Skocz do zawartości

Kij kleniowo-jaziowy

Lukasz-7

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do zakupu kijka pod klenio jazie do 800zł na odrę do smużenia i wobków do 5cm do łowienia w spokojnej wodzie jak i w nurcie, co polecacie?

ST1142 MHX - nie boi się większego przyłowu, a miota małe przynęty bardzo daleko  :)

Przy długości 290cm poprowadzisz smużaka precyzyjnie a kij w korku waży około 130 gram, więc można cały dzień komfortowo łowić.

• Like 1

• 1 rok później...

Witam

Na wiosnę planuje kupić pywadło w związku to tym potrzebuje wędki na klenia i jazia

Max 2.7m i 15g. Łowić będę w Wiśle, silny nurt i opory jakie stawiają w nim przynęty nie każda Wędka się do takiego łowienia nadaje. Może macie jakieś propozycje lub uwagi co do sprzętu?

• Like 1

Witam

Na wiosnę planuje kupić pywadło w związku to tym potrzebuje wędki na klenia i jazia

Max 2.7m i 15g. Łowić będę w Wiśle, silny nurt i opory jakie stawiają w nim przynęty nie każda Wędka się do takiego łowienia nadaje. Może macie jakieś propozycje lub uwagi co do sprzętu?

Jest sporo na forum.... poza tym powinieneś określić budżet jaki chcesz przeznaczyć,również praca kija jaką preferujesz,czy to ma być kijek custom czy seryjna produkcja?

Cześć, na nowy sezon szukam budżetowego kija po klenio-jazie na Wisełkę. Parametry jakie mnie kręcą to:

cw. do 10-12gr;

długość 2,7-3,0m;

akcja: jak najbardziej zbliżona do moderate

cena: max 400zł

Macie jakieś ciekawe propozycje? Może coś z nowości na 2017?

Cześć, na nowy sezon szukam budżetowego kija po klenio-jazie na Wisełkę. Parametry jakie mnie kręcą to:

cw. do 10-12gr;

długość 2,7-3,0m;

akcja: jak najbardziej zbliżona do moderate

cena: max 400zł

Macie jakieś ciekawe propozycje? Może coś z nowości na 2017?

Nie za mało na Wisłę? Zerknij na konger WCH dancer lub dosłownie ciut mocniejszego impulsa.

Nie wiem, o którym odcinku Wisły mówisz, ale na moim, powiedzmy "należącym do PZW Katowice", kilkukrotnie miałem okazję łowić Savage Gear Parabellum do 16g i 279cm, jeżeli chodzi o łowienie żyłką 0,18mm przy użyciu obrotówek 1 czy woblerów 3-4cm to Parabelka ogarniała ładnie. Nie bała się nurtu, chociaż z gumami nie radziła sobie najlepiej. Łowienie takim świsterem na główce 2,5g to był czysty totolotek, ale przy większej główce było ok. Tak samo średnio wspominam łowienie woblerkami o drobnej akcji, np najmniejszym Salmo Tiny.

Aha, ważna rzecz, to był stary Parabellum, nie CC. Te nowe mają lżejsze przelotki i przez to są nieco szybsze.

Edytowane przez pisaq87

• 2 miesiące temu...

Witam

Z racji tego, że już niedługo zacznie się sezon spinningowy chciałbym spróbować swoich sił ze wspomnianymi rybami(kleń, jaź).

Prosiłbym was o pomoc w wyborze wędki o długości w granicach 3m lub 3m plus, a gramaturze wyrzutu do 18g.

Wędka miałaby być używana do łowienia z brzegu małymi przynętami jak smużaki, małe gumu, małe obrotówki.

Nie mam doświadczenia z wędkami w takich gramaturach dlatego prosiłbym was o sugestie i przemyślenia.

Może moglibyście mi polecić jakieś, których sami używacie.

Do 18 gramow to bedzie kij boleniowy, a nie do smuzakow i malych obrotowek ???? Budzet?

http://www.google.pl/search?q=kij+kleniowo+jaziowy+jerkbait&oq=kij+kleniowo+jaziowy+jerkbait&gs_l=mobile-heirloom-serp.12...1702.18315.0.22040.34.24.2.8.8.0.308.3839.1j21j1j1.24.0....0...1c.1.34.mobile-heirloom-serp..7.27.3257.i4IvDB2K_8c

No i zapraszamy do poczekalni z takimi odwiecznie aktualnymi hamletyzmami ????

Edytowane przez coloumb
  • Like 1

Rozważałem iri Lucky ( nigdzie nie ma żeby obejrzeć) oraz tango 3m( nie wiem czy nie za delikatny 1-10g). Patrzyłem też na Mikado Specialized Chubster 305cm 3-15g to jakaś nowość na ten rok. Lecz nigdzie nie mogę jej znaleźć żeby pomacać.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Sam jestem zainteresowany tym mikado chubster...jesli bylby progresywny,lub parabolik to kupilbym chetnie..tylko gdzie to obejrzeć jak to nowość?!

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Są koledzy którzy mieli przyjemność go testować ;) 

http://jerkbait.pl/topic/51955-w%C4%99dki-mikado/page-45

Są koledzy którzy mieli przyjemność go testować ;)

http://jerkbait.pl/topic/51955-w%C4%99dki-mikado/page-45

Dzieki za link...no to chyba sie zdecyduje na ten kijek.Żeby jeszcze go w łapkę wziąć [emoji4] ..było by super.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Miałem sporo patyków w łapie szukając swojego i wybrałem Savage Gear Parabellum 2.79 2-12. Udało mi się na szczęście trafić jeszcze starą wersje za starymi przelotkami. Kijek który wg mnie albo się bardzo nie podoba albo idzie się w nim zakochać tak jak w moim przypadku :D Typowa klucha, wolna, miękka jednak z zapasem mocy że bolek 60-tka spokojnie wyjedzie. Machałem nad wodą również starym i nowym 3-16 i jest różnica. Ten nowy na CC dla mnie jest za szybki i nie podpasił zupełnie. Stary trochę bardziej ale i tak 2-12 daje mi naprawdę dużo przyjemność z holu i nie zamienie go na nic innego ;)

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Rozważałem iri Lucky ( nigdzie nie ma żeby obejrzeć) oraz tango 3m( nie wiem czy nie za delikatny 1-10g). Patrzyłem też na Mikado Specialized Chubster 305cm 3-15g to jakaś nowość na ten rok. Lecz nigdzie nie mogę jej znaleźć żeby pomacać.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Oglądałem Chubstera dzisiaj na targach i teraz żałuję że w zeszłym roku kupiłem Iri Lucky. Nie żeby Konger był słaby, bo złego słowa na niego nie powiem. Po prostu Chubster pod kilkoma względami bardziej mi się podoba.

Jeżeli ktoś rozważa to myślę że brać i się nie zastanawiać.