Streetart90 Opublikowano 6 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2022 Rzucić pewnie rzuci ale nie będzie to komfortowe łowienie. Lepsza seria od SG na klenie to Parabellum które polecałem kilka postów wyżej. Pod woblery i obrotówki super. Można rozważyć jeszcze Kongera world champion dancer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 6 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2022 Czy ten Custom UL poradzi sobie ze smużakami 1-1,5g ? pytam bo jest opisany jako fast, a jak już pisałem fastem nie bardzo to szło.Smużaki 1 g na tym do 10 g raczej słabo... to na serio mocny kij , dla mnie bardziej taki light... dobrze opisany . Te 3 g to minimum - komfortu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rally Opublikowano 6 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2022 Używam przy takim łowieniu starej Parabelki do 7g-215cm, czasami dragona chubhuntera, ale parabelka zdecydowanie bardziej uniwersalna, obskoczysz nią też małe gumeczki, itd. Przy rzucaniu nielotami i malutkimi woblerkami nie ma szalu na parabelce, choć kij miękki i ładuje się dobrze, zyleczka 0,14 lub plecionka PE 0,6 / 0,5 zdecydowanie poprawia odległość. Ale wyciągnie tym i bolka 70cm.Z tych które podałeś, chyba ta nowa Parabellka będzie najlepszym rozwiązaniem, ewentualnie taka sama tylko do 10g, przynajmniej nic z niej nie spadnie. Custom costal jest szybszy i sztywniejszy od parabellum, ale ma lepsze czucie. Z tańszych kijków jeszcze white bird Test customa 3-10 masz na stronie fishinandhunting.plhttp://fishingandhunting.pl/savage-gear-custom-ul-spin/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andżej Opublikowano 8 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2022 (edytowane) WitamPoszukuję kijka na małą rzekę max 7m szerokości, (przeważnie ok 5m) ryby Kleń/Pstrąg na woblerki 2-4cm, smużaki, obrotówki 0-1 oraz mikro wahadełka do 3 g, raczej bez ryzyka większego przyłowu. Dodam że nigdy w zasadzie nie łowiłem na rzekach, zacząłem dopiero w tym sezonie więc moje doświadczenie w tym temacie jest raczej znikome.Rzeki w których zamierzam łowić poza tym że są niewielkie, są też miejscami dość mocno zakrzaczone, dlatego też wybór padł na kije ok 2 m długości, moje typy to Paraballum 2.15m 2-6g lub Microflex 1.9m 1-7g. Mam jedynie obawy co do smużaków, ponieważ niektóre z nich ważą po 1-1.5g i łowiąc dotychczas okoniowym Streeto 0.5-6 g miałem problem z ich zarzuceniem na sensowną odległość (w górę rzeki). Jednak z tego co tutaj wyczytałem tego typu kije ładują się pod ciężarem samego blanku więc powinno się udać. Który z wymienionych sprawdzi się lepiej Waszym zdaniem? A może coś innego w budżecie 200-250? Kołowrotek to Vanford masie 180g i plecionką PE 0.5 na końcu ok 2-3 m przezroczystej żyłki lub miękki FC 0,14 lub 0,16Nie wiem, skąd się biorą te legendy o Microflex, ale nie oczekuj cudów. To nie jest specjalnie czuły, ani delikatny, ani daleko rzucający kij. Weź sobie Katsudo Slim do 5g, całkiem fajna wędka, która naprawdę ci małą przynętą rzuci daleko. Ewentualnie weź wklejkę, typu Perfect Jig do 5g, albo Ebisu Gold II do 5g - małym wobkom dadzą radę, a przy tym rzucą ci 1g relatywnie dobrze. Facet w UK na Ebisu Gold do 3g łowi 50cm klenie i pstrągi na rzece i wędka absolutnie daje radę, więc od wersji do 5g oczekiwałbym naprawdę niezłego komfortu, a jak trzeba, to do bocznego troku i 8g rzuci. Aha i jeszcze jedno 1g słabo lata nawet wyrzucany ze sprzętu, który się do tego nadaje, o ile nie stosujesz odpowiedniej linki. Musi być cieniutka, więcej niż 0.4 PE nie wchodzi w grę moim zdaniem. Edytowane 8 Listopada 2022 przez Andżej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ubot Opublikowano 4 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2022 (edytowane) Koledzy szukam kija dl. 260 - 275cm który realnie obsłuży przynęty od. 1-1,5g - 12g (maleńkie wobki i mikro-wahadełka..)W akcji (najlepiej..) FastNajchętniej (wiadomo jak najmniej..,) powiedzmy do kwoty ok. 800-1000 złKtoś może coś sprawdzonego polecić..? Edytowane 4 Grudnia 2022 przez ubot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kicaj Opublikowano 4 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2022 Mogę koledze zaproponować wędkę seryjną Shimano Lesath o długości 270 ciężar wyrzutu od 3-12g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateuszxt Opublikowano 4 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2022 Jeżeli niemasz uprzedzeń do budżetowych patyków to polecę Robinson toshido 275 cm do 8 gram cw. Sam używam właśnie do połowu kleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ubot Opublikowano 5 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2022 Mogę koledze zaproponować wędkę seryjną Shimano Lesath o długości 270 ciężar wyrzutu od 3-12gŁowisz nim..? Może coś więcej o tym kiju..? Będę wdzięczny.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ubot Opublikowano 5 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2022 Jeżeli niemasz uprzedzeń do budżetowych patyków to polecę Robinson toshido 275 cm do 8 gram cw. Sam używam właśnie do połowu kleni.Uprzedzeń to raczej nie.., ale obawiam się bardziej o akcję.., nie jest trochę jak "krowi ogon"..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateuszxt Opublikowano 5 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2022 Jak dla mnie to szybki kij, po wymachu odrazu wraca do pozycji wyjściowej. Zależy pod co dokladnie chcesz- czy woblerki czy gumeczki.Jaki uciag ma Twoja rzeka, bo jeśli dość spory to jeszcze jest wersja do 12 gram i ona jest odrobine mocniejsza w szczycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ubot Opublikowano 5 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2022 Jak dla mnie to szybki kij, po wymachu odrazu wraca do pozycji wyjściowej. Zależy pod co dokladnie chcesz- czy woblerki czy gumeczki.Jaki uciag ma Twoja rzeka, bo jeśli dość spory to jeszcze jest wersja do 12 gram i ona jest odrobine mocniejsza w szczycie."Rzeczka" to najczęściej Narew.., więc uciąg spory. Bardziej woblerki i blaszki, to ewentualnie raczej ten do 12g.Dzięki, jeszcze się nie zdecydowałem ale pomyślę nad nim.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Streetart90 Opublikowano 5 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2022 Shimano sedona chub specjalist. Mam wersję 299 5-15 gr. Startuje już od 2 gr. Kij pod woblery i blachy. Jedyny minus wyważa go kołowrotek 280-300 gr. Jest też wersja 270. Używam nad Odrą, da radę rzucić za boleniem. Wysłane z mojego motorola one vision przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateuszxt Opublikowano 5 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2022 No to podobny uciag jak u mnie na wisle. Czyli ten do 12 gram będzie odpowiedniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JurekJurek Opublikowano 26 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 Chcę sobie kupić wędeczkę na klenia ale trochę krótszą niż wszyscy zalecają do kleni (290-310cm). Ja nie lubię tak długich kijów, najlepiej operuje mi się długością około 250 cm.Przeglądając katalogi producentów, zastanawiam się nad poniższymi modelami: Westin W3 Streetstick 2nd 2,43m / 2-10g Dragon Sugoi CXT Spin 2,45 / 3-12g Jeśli ktoś miał/ma do czynienia z tymi patykami to prosiłbym o parę słów o samych wędkach i jak z przeznaczeniem na klenia lub inne propozycje w przedziale długości 250 cm. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rally Opublikowano 26 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 Poczytaj o Mikado progressive , na klenia wersja do 10g ????, masz kilka długości do wyboru, wygodny uchwyt, dobre przelotki, w miarę czuły blank, fajna praca pod rybką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1972 Opublikowano 26 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 Ja jazie łowię Progressive do 16g 2,30,spokojnie ogarnia małe wobki i gumki czy obrotówki 00,pięknie trzyma nawet te mniejsze jazie,czy okonie.Rzeka mała,brzegi porośnięte ,uciąg wolny.Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 26 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 Jeśli może być ciut krótszy to : Mikado Sensual NG Ultra Light Spin 2-14 g 123 cm - 235 cm - tania wędka ale zaspokoi Twoje potrzeby, Jak się nie spodoba to przeznaczysz na okonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JurekJurek Opublikowano 26 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 Mam progressiva 10, 2.75 i generalnie chciałbym kija trochę krótszego i o mniej progresywnym ugięciu, a który dalej miotałby małymi przynętami. Poczytałem i pooglądałem filmiki (najwięcej producenta ) o tym Westinie W3 i wygląd jak by to ugięcie miał mniej progresywne.@darek1972 jak wygląda sprawa ugięcia Progressiva 16? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiterS Opublikowano 26 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 Dragon Sugoi CXT Spin 2,45 / 3-12g Jeśli ktoś miał/ma do czynienia z tymi patykami to prosiłbym o parę słów o samych wędkach i jak z przeznaczeniem na klenia lub inne propozycje w przedziale długości 250 cm. dziękiTu masz sporo zdjęć i opisu wspomnianego spinningu => https://www.fors.com.pl/forum-wedkarskie/21-testy-sprzetu-wedkarskiego/117840-spinning-dragon-sugoi-cxt-3-12g-2-45m-test Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Streetart90 Opublikowano 26 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 Ja używałem SG Parabellum ccs 246 do 14 gr. Super kij pod woblerki i obrotówki. Mam w super stanie na sprzedaż 250 zł( z przesyłką) Ja kupiłem st croix i ten poszedł w odstawkę. Pozdrawiam Wysłane z mojego 2201123G przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabberwokie Opublikowano 26 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 Wprawdzie już znacznie krótszy, ale wg mnie bardzo fajny do takiego łowienia jest Dragon MS-X 2,5-16 g:) Bromby 2,5 cm o wadze 2,2 g na żyłkach 0,14-0,16 latają spokojnie na 20 metrów:) Opisany jako med-fast, chyba dobrze sądząc po tym, jak się ładuje:) Używam na klenie, jazie i okonie (na twarde przynęty, choć z plecionką w miarę daje sobie radę z gumami) na małych i średnich rzekach. W sierpniu złamał mi się i nawet zastanawiałem się nad czymś z teoretycznie wyższej półki lub modelem krótszym o cw 1-10, ale ostatecznie kupiłem drugiego w tych parametrach:) Nie jestem jedynie pewien górnego cw, Dragony uważane są raczej za niedoszacowane, ale tutaj miałbym spore obawy, rzucając czymś w okolicach tych 16 gram. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voiteh Opublikowano 4 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2024 Szukam prezentu urodzinowego dla kolegi, niestety wędka, która mu się podoba nie jest dostępna w żadnym sklepie a jest to Dam Effzet Microflex 270cm do 7g, szukam alternatywy, 1-wsza myśl to nowa seria Dragona Milenium MTX Slow Lure 275cm do 8g czy to dobry kierunek, ktoś może coś o tej wędce napisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 4 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2024 Szukam prezentu urodzinowego dla kolegi, niestety wędka, która mu się podoba nie jest dostępna w żadnym sklepie a jest to Dam Effzet Microflex 270cm do 7g, szukam alternatywy, 1-wsza myśl to nowa seria Dragona Milenium MTX Slow Lure 275cm do 8g czy to dobry kierunek, ktoś może coś o tej wędce napisać? W Plecionie masz tego Microflexa jeszcze w promocji.https://pleciona.pl/pl/p/EFFZETT-MicroFlex-2.70m-1-7g-2sec/28565 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voiteh Opublikowano 4 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2024 W Plecionie masz tego Microflexa jeszcze w promocji.https://pleciona.pl/pl/p/EFFZETT-MicroFlex-2.70m-1-7g-2sec/28565 Dzięki przemo_w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMI803 Opublikowano 17 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2024 Pany, jest szansa jeszcze gdzieś kupić nowy Dam Effzet Microflex 270cm do 10g? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi