Skocz do zawartości

Zaczęło się ...

madmatt

Rekomendowane odpowiedzi

tocze przy uzyciu wiertarki marki Bosch przymocowanej do kubla z farba oraz pretu gwintowanego; przynajmniej dopoki nie przekonam mojej lepszej polowy, ze kolejny sprzet AGD na liscie to Proxxon :D

sercem suszarki jest silnik z mikrofalowki 5 rpm..

wlasciwie, to moj klopot na chwile obecna sprowadza sie do sklecenia napredce samocentrujacego sie trzymadla, ktore nie poharata mi blanku podczas podtaczania rekojesci.. :)

Ja radze sobie tak : jeśli blank jest dwu częsciowy to oklejam taśmą dość grubo blank i montuje w uchwycie wiertarki dokręcając tylko ręką. Moja druga połowa ubiera bawełniane rękawiczki i podtrzymuje w dwóch miejscach blank. A ja smigam papierkiem kija. jeśli jedno częściowy to wymontowywuje uchwyt z mojej suszarki i przymocowuje go do uchwytu wiertarskiego. A do niego rekojeść.

• Like 1

Ja tocze w garazu na podlodze.. Dzieki Pietrusowi (prawie) szczesliwie udalo sie rozwiazac palaca kwestie szkaradnosci :lol: Fotki przetoczonej Paskudy (no i mamy nazwe dla pierwszeo kijka ;) )

_MG_0307_zps9ff352c9.jpg

_MG_0311_zps503105c1.jpg

_MG_0313_zps0f5d4204.jpg

_MG_0314_zps8f40c6cf.jpg

_MG_0315_zps14594ada.jpg

_MG_0318_zps84f1b216.jpg

Podczas podtaczania niestety zadrzala mi lapa i trzeba bedzie polozyc omotke pod back jeszcze raz.. :mellow:

Jest i pierwsze podejscie do statycznego obciazenia. Ponioslem totalna kleske w starciu z metoda 27 i NGC. Dzieki @ krzysiek jeszcze raz za wybawienie mnie z opresji. Wyszlo ostatecznie 10 + szczyt rozlozonych progresywnie od gory.

Aha - wiem, ze w tle jest domek dla lalek i rozne inne ale inaczej sie nie dalo ;)

_MG_0321_zps24af0988.jpg

_MG_0322_zpsaa566a88.jpg

_MG_0323_zpsa32dcd43.jpg

_MG_0325_zpsa08def2f.jpg

_MG_0326_zpsd51ef34d.jpg

_MG_0327_zps3b8a32fc.jpg

Jak poprzednio (nie pro forma :lol: ) poprosze o komentarze, uwagi, bicie po lapach badz torebke z cukierkami ;)

Pozdrawiam

Mateusz

Edytowane przez madmatt
  • Like 4

Rękojeść - duuużo lepiej.

Spacing wygląda fajnie, ale trudno powiedzieć coś więcej - bo nie widać przebiegu linki.

Na tej focie:

http://s1119.photobucket.com/user/madmatt33/media/_MG_0320_zpsc734f555.jpg.html

widać ładną progresję odległości pomiędzy przelotkami, powinno być ok.

• Like 1

Teraz jest o niebo lepiej,aż miło spojrzeć.Jeszcze pokusiłbym się o zniwelowanie ostrej krawędzi reargripu przy nakrętce,tak będzie się wykruszał.Ugięcie ładne.Będziesz miał dużo frajdy z tego kijka nad wodą.Przy okazji dziękuje przedmówcą za pomysł z żoną za pomocnika,że też ja nie wpadłem na to wcześniej,moja nieodmówi :D

• Like 1

• 4 tygodnie później...

Zrobione. Pierwszy w zyciu projekt gotowy. Dolnik jeszcze w suszarce, fotki robione na goraco, trzesaca sie reka ;) Dziekuje bardzo za wsparcie forumowych kolegow, bez ktorych cennych uwag nie ogarnalbym chyba tematu..

_MG_0510_zpsf0fbb525.jpg

_MG_0532_zps83eda02c.jpg

_MG_0530_zps7ca50c60.jpg

_MG_0520_zps1a587734.jpg

_MG_0512_zpsb5db49e3.jpg

_MG_0495_zps8e8b3dde.jpg

_MG_0496_zps61c5fc6b.jpg

_MG_0501_zps32f2d647.jpg

_MG_0502_zpsc9d0ba22.jpg

_MG_0504_zpsd3678223.jpg

Jako, ze to moj numer jeden, nie udalo mi sie ustrzec niestety drobnych niedorobek, ktore pewnie czujne oko innego wedkoroba wychwyci; poprosze o najnizszy wymiar kary, obiecuje sie poprawic przy kolejnm projekcie - w kolejce czeka juz szpada na pasiaki, rowniez ze stajni CD, BLREXT284UL, komponenty dzis dojechaly, uchylam rabka tejemnicy na fotce ponizej :D

_MG_0506_zpsf29e4c31.jpg

Edytowane przez madmatt
  • Like 3

Jak na 2 to lepiej, nie musisz się ani spieszyć, ani denerwować :)

Latwo powiedziec.. Lapy mi sie tak trzesly, ze trzymalem pedzel dwoma rekami ;) A nogami odganialem moja mala, ktora co chwile podchodzila i wyciagajac raczki mowila- tata robi wedke, ale fajna, kreci sie, daj troszke tych nitek, moge dotknac i takie tam.. :D

To wyjscie stopki z omotki zawsze jest trudnie do zalakierowania, jedni nie dojezdzaja nitką do kolanka i wtedy łatwiej to zalakierować... inni ciagna nitke az po łuk i wtedy trudniej... mozna na ułamek sekundy zatrzymac kręcioła i cyknąć tam z wykałaczki lakieru... z wyczuciem :)

Edytowane przez yglo
  • Like 1

Matt, musisz wypróbować twarde i miękkie i sprawdzić, które Ci bardziej odpowiadają. Generalnie miękkie lepiej współpracują z rzadkim lakierem, a twarde z gęstym. ProKote jest raczej rzadkim lakierem i ma długi "working time", pewnie miękkie będą lepsze. Ja lubię miękkie pędzle do każdego typu lakieru ;)

• Like 1