Skocz do zawartości

Szczupaki 2009

vitacola

Rekomendowane odpowiedzi

Odpowiem, choc CLAUDIO nie jestem :D

Nie - w Hiszpanii szczupaki jak i inne ryby nie maja okresow ochronnych przyjetych na zasadach ogolnych.

Jesli gospodarz wody uzna za stosowne wprowadzenie powyzszych - one na okreslonej wodzie obowiazuja.

Podobnie jest w wymiarami ochronnymi.

Kwestie ryb calkowicie chronionych sa regulowane juz na poziomie prowincji.

Guzu

• 2 tygodnie później...

Kolejna odsłona szczupaków 2009. Łowiłem na zatoce Inny (jezioro Ree, Irlandia). Pamiętacie? :D

Wypożyczyłem łódkę u Toma Foxa. Od 11-tej do 19-tej obławiałem sliderami trzcinowiska. Zero kontaktu z rybą. Studnia.

Po spłynięciu do przystani zostałem poczęstowany garścią wiadomości wędkarskich. W sobotę padł potwór 17,5 kg (musiał miec dobrze ponad metr). Dzisiaj rano z jednej łodzi metrówka i dobra 80-tka. Zacni łowcy zatłukli obie ryby, a następnie przywieźli do przystani -bez ogródek wyjaśnili Tomowi, że nie chcą byc złapani z tą zdobyczą. Położyli ryby na trawniku przed domem, Tom przykrył je kawałem sklejki. Nie był zdziwiony czy zniesmaczony. Normalka. Wyraził nawet zdziwienie, że duże szczupaki są chronione -przecież zjadają mnóstwo mniejszej ryby. To całkiem proste, Tom -odpowiedziałem. To powód, dla którego tu jestem. Nie intersują mnie małe szczupaki. Chcę łapac duże ryby.

Aha! Te duże ryby zostały złowione na głębokiej wodzie. Nie na płyciznach czy trzcinowiskach. Nauczka dla mnie.

Czy tymi łowcami byli Irole? Tak mi się przypomina historia z nad Allua. Dwóch młodych Irlandczyków, pierwszy raz nad Allua, było bardzo zdziwionych tym, ze wypuszczamy szczupaki...

Rochu, na co połowili te szczupale? Kurcze ciągle na głębokiej wodzie, dala popalić ta zima...

witam!

na shannon również ryby jeszcze nie wytarte - byłem w sobotę coś tam połowiliśmy, ale co druga ryba wypchana ikrą. na brzegach masa wędkarzy łowiących na martwa rybkę z brzegu. takiej ilości jeszcze na shannon nie widziałem. ludzie korzystali z pięknej pogody i nieporośniętych jeszcze brzegów. widziałem kilka holi, i wypuszczanych ryb. nie zaobserwowałem dużych okazów. ot shannonowski standard.

pozdrówka

Tylko jeden osobnik na jeziorze wymachiwał wędką -ja. Reszta jechała na dorożkę. Od Toma dowiedziałem się, że przynętą była martwa rybka.

O narodowośc łowców nie pytałem, ale raczej miejscowi. To bez znaczenia zresztą.

Taki wspominek: kilka tygodni temu, na innej wodzie, widziałem człowieka, który złowił szczupaka wielkości śledzia. Potem było charakterystyczne, głuche pach!, nóż i torba. Chwilę później mijaliśmy się na mostku. Dzień dobry -powiedziałem. Cien topry -odpowiedział zmieszany Irlandczyk. Pozory mylą. :lol:

A wracając do zabieranych szczupaków. Gdyby takie zdarzenie miało miejsce nad Allua, Greg właściciel przystani zorganizowałby takiemu łowcy spotkanie z przedstawicielem pewnego urzędu. Podejrzewam, ze skończyło by się na konfiskacie sprzętu, lodzi i auta...

Witam wstawie pare zdjatek,tak bo watek o SZCZUPAKACH.Wczoraj jeden wyciagniety i jeden podplynol pod same nogi i uderzyl w ogonek gumowy przynety.No OKO ocenilem go na 90cm.Wiec dalem mu odpoczac do DZIS! <_< I oplacalo sie zalozylem ta sama przynete tylko w innym kolorze,mial 88cm.

.

post-637-1348914305,1705_thumb.jpg

post-637-1348914305,2226_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...

A wracając do zabieranych szczupaków. Gdyby takie zdarzenie miało miejsce nad Allua, Greg właściciel przystani zorganizowałby takiemu łowcy spotkanie z przedstawicielem pewnego urzędu. Podejrzewam, ze skończyło by się na konfiskacie sprzętu, lodzi i auta...

Nie sądzę. Przepisy jasno mówią - jeden szczupak PONIŻEJ 50cm na dobę. Był w prawie zabrać taką rybę

BTW - jak tam łowcy z wysp - jakieś ryby się odzywają?

BTW - jak tam łowcy z wysp - jakieś ryby się odzywają?

Byłem w niedzielę na Shannon w Banagher. Drobny szczupak odzywał się często.

Tu muszę się pochwalic, że udało mi się sprzedac bakcyla mojej żonce. Zadebiutowała łowiąc dwa szczupaczki (50 i 60). Teraz mogę liczyc na zrozumienie i poparcie w wędkarskich inicjatywch :D

Ryba dnia to moja siedemdziesiątka, fajna taka, waleczna. W sumie: bez rekordów, ale bardzo przyjemnie.