześniej skrytykowano. Do tego zylka 0,14, 0,18 to na dużą rzekę mam. Mi odpowiada , dla każdego co innego.

Edytowane przez Braco